Sarit Perkol internet pages



מסננת אחת גדולה

מאת שרית פרקול

מעריב, 6.7.2003

ד', תלמיד חטיבת ביניים, ניסה באחרונה להוריד דרך תוכנת שיתוף הקבצים איימש את הסרט החדש "הענק הירוק", שטרם הגיע לאקרנים אצלנו. למרות הפס הרחב, הורדת הסרט נמשכה חצי יום. לנער נמאס לחכות, והוא הלך לחבר. אמא של ד', שניגשה למחשב שלו כדי לראות מה מאט לה כל כך את המחשב (הם מחוברים ברשת ביתית), ראתה שהסרט גמר לרדת, ולחצה על צפייה. במקום ענק ירוק, הפציעה על צג המחשב של הילד שוודית בלונדינית לגמרי, אוחזת דילדו שחור.
אין זאת הפעם הראשונה, שסרט פורנו מתחזה לסרט ילדים תמים בתוכנות לשיתוף קבצים. לא ברור אם זו מין בדיחה של מישהו, או טעות. בכל אופן, אמא של ד' מיהרה למחוק את הסרט ואמרה תודה קטנה להשגחה העליונה, על כך שהיא היתה זו שנתקלה ראשונה ברמך השחור.
בחופש הגדול הזה, כמו בקודמיו בשנים האחרונות, האינטרנט הוא הקיטנה האולטימטיבית. אי אפשר לקבל בו מכת שמש, גם לא צריך הסעות, אבל ילדים ונוער עלולים להיחשף דרכו לתכנים בלתי ראויים ולווירוסים טורדניים או אפילו הרסניים.
חברת סימנטק, יצרנית נורטון אנטי-וירוס ותוכנות הגנה נוספות, פירסמה באחרונה תוצאות סקר על מידת היחשפותם של ילדים לדואר זבל (ספאם). על פי הסקר, ארבעה מתוך חמישה ילדים מקבלים לחשבונות הדואר האלקטרוני שלהם הודעות בעלות תוכן בלתי ראוי, על בסיס יומיומי. הודעות אלה כוללות הצעות לזכייה מהירה, הלוואות בתנאים מיוחדים ותכנים פורנוגרפיים
. הסקר, שנערך אונליין עבור סימנטק בידי חברת המחקר אפלייד, בדק 1,000 ילדים ובני נוער בני שבע עד 18. הסקר בחן את ניסיונם של הילדים עם דואר זבל ואת יחסם להודעות אלה. למעלה ממחצית מהנסקרים ציינו כי חשו שלא בנוח ואף נפגעו כאשר צפו בתכני דואר בלתי נאותים.
"כמו כל משתמש דואר אלקטרוני, גם ילדים ובני נוער מופצצים בהודעות דואר זבל, המפרסמים מוצרים ושירותים בלתי ראויים לילדים, כמו כדורי ויאגרה וחומרים פורנוגרפיים", אומר אריה דנון, מנכ"ל סימנטק ישראל. "ההורים צריכים לחנך את הילדים על הסכנות מפני דואר זבל ועל הדרכים להימנע מפניו".
הסקר מראה כי לרוב הילדים ובני הנוער יש חשבון דואר אלקטרוני משלהם. יותר ממחציתם בודקים את הודעות הדואר שלהם ללא השגחת ההורים. אחד מבין חמישה ילדים קורא את הודעות הזבל השונות, בעיקר את ההודעות עם שורת נושא מעניינת. מהסקר עולה גם כי 80 אחוז קיבלו דואר זבל עם הצעות לזכייה מהירה, למשל, בפלייסטיישן. 62 אחוז קיבלו הצעות להצטרפות לשירותי הכרויות, 61 אחוז קיבלו הצעות להקטנת שיעור המשכנתה או דירות למכירה, 55 אחוז קיבלו דואר זבל עם הצעות לירידה במשקל, 51 אחוז קיבלו הצעות לקניית תרופות ברשת, בהן ויאגרה, ו- 47 אחוז קילו הודעות עם קישורים לאתרי פורנו קשה.
אריה דנון אומר שהווירוסים ומפרסמי הזבל של היום הרבה יותר מתוחכמים, וככל שהשימוש באינטרנט גדל, והפס הרחב גורם לכך שהרבה בתי אב מחוברים בעצם לאינטרנט 24 שעות ביממה, יש יותר סיכונים.
דנון, שבבית יש לו שני ילדים בני שש ועשר המחוברים בלי הפסקה בפס רחב, סבור ש"כמו כל דבר שקשור באבטחת מידע, חינוך הוא הדבר הראשון". הוא מאמין שנוסף על התקנת תוכנת אנטי-וירוס טובה ועדכנית ופיירוול אישי למי שמחובר בפס רחב (סימנטק מייצרת בנוסף לנורטון אנטי-וירוס את תוכנת ההגנה נורטון אינטרנט סקיוריטי ותוכנת פיירוול), צריך ליידע את הילדים - ואת ההורים - לסכנות ולחנך לשימוש זהיר באינטרנט. בדיוק כמו שמלמדים אותם לחצות את הכביש במעבר החצייה ולא ללכת עם אנשים זרים. וצריך גם לעקוב אחר הפעילות של הילדים באינטרנט. "זה כמו סמים, או אפילו סיגריות. צריך לשים לב, גם אם זה כרוך בחיטוט בילקוט או במגירה". לדבריו, זה דומה מאוד לעשיית מנוי לילד בספריית וידאו - מבהירים לו שאין לו עדיין מה לחפש באזור הסרטים הכחולים.

