Sarit Perkol's Internet columns, Maariv
עסקים משולחן המטבח

שרית פרקול

התפרסם במעריב 22.9.2002

דפנה שמואלי מייצרת תכשיטים מעוטרים בסגנון ויקטוריאני, מסכו"ם כסף עתיק שהיא קונה בשוק הפשפשים. אין לה חנות פיזית, ואת עבודותיה היא מוכרת בירידי אמנים. היא נעזרת באינטרנט כדי לשווק את מרכולתה גם לקונים פוטנציאליים ברחבי העולם, דרך האתר www.daphna-jewels.com. הצייר מרטין הולט, המתמחה בקריקטורות בנושאי יהדות, החזיק גלריה ברחוב בן יהודה בתל-אביב במשך 16 שנה, עד שהמלונות שליד הים התרוקנו והתיירים חדלו לבוא. הוא התחיל למכור ציורים דרך האתר שלו, www.shadma.com , כדי לחסוך לפחות את ההוצאות על החזקת גלריה במיקום יוקרתי ויקר. זהבה שוורץ, קוסמטיקאית ומטפלת הוליסטית מתל-אביב, עובדת מביתה ומשתמשת באתר www.geocities.com/lights_il כדי לפרט את הטיפולים שלה וליצור קשר עם הלקוחות.
לא צריך להיות איש מחשבים, או מומחה באינטרנט, כדי להשתמש ביתרונות הרשת לצורך פרנסה. יותר ויותר אנשים עובדים דרך האינטרנט במקומות עבודה מסורתיים, ויותר ויותר אנשים מקימים לעצמם עסקים אינטרנטיים, או נעזרים ברשת לקידום עסקיהם. בתקופה זו, של מצב תעסוקתי עגום במיוחד, זה מסתמן כפתרון אפשרי, אם כי לא לכל אחד.
מוטי נוימן, מנכ"ל "נקודת מפנה", חברה לייעוץ וניהול קריירות, סבור שעבודה מהבית מתאימה למספר אוכלוסיות במיוחד: נשים המטופלות בילדים קטנים, נשים שלא עבדו שנים ומתקשות לחזור לשוק העבודה, עולים חדשים, אנשים המתגוררים בפריפריה ורחוקים ממרכזי תעסוקה, חקלאים המשלימים הכנסות, אמנים ואומנים, וכן אנשים בעלי מוגבלות פיזית.
בארץ זה עדיין פחות נפוץ, אבל בארה"ב, מה שנחשב פעם חזון עתידני הפך עובדה מבוססת. כפי שדיווח באחרונה וושינגטון פוסט, מחקר חדש הראה שיותר מ-80 אחוז מהאמריקנים העובדים במשרה מלאה מבצעים את עבודתם דרך תקשורת אלקטרונית, בין אם זה משום שהם עובדים מחוץ למשרד או למפעל, בין אם עבודתם כרוכה ביצירת קשר עם מי שעובד מחוץ למשרד.
לפי הסקר, רק 17 אחוז מכל האמריקנים העובדים במשרה מלאה אינם נדרשים ליצור קשר סדיר בטלפון או דרך המחשב עם עמיתים מרוחקים. כל השאר עוסקים בדרך זו או אחרת בעבודה הקשורה באנשים הנמצאים במיקום אחר. את הסקר ניהל ארגון בשם "שיתוף הפעולה של העסקים האמריקניים", פרויקט במימון תשעה תאגידים אמריקניים גדולים לבדיקת נושאים הקשורים בעבודה ובחיים.
העתון האמריקני הביא כדוגמה את ראלף סנסט, סגן נשיא בחברת יבמ, המפקח על 3,000 עובדים, בהם 300 חוקרים, מתוך עליית גג שהוסבה למשרד קטן, בקומה השלישית של ביתו בווינטקה, אילינוי, פרבר של שיקגו. הוא יוצא רק כפעמיים בחודש למשרד הרגיל שלו, בגורד השחקים יבמ פלאזה בשיקגו.
