Sarit Perkol - internet columns

העולם על פי - סקירת בלוגים The World According to

הלו? זה רדיו?

לא, זה פודקסטינג - בלוגים מוקלטים לשמיעה בנגני מדיה

מאת שרית פרקול

מעריב אונליין, 9.1.2005

קודם היה הרדיו הפירטי, אחר כך הרדיו באינטרנט, וכעת נמצאה עוד דרך לעקוף את תאגידי השידור הגדולים - פודקסטינג. מדובר בתוכניות רדיו ביתיות, מבוססות על בלוגים. יש, למשל, תוכנית בת שעה על משחקי לוח. או תוכנית על צילום דיגיטלי, מאת תוכניתן אוסטרלי. או תוכנית תמיכה טכנית של תלמיד מניו-ג'רזי. השדרנים הם אנשים רגילים, שמדברים על כל דבר, לפעמים בצורה מסורבלת, לפעמים עם קללות, לפעמים עם "דקות מתות" בשידור.
חיפוש "podcast" בגוגל מניב מדריכים ואינדקסים כמו פודקסטר
(www.podcaster.net) איי-פודר (www.ipodder.org), או פודסטאר
(www.podstar.com). בראש התוצאות כבר מתנוסס הערך המתאים בוויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית ברשת.

פודקסטים אינם מועברים על ידי משדרים, והמאזינים אינם יכולים לשמוע אותם בזמן אמת. אלה קבצי אודיו, המתפרסמים בבלוגים בצורת קבצי MP3 הניתנים להורדה למכשיר iPod או לכל נגן אחר, נייד או נייח. הם מייצגים, כפי שהגדירה זאת סוזן קרפנטר ב"לוס אנג'לס טיימס", את הגל הבא של שיתוף תוכן בין משתמשי האינטרנט: אין הגבלה של הספקטרום, אין פיקוח של הרשויות, אין הגבלת זמן או מקום, יש רק המון אפשרויות חדשות. למעשה, פודקסטים הם הרחבה של האודיו-בלוגים, שהם, מצידם, הרחבה של הבלוגים. בינתיים, רובם מבוססים על מלל, וכמעט כולם מנוהלים על ידי מומחי מחשבים, חלוצי הטכנולוגיה, שעובדים על פתרון התקלות, בדרך להשתלבות הקהל הרחב במדיום החדש.
בהתחלה, הפודקסט היחיד היה "סודות מקצועיים" (http://secrets.scripting.com) תוכנית יומית בנושא חדשות וטכנולוגיה, שהועברה במשותף על ידי שני חלוצים: אדם קרי, לשעבר וי.ג'יי ב-MTV, ודייב ווינר, מפתח תוכנה. קרי הוא המוח שמאחורי iPodder (תוכנה שמאתרת אוטומטית פודקסטים עבור המאזין), ואילו ווינר פיתח את פורמט הקבצים המאפשר את איתור הפודקסטים. מאז הושק "סודות מקצועיים", באמצע ספטמבר, גדל מספר הפודקסטים פי כמה עשרות, ומספר המאזינים זינק תוך שבוע מ-1,000 ל-6,000. סטודנטים מקנדה השיקו את "רדיו בלוגוספירה"
(www.blogosphereradio.com), תוכנית שבועית על בלוגים ועל בלוגרים.
"בחיים לא היינו מקבלים תוכנית כזאת ברדיו. מי יתן זמן אוויר לשעה על משחקי לוח?" שואל סקוט אולדן, בעליהם הגאים של אלף ומשהו משחקי לוח, שמפעיל יחד עם חבר את הפודקסט "גיקספיק" (GeekSpeak), שתוך שבועיים הורד למכשיריהם של לפחות 5,200 מאזינים (www.boardgamegeek.com/geekspeak.php3).
"אחת הסיבות להצלחת הבלוגים היא לא רק שהם הורידו לאפס את סף הדרישות לפרסום, אלא גם הפכו את הפרסום לפשוט, כמו כתיבת אימייל. לפני כן, יכולת לבנות אתר אינטרנט, אבל זה מסובך. היית צריך להעסיק מתכנן אתרים. תוכנת הבלוגים ביטלה את הצורך הזה", מסביר לכתבת הלוס אנג'לס טיימס הבלוג הוותיק דוק סירלס, עורך "לינוקס ג'ורנל". ב-1999, כשהוא התחיל לכתוב בלוג, היו רק כמה עשרות בלוגים אחרים. כעבור חמש שנים, יש כבר כמעט 4 מיליון בלוגרים. לדעתו, לפודקסטים יש פוטנציאל דומה. "תודה לך, סטיב ג'ובס", הוא פונה בצחוק אל יו"ר "אפל", יצרנית איי-פוד, עשית את שלך, "המשתמשים כבר יקחו את זה מכאן ואילך".
בלוג הגאדג'טים "אנגאג'ט" מסביר איך להשיג פודקסטים ואיך לייצר אותם, בקובץ MP3 לשמיעה ו/או להורדה.
יש לכם פודקסט מעניין בעברית? אשמח לשמוע.
Podcasting portal - Podfly @ פורטל פודקסטינג

Podcasting by Public Broadcasters @ פודקסטינג של גופי שידור ידועים

How to create Podcasts @ איך לייצר פודקסטים

מודלים עסקיים של בלוגים

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/podcasting.htm


327