Sarit Perkol's Internet columns, Maariv
החיים החכמים של השוודים

תרגום: שרית פרקול

מעריב, עסקים@מחשבים, מאי 2001

מאת קארול וויליאמס, לוס אנג'לס טיימס

יש גבול למשך הזמן שקרוליין, בתה בת עשרת החודשים של רוזמרי אפגארד, מוכנה להיות עם אמא בקניות. וברגע שהיא מתחילה להזדעק, רוזמרי צריכה להימלט במהירות.
כמו אמהות צעירות אחרות, אפגארד לא רוצה לעמוד בתור לקופאית במשך עשר דקות, אפילו לא שתי דקות, כשהנידנודים של התינוקת הופכים לצרחות של ממש, והלקוחות האחרים מתחילים לשלוח בה מבטי תוכחה.
כעת, כשרשת המרכולים בי+וו הנהיגה את שיטת הסרוק-במו-ידיך כאלטרנטיבה לקופה, אפגארד יכולה להימלט למכוניתה תוך התראה קצרצרה של התינוקת, כשכל המצרכים שלה - וכבודה העצמי - עימה.
סורקי-מצרכים ידניים, שגודלם לא יותר מגודל טלפון אלחוטי, מאפשרים לקונים לשלם בעד קניותיהם בכרטיס אשראי בזמן שהם מכניסים אותם לעגלה - ולבטל את הרישום במקרה שמתחרטים. זו רק אחת מהדרכים הרבות שהטכנולוגיה מיושמת למשימות יומיומיות כדי להפוך את חייהם של השוודים לנוחים יותר. כמדינה בעלת שיעור החדירה הגבוה ביותר של גישה לאינטרנט ושל שימוש בטלפונים סלולריים - יותר מ-70 אחוז מהאוכלוסיה - נהנים תשעה מיליוני האזרחים בשוודיה מנתזים מרעננים ראשונים של גל החיים החכמים, שלדברי האנליסטים ישטוף בסופו של דבר את כל העולם המפותח.
בחודש מרץ החלו המכירות בבית דירות בן 155 יחידות, שיציע שירותים מבוססי-אינטרנט שכבר זמינים במובלעת "בית חכם" בפרבר וארמדו, מזרחית לסטוקהולם. למי שבכל זאת אינו רוצה לבזבז זמן על קניות בסופר, גם בלי העמידה בתור בקופות, היחידות האלה מצויידות בארגזי קירור, שיש אליהם גישה מהחניה של כל יחידה, המאפשרים הובלה של מצרכי מכולת שהוזמנו דרך האינטרנט גם כשהלקוח אינו בבית.
הבתים החד-משפחתיים בווארמדו - מחיר כל יחידה כ-600,000 דולר - מצוידים במערכות חימום ומיזוג גיאותרמי ממוחשבות, במערכות אבטחה עם מעקב אחרי כל דלת וחלון. השלטים של מכשירי החשמל השונים מופעלים על ידי הטלפון הסלולרי. יש גם מכסחות דשא שיוצאות מאליהן מתוך הצריפים שלהן בהפסקות קבועות ומכסחות את הדשא, נעזרות בחיישנים הטמונים בקרקע.
"מכסחת הדשא מתרוצצת כמו כלב קטן", אומרת סוזנה יקופוביץ, מנהלת השיווק של חברת הבנייה יון מאטסון, האחראית ליחידת המגורים החכמים. החברה פיתחה את הבתים בווארמדו יחד עם E2Home , מיזם משותף של אריקסון-אלקטרולוקס. היא מציעה לשוודים - ובקרוב גם בארצות אירופיות אחרות - את שירותיהם בחיבור בתים קיימים לרשת.
שוודיה, חלוצה בתחום החיים החכמים, נמצאת במקום השלישי בעולם מבחינת ההוצאות לנפש על טכנולוגיית המידע (אחרי שוויץ וארה"ב). ההשקעה שלה במחקרים בתחום טכנולוגיית המידע היה הגבוהה בעולם.
שוודיה נהנית גם מהיסטוריה ארוכה של השכלה - אוניברסיטת אופסאלה פתחה את שעריה ב-1477 - ממקורות אנרגיה אמינים וזולים ומאזרחים שמרגישים בנוכח עם שימוש ב"צעצועים" אלקטרוניים. חלק מהצלחתה של שוודיה ניתן לזקוף לזכות העובדה, שהיא אימצה את טכנולוגיית התקשורת בשלב מוקדם. בשנת 1895, פחות מ-20 שנה לאחר ההמצאה המפורסמת של אלכסנדר גראהם בל, כבר היו בסטוקהולם 4,000 טלפונים פעילים - מציינת אן-מרי נילסון, מנכ"לית התאחדות תעשיית טכנולוגיית המידע והטלקום השוודית.
גורם חשוב נוסף הוא השקעות אמריקניות רבות, היוצרות סינרגיות בין פיתוחי תוכנה וחומרה אמריקניים לבין המעמד המוביל של סקנדינביה בתחום התקשורת האלחוטית. בכל שנה מארבע השנים האחרונות השקיעו חברות אמריקניות יותר מ-20 מיליארד דולר בשוודיה, הרוב בשותפויות עם חברות כמו אריקסון, וולבו וקבוצת ABB. אבל רובן של 700 ומשהו החברות שבבעלות אמריקנית בשוודיה הן סטארט-אפים קטנים ובלתי מוכרים.
הכוח של ההשקעות הזרות המניעות את הכלכלה השוודית בולט מאוד בבורסה, בה 43 אחוז מהמניות הן של חברות בבעלות זרה, אומר מאץ אנגלמרק, ראש פרויקט שיווק טכנולוגיית המידע בחברת השקעות שוודית. "השוודים התרגלו לבינלאומיות של העסקים. כשפורד קנתה את וולבו, לא קמה כאן סערה", אומר אנגלמרק. "האנשים מרגישים בכיס שלהם את התועלת של השינויים האלה".
אנגלמרק רואה פוטנציאל צמיחה גדול בשירותים הניתנים דרך הטלפונים הסלולריים - המכשירים בני הדור השלישי, שמעניקים למשתמשים גישה לאינטרנט ולמסחר אלקטרוני. "שיעור החדירה הגבוה של השימוש בטלפונים הסלולריים מאפשר להתקדם לרמה הבאה", אמר. "במבט לאחור, האנשים שפיתחו את מכשירי הטלוויזיה לא התעשרו כמו אלה שפיתחו את אופרות הסבון".
לפני שנתיים היה שיעור משתמשי האינטרנט בטלפונים הסלולריים בעולם אפסי, אבל עד 2005 הוא צפוי להגיע למיליארד - כמספר המשתמשים בקווי טלפון רגילים ויותר ממספר משתמשי האינטרנט במחשבים האישיים, אומר סטפן יוהנסון, מנהל חטיבת השיווק והפיתוח העסקי באריקסון. השוודים מאמינים, שקלות השימוש של השירותים האלה היא זו שמניעה קדימה את מהפכת הטכנולוגיה בארצם.
"המשימה העיקרית שלנו היא לוודא שטכנולוגיית המידע משתקפת בחברה השוודית, שהיא הופכת את החיים קלים יותר לאדם הממוצע", אמר בו בקרסטרום, מנהל פרויקט בכיר בוועדת טכנולוגיית המידע והתקשורת, הממומנת בידי ממשלת שוודיה. הצוות, המונה שמונה חברים, מנהל מעקב אחר שיעור המודעות, נוחות הגישה ואימוץ הטכנולוגיה ומאתר את המחסומים לשימוש רחב יותר בטכנולוגיה. למשל, שיעור השימוש היומי באינטרנט בקרב תושבי אזורים כפריים וגימלאים זינק כלפי מעלה, לאחר שהוועדה המליצה על מתן החזרי מס לרוכשי מחשבים ביתיים.
חברות רבות נהנות מהנהגת החידושים הטכנולוגיים. למשל, המרכולים של בי+וו - לקוחות המשתמשים בטכנולוגיית הסריקה העצמית של המצרכים מוציאים בממוצע 60 אחוז יותר מאלה העוברים דרך הקופאיות ומבקרים בחנויות יותר מאחרים, לדברי תומס טימבק, מנהל המרכול בפרבר ברומה ליד סטוקהולם.
החנויות באזור עיר הבירה ראו גידול של 25 אחוז בהכנסות מאז הותקנו הסורקים העצמיים, בעלות של כ-315,000 דולר לחנות. זה מדהים, בהתחשב בעובדה שכל העסק הזה עובד על שיטת הכבוד, עם בדיקות מדגמיות ואקראיות בלבד. "המכשירים האלה החזירו את ההשקעה תוך שבועות ספורים - זאת היתה השקעה מצוינת", אמר יאנס לונדסטרום, מנהל החנות בברומה.
אולי המגרעת היחידה של השירותים החכמים המשתלטים על חיי היומיום בשוודיה היא עבור אלה - וככל הנראה קיימים גם כאלה - שרואים בעיסוקים כמו שאיבת אבק, כיסוח הדשא ועמידה בתורים בסופרמרקט הזדמנות להפוגה ולשקיעה במחשבות.