או את קתלין בורי, המחפשת קליינטים חדשים לחברת רואי החשבון בה היא עובדת. היא מקיימת פגישות עסקיות בחדר המשפחה בביתה בברלינגיים, קליפורניה. בשמונה בבוקר של יום שלישי אחד היא ניצחה על שיחת ועידה בווידאו עם לקוח פוטנציאלי בוולנט קריק, מרחק 56 ק"מ מביתה. הצטרף אליהם שותף מהמשרד בסן פרנסיסקו, שהתקשר מהטלפון הסלולרי במכוניתו, ושותף מעמק הסיליקון, שדיבר איתם ממשרדו בסן חוסה. נוימן מנקודת מפנה אומר, שלפני כארבע שנים כבר היו רשומים בארה"ב 18.3 מיליון עסקים ביתיים, בהם הועסקו 31.4 מיליון עובדים.
- מהם היתרונות של ניהול עסק מהבית?
"שליטה בסדר היום והשגת גמישות. יותר זמן פנוי לילדים והימנעות ממסירתם לידי זרים. למרות המאמץ, נראה יותר קל לעשות את שני הדברים יחד מלעבוד בשתי משרות מלאות - פעם בחוץ ופעם בבית. אפשר לממש חלומות למצוא גיוון ושינוי ולפתוח קריירה חדשה. אם מדובר בפתיחת עסק - העבודה מהבית מקטינה באופן משמעותי את הסיכון, על ידי חיסכון בהוצאות".
- והחסרונות?
"נדרשת רמה גבוהה של משמעת עצמית לניהול לוח זמנים ולהפרדת הפונקציות השונות. יש חדירה של עולם העבודה לחיים הפרטיים; זמנים ופעילויות משפחתיים זוכים לפלישה חיצונית, ומצד שני בני הבית מתערבים ומקשים על הפעילות. חוץ מזה, אדם מצוי לבד או בקבוצה קטנה מאוד בבית, ועלולים להיווצר בדידות וניתוק, אישי ומקצועי. יש גם מגבלה ביכולת העסק או הפעילות לגדול ולהתפתח. במקרים רבים הבעלים מתנגדים לפעילות עסקית של האשה, אולי מחשש להפרת מאזן הכוחות בבית".
- אילו סוגי עבודות מתאימים לעבודה מהבית?
"עבודות הקשורות במחשב: עיבוד תמלילים, עריכה לשונית, כתיבה (מאמרים, חומר פרסומי או שיווקי), תיכנות, הקמה ותחזוקה של אתרי אינטרנט, גרפיקה ושרטוט, הנהלת חשבונות, יחסי ציבור, תרגום, עיתונאות. עבודות המתבססות על שימוש בטלפון - טלמרקטינג, שירותי מזכירות , ביצוע סקרים טלפוניים. מתאימים גם עיסוקים כמו רפלקסולוגיה, מסאז'ים, ייעוץ ותיקשור, דמיון מודרך, אימון כושר אישי, יוגה. אפשר גם להפוך למקור פרנסה עבודות ומיומנויות שגרתיות כמו אפייה, בישול, תפירה, מלאכות יד, שמירה על פעוטות".
לדברי נוימן, מתאימות עבודות הדורשות השקעה לא גדולה בציוד, כמו צילום, מסגרות לתמונות, תיקוני בית פשוטים, עיצוב שיער, קוסמטיקה, פדיקור, מניקור, שיווק תוספי מזון. לכל אלה, ולעוסקים באמנויות, כמובן, יכולים להתלוות אתרי אינטרנט, שישמשו להעברת מידע, לפרסום וליצירת קשר.