חינוך עדיף על חסימה

ככל שזה נשמע מנוגד לאינטרסים של החברה שלו, דנון אומר ש"אם צריך לבחור בין חסימה לבין חינוך, עדיף החינוך. כי אם רק חוסמים, בלי לחנך ולהסביר, הילד יוכל למצוא את התכנים האסורים אצל חבר, או אפילו בבית הספר". אפילו כשמחליטים לא לחסום, תוכנת החסימה מאפשרת לבדוק את הרגלי הגלישה של הילדים.
מי שלא רוצה לטרוח להתעסק בבית עם התקנת תוכנות והגדרות סינון, מוצף בימים אלה בהצעות של ספקיות האינטרנט לחסום תכנים פוגעניים בתשלום חודשי.
בזק בינלאומי מציעה לגולשים המעונינים בכך שירותי חסימת תכנים לקהלים שונים (ילדים, דתי לאומי וחרדים). החברה מציעה ללקוחותיה את "נטו מייל", שירות של דואר אלקטרוני בלבד, המיועד למגזר החרדי וחוסם לחלוטין אתרי אינטרנט. לכלל הגולשים מוצע שירות I-keeper - סינון דינמי של אתרי סקס, אלימות והימורים, המאפשר גלישה מוגנת לילדים, ולמהדרין - שירות "מהדרינט", סינון אתרים למגזר הדתי-לאומי.
לדברי רמי חזן, סמנכ"ל ומנהל חטיבת הלקוחות הפרטיים בבזק בינלאומי, מאז השקת שירות איי-קיפר, בספטמבר 2002, הצטרפו אליו אלפי גולשי אינטרנט, מתוכם חלק בלתי מבוטל של גולשים השייכים לספקי אינטרנט אחרים. איי-קיפר מבוסס על טכנולוגית בינה מלאכותית, שפותחה ויושמה ע"י חברת iCognito Technologies. נוסף לתכנים המסוננים שהוגדרו מראש, המשתמש יכול להוסיף עוד אתרים לרשימת החסימה. מגזין Zdnet/PC נתן לשירות ציון מירבי וכתב שהוא "אפליקציה פשוטה בעלת אפקטיביות גבוהה מאוד". השירות מבטיח 100% כיסוי של אתרי האינטרנט ברמת סינון של למעלה מ-99% (לפי נתוני iCognito) תוך שימוש יעיל של משאבי הרשת, הגנה על ילדים ועידוד התנהגות אחראית בגלישה באינטרנט. השירות עולה 9.90 שקל בחודש, עם חודש ראשון חינם להתנסות.
"שמרטף", שירות הניתן על ידי חברת 012 נט, מבוסס גם הוא על אייקוגניטו וניתן ב-9.90 שקל בחודש, עם חודש ראשון במתנה. באחרונה השיקה גם נטוויז'ן שירות סינון אתרים המבוסס על טכנולוגיית זיהוי התוכן של אייקוגניטו השירות ניתן תמורת 18 שקל בחודש.
תוספת: שירות Safenetex של אינטרנט זהב: www.safenetex.co.il
סינון תכנים באינטרנט אינו דבר פשוט. מבנה האינטרנט וכללי התחביר המשמשים אותו אינם מחייבים זיהוי של תכנים המוצבים בדפיו, ולכן המשימה של זיהוי דפי אינטרנט המכילים מידע אסור די קשה ומורכבת.
