Sarit Perkol's Internet columns, Maariv



יש ארוחות חינם

מאת שרית פרקול

מעריב 20.4.2003

בימים הראשונים של האינטרנט, כשהיינו סופרים כל דקה של חיבור יקר ומשתדלים לגלוש אחרי עשר בלילה כדי ליהנות מתעריף מוזל - כמעט כל התכנים היו חינם. אחר כך נולדו "חופשי חודשי", "הפס הרחב" והכבלים. המונה הפסיק לדפוק. אבל במקביל, יותר ויותר אתרי תוכן התחילו לגבות תשלום. ההחלטה אם לשלם בעד תכנים באינטרנט או לא לשלם היא אינדיבידואלית ולגמרי אופציונלית, בשלב זה. אתר חדשות מסוים גובה כסף? יש עוד אלף כמוהו. מגזין כלשהו נסגר למנויים בלבד? נתרגל למגזין מקוון אחר. פורום שאהבנו התחיל להיות בתשלום? היו שלום, ותודה על הדגים.
בתקופה הזאת, יותר מתמיד, אנחנו מנסים לחסוך. אנשים שנהגו לקנות במעדניות מתחילים לכתת את רגליהם בסימטאות מבאישות באזור השוק. נשים שביקרו במספרה כל שבוע מאריכות שיער ומספרות את הבעלים במכונה ביתית. אנשים יוצאים פחות, קונים פחות, מטיילים פחות.
נכון, גם האנשים המייצרים את התכנים צריכים להתפרנס. מצד שני, אף אחד לא אמר שדווקא אנחנו, עם האוברדראפט הגדל והולך, צריכים לפרנס אותם. אז כל עוד יש לנו אפשרות אחרת - ויש הרגשה שבאינטרנט תמיד תהיה אפשרות אחרת - רבים מאיתנו יבחרו בחינם.
אנחנו נעדיף, כדרכו של טל פרידמן, לקרוא לעצמנו "חסכנים", או "מכלכלים את צעדינו הכלכליים בתבונה", ואולי "לא פריירים של אף אחד". אבל יש גם כאלה, כמו סטיב אורווק, כתב העתון "בוליטימר סאן", המודים בריש גלי: "אני קמצן".
"כשזה מגיע למחשבים", הוא כותב, "אני פותח לרווחה את ארנקי בשביל כלים מקצועיים חיוניים, ומידי פעם גאדג'טים נוצצים. אבל בכל הנוגע לדברים האחרים - דפדפנים, מנהלי קבצים, כלים גרפיים, עזרים מסוימים, כלים וקישוטים למיניהם - התמכרתי לחונמות, התוכנות החופשיות שניתן למצוא באינטרנט ולהוריד חינם".



חפש את המטמון
בעיני רבים, מה שלא עולה כסף, לא שווה כסף. אבל בתחום התוכנה, זה ממש לא נכון. כאשר החיסכון נחשב צו השעה, ופריצת תוכנות אינה עולה בקנה אחד עם ערכי המוסר - תוכנות החינם הן שם המשחק. יש כאלה, שבשבילם זה מעין "חפש את המטמון". כפי שכותב אורווק, "אפשר לצוד תוכנות מאוד שימושיות ומעוצבות היטב ל'חלונות' שיתאימו יפה מאוד לצורכיכם, במיוחד כאלה שנדרשים להן רק פעם או פעמיים בחודש". "לצוד" היא מילת מפתח כאן, מפני שאנשים המחלקים את התוכנה שלהם חינם בדרך כלל אינם נוטים להשקיע כסף רב בקידומה ובהפצתה. צריך לחפש ולמצוא אותה - וזה חלק מהכיף. כיף נוסף הוא למצוא בלי לחפש. כלומר, לעיין בנחת בתיאורי התוכנות באתרים המציעים תוכנות חינם ולמצוא רעיונות שלא חשבתם עליהם קודם, לתוכנות שעשויות להקל עליכם את החיים. למשל, מי חשב שיש תוכנה מיוחדת, המסלקת את סימני החץ המעצבנים הנוצרים לפעמים בהודעות אימייל לאחר התכתבות ממושכת הלוך-ושוב? אז יש, וקוראים לה eCleaner ecleaner.tripod.com. מסלקים את סימני החץ בהינף מקש, ואפשר להדביק טקסט נקי לתוך מסמך.
המקום הראשון לחפש בו הוא "פרייסלס" www.pricelessware.org = תוכנה חסרת מחיר, או ליתר דיוק, תוכנה שלא תסולא בפז. שם מסודרות תוכנות חינמיות ב-140 קטיגוריות שונות, כשבכל קטיגוריה תוכנה או שתיים נבחרות, ובמקצתן - שלוש עד ארבעה תוכנות נבחרות. האתר הזה אמנם אינו כולל כל תוכנת חינם שמסתובבת ברחבי הרשת, אבל כל תוכנה שם עברה ביקורת קפדנית של משתתפי קבוצת הדיון אלט.קומפ.פריוור ( alt.comp.freeware). ניתן לדפדף באתר, לחפש לפי האינדקס, או לפי סדר אלפאביתי. בין הקטיגוריות המרכזיות: עסקים, אינטרנט, גרפיקה, מולטימדיה, תוכנות ארגון, אבטחה, כלי מערכת, טקסט ועיצוב אתרים. אורווק מציין, כי קבוצת הדיון הזאת, שניתן לקרוא את ההודעות בה דרך מנוע חיפוש הקבוצות של גוגל (groups.google.com), היא אוצר בלום של מידע, אבל צריך לשמור על כללי ההתנהגות. "האנשים האלה רציניים לגבי החונמה שלהם", הוא כותב. אסור לכלול שם תוכנות שיתופיות (המבקשות מהמשתמש לתרום כאשר ידבנו לבו), דמואים (תוכנות מוגבלות בזמן או בתכונות), תוכנות המתבססות על פרסומות או כאלה הבולשות אחר הרגלי המשתמש. ואוי ואבוי למי שנקלע לשם בחיפוש אחר גירסאות בלתי חוקיות של תוכנות מסחריות. פחות קפדניים הם מפעילי אתר ידידותי - FWT "הצוות העולמי של החונמה" (www.all4you.dk), המכיל שלל עצום של תוכנות חינם מכל העולם ובשפות רבות, כולל ערבית, מסודרות לפי קטיגוריות. יש שם כמעט 10,000 תוכנות, והגולשים מוזמנים להציע חונמה משלהם. אולי כדאי שגם דגל ישראל יתנוסס שם, בתוך שורת הדגלונים. יש שם מקום פנוי שרק מחכה לנו. עודד יחזקאל, אליך (ראו מסגרת).
מעין פורטל של אתרי חינם: home.wanadoo.nl/hmdejong/bestsites.html