האינטרנט קורא למובטלים

פטקו צווטינוב, מרצה במחלקת מדעי המחשב בבי"ס לעסקים ולמערכות מידע בטכניון של וולינגטון, ניו-זילנד, אמר בהרצאתו "אבטלה ואינטרנט" בוועידה של המכון האוסטרלי לאתיקה במחשבים, שהתקיימה ביולי :1999"בעוד שטכנולוגיות המידע החדשות מואשמות בהיעלמותם של הרבה משלחי-יד מסורתיים, הן גם פותחות אופקים חדשים, מספקות הזדמנויות חדשות ומפיחות תקוות חדשות. האינטרנט כבר הוכיח את עצמו כמשאב/כלי מרכזי וחדשני בתחומים חשובים רבים של הפעילות האנושית, כמו עסקים, חינוך ובידור. תחומים אלה הם בעלי חשיבות ראשונה במעלה למובטלים, שלעתים נזקקים לשדרג או לרענן את כישוריהם ואת הידע שלהם (כישורים או השכלה בלתי מספיקים או דלים הם בדרך כלל הסיבה המרכזית לכך שהמובטל אינו מצליח להצטרף לשוק העבודה)."
לדברי צווטינוב, האבטלה נראית חלק כמעט אורגני של החברה בימינו. המעסיקים מעדיפים כוח עבודה נייד וגמיש, והתפיסה של "קביעות", של "עבודה לכל החיים", הופכת פחות ופחות נפוצה ומובילה לפיטורים תכופים. המסקנה הבלתי נמנעת היא, שבמאה ה-21, לרבים לא תהיה עבודה מובטחת, ארוכת-שנים.
צווטינוב גורס שהאינטרנט יכול להועיל למובטלים ותיקים וחדשים במספר דרכים: דרך תוכניות השתלמות והדרכה מקוונות, בתי ספר חלופיים, מאגרי מידע למחפשי עבודה, וכן יצירה וטיפוח של קשרים חדשים, שעשויים להניב הזדמנויות תעסוקה חדשות. לדבריו, הממשלות צריכות לעודד בעקיפין את השימוש באינטרנט ואת הפיתוח של תוכניות לימוד אינטרנטיות ולספק תמריצים למובטלים להשתתפות בתוכניות הכשרה מקוונות. תמריצים כאלה עשויים לכלול את הגדלת קצבת האבטלה למשתתפים מצליחים, או סיבסוד ישיר.
-עבודה מהבית מתאימה למפוטרים?
"בעבודה שלנו, כשאנו מלווים מפוטרים ומחפשי עבודה, אנו בדרך כלל פוגשים אנשים מבוהלים שנפלטו ממסגרת. הם רוצים מסגרת חדשה שתיתן להם ביטחון. לכן, רובם רוצים מקום עבודה רגיל. העבודה מהבית כרוכה ברוב המקרים בנכונות להיות עצמאי או יזם. לרבים יש חשש מסטטוס זה, מהצורך להירשם אצל שלטונות המס וכדומה. מהיכרותנו עם שוק העבודה, נראה שפרט לנושאים שאפשר למדוד ולכמת (כמו מספר שיחות טלפון, מספר הזמנות / עיסקאות שנעשו וכדומה) - מעסיקים יעדיפו לתת עבודה למי שעובד מהבית במתכונת של קבלן. כלומר להגדיר מוצר, תשלום וזמן אספקה - ולעבוד מול חשבונית מס".
נוימן אינו רואה בעבודה מהבית פתרון למצב האבטלה הנוכחי. יחד עם זאת, הוא מציין שהיזמות - שמשמעותה הקמת עסקים קטנים - קלה יותר לבצוע, אינה מחייבת אישורים או החלטות של ביורוקרטיה והיא מהווה מניע של הכלכלה ושל התעסוקה. "אין ספק שככל שיהיו יותר יזמים ועסקים קטנים שרבים מהם יופעלו מהבית - כן תרבה הפעילות הכלכלית, תגדל הצריכה , יסופקו הזמנות ועבודה למוצרים ושירותים נלווים, ובכך תשונה גם מפת האבטלה".
בכתבתה בוושינגטון פוסט מצטטת קירסטין דאוני גרימסלי את ארלן ג'ונסון, סגנית נשיא חברת הייעוץ WFD, שפיקחה על המחקר החדש בארה"ב. לדברי ג'ונסון, זו מהפכה בדרך בה האנשים עובדים, "אתגר לדפוסי החשיבה שלנו". היא מוסיפה: "כל כך הרבה דברים מתבססים על מקום עבודה מרכזי, עד שהאנשים העובדים מחוצה לו נחשבים יוצאי דופן, חריגים. אבל למעשה, נראה שהעבודה מרחוק היא הנורמה החדשה. העתיד קורה כבר עכשיו". לדבריה, בעבר מעסיקים לא ששו לאפשר לעובדיהם לעבוד מחוץ למשרד. הם ראו בכך הטבה מיוחדת לעובדים מבוקשים, כדי לחסוך להם את הנסיעות לעבודה. אבל עכשיו רואים המעסיקים את העבודה מהבית כדרך להשיג תפוקה גדולה יותר מעובדים שגם כך פוריים מאוד. "הדעה המקובלת היא, שאתה מניח לאנשים לעבוד מהבית אם זה נוח להם, בתקווה שזה לא יזיק לחברה יותר מדי", היא מוסיפה. "אבל למעשה, יש יתרונות אמיתיים מבחינת פריון העבודה ומחוייבות למקום העבודה".