חברת Network Associates משווקת את תוכנת McAfee Parental Controls, המאפשרת להורים להגן על ילדיהם מפני סכנות האינטרנט. התוכנה כוללת קביעת גישה לדפי אינטרנט ספציפיים וחסימת אתרים לא הולמים, סינון צא'טים הן בחדרים והן בתוכנות מסרים, סינון על פי מילים, הקצבת זמן שיטוט ועוד. חברה נוספת העוסקת בתחום היא תים, המשווקת את תוכנת Mail Sweeper לבדיקת תכני דואר אלקטרוני. התוכנה בודקת את התוכן של כל דואר אלקטרוני הנשלח מהמחשב. בעת הבדיקה, מחפשת התוכנה מילות מפתח בעייתיות כגון "סקס", "עירום" או כל מילה אחרת שיכולה להתקשר לפורנוגרפיה ומסרים לא הולמים. כאשר היא מוצאת מילה בעייתית, היא חוסמת את קבלת הדואר האלקטרוני.
אריאל נשרי, מנהל פיתוח טכני בחברת Family Guard בעלת "נט גארד" - פתרון לבדיקת גלישה ושימושים באינטרנט - ממליץ על חונמה "מדהימה", לדבריו, Spampal, המנקה קרוב ל-99 אחוז מדואר הזבל. "הצלחתי להוריד את הספאם מ-40 הודעות זבל ביום לאחת-שתיים בשבוע", הוא מספר. "התוכנה מחולקת חינם (דרך אתר www.spampal.org), כי המתכנת של Spampal החליט שהנושא כל כך חשוב, לכן צריך לעשות זאת ללא תשלום. מבחינת תוכנות ה-spyware שנדבקות למחשב עם התקנת תוכנות אחרות ומקפיצות פרסומות מעצבנות - אני מנקה אותן באמצעות Ad-aware או Spybot".
אורן ברט, מנהל תחום אבטחת מידע בבינת תקשורת מחשבים, אומר: "קיימות באינטרנט מספר תוכנות המאפשרות לסנן אתרים בעלי תוכן פוגע ולהגן על הגישה אליהם בעזרת סיסמה. נט נאני (www.netnanny.com) וסייבר פטרול (www.cyberpatrol.com) הן התוכנות הנפוצות ביותר. בגירסה בתשלום של התוכנות האלה אפשר לקבוע גם משקלים - התייחסות לכמות הטקסט מול כמות התמונות או הגרפיקה, למשל, שכן אתרי סקס והימורים מצטיינים בדרך כלל בכמות גדולה של תמונות".
גם ברט, המנהל את פורטל אבטחת המידע והפורום הישראלי לאבטחת נתונים
(www.dmz.co.il) אומר שלמרות ההיערכות והיעזרות בתוכנות הייעודיות, "לא ניתן לשמור על הגנה של מאה אחוז, אלא רק לצמצם את הנזק. לכן, חשוב להשקיע כמה רגעים, לדבר עם הילדים ולהסביר להם את הסכנות". לדבריו, "הדרך המדויקת ביותר לשפר את ההתגוננות היא לשלב במחשב מערכת פיירוול אישית". אבל כמובן, כל האמצעים האלה גם יחד לא יעזרו נגד הדילדו השחור שצץ במקום הענק הירוק. זה, כנראה, המחיר - או הקנס - שאנחנו צריכים לשלם תמורת כל תכני החינם של תוכנות שיתוף הקבצים.