למלא מחשב בלי להוציא אגורה
ניתן כמעט למלא מחשב בתוכנות, בלי להוציא אגורה אחת. זה לא ישמח את ביל גייטס, התוכנות לא בהכרח יעבדו זו עם זו בהרמוניה פילהרמונית כמו התוכנות של מיקרוסופט, אבל בשביל העיקרון, זה אפשרי.
במקום תוכנות "אופיס", את "אופן אופיס" - המשרד הפתוח (www.openoffice.org). התוכנה הזאת כוללת מעבד תמלילים, גיליון נתונים אלקטרוני, תוכנת ציור וכלי ליצירת מצגות גראפיות.
תוכנות גראפיות לאמנות דיגיטליות, לעיבוד תמונות ולעיצוב אתרים, מבית "סריף" (גירסאות ישנות יותר של תוכנות מסחריות): www.freeserifsoftware.com
אירפאן-ויו (www.irfanview.com) היא תוכנת חינם שממש אי אפשר בלעדיה. האולר השוויצרי של תוכנות המולטימדיה. אפשר לפתוח באמצעותה קבצי תמונה, קול, פקס וגם וידאו, להמיר פורמטים של תמונות, לארגן את התמונות במחשב ולבצע בהן עריכה ואפקטים בסיסיים.
תוכנת דואר פגאסוס: www.pmail.com
תוכנת ציור פיקסיה: www.ab.wakwak.com/~knight

למה להם בעצם?
למה אנחנו רוצים להשתמש בתוכנות חינם, כבר הסברנו. אבל איזה אינטרס יש לאנשים לתת לנו משהו בחינם, כשהם אפילו לא יכולים לראות את העיניים היפות שלנו?
לפעמים, אלה גירסאות פחות משוכללות של תוכנות. כמו קליפ מתוך סרט - במקרים רבים הקליפ עצמו מספיק לנו בהחלט, בהיותו מכיל את הרגע היפה ביותר.
לפעמים, זה פרי עמלו של משוגע-לדבר. אספן מתכונים שכתב תוכנה לארגון מתכונים, והוא נהנה מההערכה של עמיתיו.
לפעמים, יש כאן אידיאולוגיה מסוג "כוח להמונים". אורווק מציין את פרויקט (www.gnu.org (GNU, המנפיק בעיקר תוכנות ספציפיות למערכת ההפעלה החופשית לינוקס.
לפעמים, מדובר ב"נוטשה" -- Abandonware תוכנות שהבעלים שלהן שיחררו אותן לחופשי, לאחר שהפסיקו לסחור בהן.
וגם ההפך נכון: לפעמים, תוכנות ניתנות חינם בעודן בחיתוליהן, כדי לנסותן או כדי לצבור בסיס משתמשים "מכורים" גדול, וכעבור זמן ידרשו בעדן תשלום. תוכנת התרגום הישראלית "בבילון" (www.babylon.com) היא דוגמה טובה לכך.