כל מיני "סידורים"

המחקר האמריקני מצא מגון רחב של "סידורים" לעבודה מהבית או מהרכב. יש העובדים דרך קבע מבתיהם, בדרך כלל מספר ימים בשבוע. אחרים עובדים מדי פעם מהבית, לפחות מספר ימים בחודש. יש עובדים שכמעט לעולם אינם מתייצבים במשרד. יש עובדים ניידים, המשתמשים בבתיהם, במכוניתיהם ובחדרי בית מלון, וכן במשרדים של הלקוחות, לניהול העסקים. יש עובדים המצופים להישאר ולעבוד אצל הקליינט.
לפי המחקר, מנהלים, עמיתים, עובדים ובני משפחות העובדים מדווחים, כי אלה שעובדים מחוץ למשרד מאושרים ופרודוקטיביים יותר מעמיתיהם. למשל, גם אם הם עובדים ימים ארוכים יותר לעומת עמיתיהם שבמשרד, סביר פחות שבסוף היום יתארו את עצמם "מותשים פיזית ורגשית".
עם זאת, רבים מאלה שעובדים מרחוק חסרים את הציוד הבסיסי שנחשב חיוני לעובדי הצווארון הלבן בימינו: מחשבים נישאים, מחשבים שולחניים, מדפסות, מכונות צילום, מכשירי פקס, קווי טלפון רבים, גישה מהירה לאינטרנט, טלפונים סלולריים ואיתוריות. לפי המחקר האמריקני, בעוד של-93 אחוז מהעובדים במשרדים יש מחשבים אישיים, רק ל-75 אחוז מהעובדים מחוץ למשרד יש מחשבים. בעוד ש-78 אחוז מהעובדים במשרדים נהנים מגישה מהירה לאינטרנט, רק ל-62 אחוז מהעובדים מחוץ למשרד יש אינטרנט מהיר. לרבים מאלה העובדים מחוץ למשרד אין מקום ספציפי לעבוד, ולעתים קרובות - מנהלים את עסקי החברה משולחן המטבח. ובכל זאת, כפי שאומרת ג'ונסון, נראה שכבר נוצרה נורמה חדשה.

המלצות ליזם ביתי מתחיל

באתר www.asakim.org.il של הרשות לעסקים קטנים ובינוניים בישראל אפשר למצוא במדור "יזמות וניהול העסק" מאמרים רבים בעברית בנושא "העסק הביתי", החל משלב הרעיון ועד לשלבי הביצוע המתקדמים, מתוך סדרת החוברות "עסקים מהבית".
מוטי נוימן מייעץ לעשות "סקר שווקים" קטן לגבי המוצר או השירות שרוצים להתפרנס ממנו. אם אין התעניינות והיענות בסביבה הקרובה והנגישה - לבחון שוב את הרעיון. גם אם יש נכונות והתעניינות רבה , כדאי להתחיל בקטן, לא להשקיע במלאי, אלא בבניית חוג לקוחות ראשוני והגדלתו.
בזמן האחרון מרבות להגיע, גם לישראלים, בדואר האלקטרוני ובתוכנות המסרים המיידיים, הזמנות להתעשרות "קלה ומהירה" דרך עבודה מהבית. בחלק מהמקרים, מדובר בעסקות מסוג "פירמידה", שעדיף להתרחק מהן. במקרים אחרים מציעים, כמו באתר www.workfromhome.com, להשקיע בערכות הדרכה על מנת להתחיל בעסק ביתי. נוימן אינו ממליץ להשקיע ברכישת "תורה" שאפשר, לדבריו, לקבל בארץ בעברית, ממרכזי מט"י השונים. כדאי להיכנס לאתר www.mti.co.il ולמצוא שם עצות ומידע.
נקודת מפנה www.nekudat-mifneh.co.il

59