סקרים מיידיים בסלולרים

מספר החברות העוסקות במתן שירותים אלחוטיים בשוודיה כמעט הוכפל בשנה שעברה, מ-167 ל-300, ובנורווגיה ובפינלנד נרשמו שיעורי צמיחה דומים. חברות הסטארט-אפ בתחומים האלה המשיכו לשגשג השנה, למרות קריסת חברות הדוט קום בתחומי פעילות האינטרנט מעל גבי קווי טלפון רגילים - מסר לי וורמלין, מנהל "בריינהרט נטוורק", קבוצת הון סיכון שנוסדה בשנה שעברה בידי איל-טכנולוגיה שוודי. בין הפרויקטים בהם תמכה הקבוצה נמצאים "וויירלס אופיניון" - מכון סקרים המנהל סקרים מיידיים בקרב משתמשי טלפונים ניידים. המשיבים מקבלים פיצוי על טרחתם באמצעות אשראי לשימוש אונליין. הואיל ושיעור חדירת הטלפונים האלחוטיים הוא כמעט מאה אחוז בקרב טווח הגילים 12 עד 59, התוצאות של סקר אלחוטי הרבה יותר אמינות מאשר ראיונות דרך טלפונים רגילים. קל יותר לתפוס את האנשים בטלפונים הסלולריים שלהם מאשר בבתים, אומר מנהל החברה, ביורן רוטינג. "תוך שעה בטלפונים הסלולריים אנחנו מקבלים תוצאות שהיו נדרשים שישה עד שמונה שבועות לקבל דרך הדואר", התגאה.

192