הערה חשובה
מניסיון אישי, כשיוצאים ל"מסע קניות" חינמי כזה, המחשב שלנו, אותו ניקינו וסידרנו כל כך יפה בשבוע שעבר לקראת הפסח (perkol.itgo.com/seder.htm), מתמלא בתוכנות חדשות. חלקן עשויות לשנות לכם את החיים, ולא תבינו איך הסתדרתם עד כה בלעדיהן. חלקן יתגלו כמיותרות לחלוטין.
מומלץ לשמור את כתובות האתרים מהם הורדתם את התוכנות, יחד עם ההסברים עליהן. זאת כדי להבין יותר טוב את תכונותיהן - וגם להמליץ לחברים, במקרה הצורך. דרך טובה לשמור היא לשלוח לעצמכם באימייל את כתובת האתר, יחד עם הדף הראשי עצמו, ולארגן בתוך תת-תיקיה נפרדת, "הורדות".
מומלץ גם, בתיקיה שאליה אתם מורידים את התוכנות החדשות (בדרך כלל קוראים לה My Downloads, אבל אפשר לקרוא לה גם "חינמים"), ליצור לפני שמירת הקובץ תת-תיקיה חדשה, בה תרשמו לעצמכם הסבר. לדוגמה, "ממיר יחידות", "מקריא טקסטים", או "מסיר תוכנות". אחרת, בבוא העת, אתם עלולים לא לזכור את פשר קובץ ההתקנה, ששמו לא בהכרח מעיד על תוכנו, או לא למצוא אותו, אם תצטרכו להתקין מחדש. אגב, תוכנת חינם קטנה, ChgIconE, בה נתקלתי באתר "פרייסלס" במהלך כתיבת הכתבה הזאת, מאפשרת לשנות את הצהוב הסטנדרטי של התיקיה לאיזה סמלון שרוצים. וכך, כשמעיינים בתיקיה מרובת תת-תיקיות, או דרך עץ התוכנות ב"סייר" של "חלונות", התיקיה שרצינו להדגיש - לדוגמה, "הורדות" - קופצת לעין מבין כל הצהובים.

חונמה ישראלית
עברית קשה שפה, כידוע, ועובדת היותה נכתבת מימין לשמאל, באינטרנט שנולד משמאל לימין, דורשת מן הראש היהודי למצוא לנו פטנטים. נושא העברית ההפוכה הוא אחד הבעיות הכאובות ביותר. גם המקלדת הדו-לשונית גורמת לנו לפעמים, בסערת הכתיבה, להקיש משפט שלם בג'יבריש (עברית באותיות לועזיות, או אנגלית באותיות עברית). עודד יחזקאל, בעל האתר
www.freeware.co.il, הוא מפתח התוכנה הייעודית החינמית "הפוך על הפוך", שבהנף מקש תתקן את ההתפלקות הזאת (www.freeware.co.il/hebrew).
באתר של יחזקאל יש מאגר תוכנות חינם בעברית, לפי קטיגוריות. שתי תוכנות שימושיות נוספות שיחזקאל פיתח ומחלק חינם: "מקש חם", שמאפשרת להקצות פעולות מסוימות לתריסר מקשי הפונקציות (www.freeware.co.il/HOTKEY) ותוכנת אורגן, "אורגנית www.freeware.co.il/organit3000) "3000).
עודד יחזקאל: "מה לעשות, הישראלים לא ממש אוהבים לשלם. שנית, נחמד לדעת שמישהו משתמש במה שאתה עושה, וגם שולח לך תודה מרגשת. שלישית, יש לזה פן מקצועי. לא פעם הייתי בראיון עבודה, והמנהל שראיין אותי השתמש במחשב שלו באחת התוכנות שלי. ולסיום - כי אני מאוד אבל באמת מאוד אוהב לתכנת. אז זה מתחיל בדרך כלל בתוכנות שאני עושה בשבילי, לשימוש עצמי - כל מיני עזרים למחשב שעוזרים לי כמו הפוך על הפוך ו HOTKEY, ואז אני משפץ אותן ומעלה לאתר התוכנות שלי".
פעם אי אפשר היה להסתדר תוכנת היפוך העברית הקטנה והנפלאה HTML Flip של אלון אלטמן. עכשיו ניתן לעשות זאת אונליין, בכתובת:
telem.openu.ac.il/cgi-bin/util/CGIHeb

מדביקים לשם את הטקסט העברי שרוצים להעתיק למסמך או לאתר - ו"הופכים" אותו בלחיצה על כפתור. אחר כך מעתיקים אותו משם לאן שרוצים.
תוכנת "דרופ" של מיכאל טורגוביצקי גם כן עושה את זה יפה: rconvert.hypermart.net/drop

אתר ישראלי עם המון קישורים מקוטלגים לחינמים ברשת (קופונים, קבצי מוזיקה, מגזינים, לימוד שפות, הכרויות, סקס): www.hinam.net



731