ילדות עוזרות לתפוס פדופילים, או: מייקל ג'קסון, נראה לך?

קצת קשה לסוכן FBI מצוי להתחזות לנערה באינטרנט, כדי לתפוס פדופילים. אחרי הכל, איך הוא יידע אם ג'אסטין טימברלייק הוא עכשיו IN או OUT? ואיפה הכי כדאי לקנות בגדים? והאם מותר לכתוב באותיות גדולות באנגלית בצ'אטים? לצורך הפרטים האלה, אנשי הבולשת נעזרים בקארן, במרי ובקריסטין, שלוש חברות, תלמידות כיתה ח' במרילנד.
"וושינגטון פוסט" מדווח, כי בשנה החולפת, שלוש הבנות האלה לימדו סוכנים של הבולשת ברחבי ארצות-הברית איך להתנהג בדיוק כמו בנות עשרה. הן עשו להם חידוני בזק בנושא רכילות סביב מפורסמים, מגמות לבוש וכתבות במגזיני נוער. לפי העתון, בבוחן הראשון - כל הסוכנים נכשלו כישלון חרוץ.
"הם לא יודעים כלום", מצחקקת מרי, בת 14. "הם שואלים אותי כזה, את אוהבת את מייקל ג'קסון. כאילו, נראה לכם?", אומרת קארן ומגלגלת עיניים בייאוש.
הבנות האלה הפכו כוח עזר חיוני במסגרת "מבצע תמונות תמימות", יוזמה המנסה לעצור אנשים מלהעביר באינטרנט תמונות וסרטים פורנוגרפיים בהשתתפות ילדים. המבצע הושק בידי משרד ה-FBI בבולטימור עוד ב-1995. בשנה הראשונה נבדקו 113 חשודים, אבל במשך השנים הפדופילים של האינטרנט נעשו יותר ויותר חשדניים ומתוחכמים. הם יודעים שסוכני הבולשת עלולים לארוב להם, תוך התחזות לנערות ולנערים, לכן רבים מהם שואלים שאלות קשות על מגמות באופנה ובתרבות הפופ, בניסיון לחשוף את סוכני הבולשת המתחזים. לדברי גארי בולד, סוכן מיוחד הממונה על המשרד בבולטימור, בזכות קארן, מרי וקריסטין - תלמידות מצטיינות, חובבות קניונים ולאק ורוד בציפורני הרגליים - השלטונות מצליחים לשמור על יתרון יחסית לפדופילים. הבנות "גויסו" לאחר שאחד האבות, סוכן המעורב בחקירת פדופילים, ראה את בתו מתכתבת עם חברה בתוכנת מסרים מיידיים, ולא הבין כלום ממה שהיא כותבת שם. הוא הגיע למסקנה, שההכשרה שהוא מקבל ב-FBI ממש אינה מספקת; צריך ללמוד "מפי עוללים ויונקים".

אש צולבת

ביום שני, אתה מקבל אימייל, כביכול מהבוס שלך בעבודה, המפרסם גלולות להגדלת איברי גוף מסוימים. ביום שלישי, דואר זבל באותיות מקושקשות משולבות עם אנגלית קורא לך להרוויח בוכטות של כסף בלי לצאת מהבית. ביום רביעי, שרת הדואר של החברה שלך מתרסק. איחולינו, כותב לו דולינר ב"ניוזדיי", כחלק מפרויקט גדול על דואר זבל, שהתפרסם בסוף יוני, "נלכדת באש צולבת בין הזבלנים לבין האנטי-זבלנים". לדברי מומחים, רבות מהמוטאציות המאפיינות בימים אלה את תיבות הדואר שלנו נוצרות על ידי המאמצים לעקוף את מסנני הספאם.
למשל, הדואר המזויף מהבוס הוא ניסיון לחטוף כתובת לגיטימית, "לבנה", עם סיומת ארגונית, שתוכנות הסינון לא יחסמו אותה. כדי לעשות זאת, הזבלן המצוי בוחר סיומת של חברה, כמו newsday.com (או maariv.co.il, לצורך העניין) ומחפש ברשימה שלו כתובות לגיטימיות עם הסיומת הזאת. לאחר מכן, הוא מזייף את כותרת ה-"מאת" במכתבים היוצאים, כך שתיראה כאילו היא מגיעה משולח לגיטימי. התוצאה היא, שהאימיילים האלה מצליחים לפלס דרך מבעד לתוכנת הסינון, ואתה מוצף זבל, לכאורה ממישהו שאתה מכיר. אפשרות אחרת היא לזייף כתובות של חברות שלהרבה אנשים יש כנראה גם מכתבים לגיטימיים מהן, כמו אמזון או איביי.
מהצד השני של המתרס אפשר למצוא את פול "פיט" וולבורן השלישי, עורך-דין מאטלנטה, ג'ורג'יה. בניוזדיי נכתב, כי וולבורן מנהל מלחמת חורמה בשולחי דואר הזבל, והוא הצליח באחרונה להשיג צו מניעה קבוע גם נגד סאם חורי, בעלים של חברה ידועה מאטלנטה. הוא התקשר לחורי כי להודיע לו שהוא קיבל עוד דואר זבל ממנו, אך לדברי וולבורן, חורי השיב לו: יהיה חבל אם משהו יקרה לאחד הכלבים שלך", בהתייחס לשני כלביו האהובים.
"אני מאמין בפתגם, את השנוא עליך אל תעשה לחברך", אומר וולבורן. "אבל אם מישהו רוצה להילחם מלחמת גרילה, אז אני מסיר את הכפפות". בסימפוזיון בנושא דואר זבל, שהתקיים בוושינגטון באפריל בחסות ועדת התקשורת הפדראלית של ארצות-הברית, אמר וולבורן לעמיתיו עורכי הדין ש"האקדח שלנו כבר טעון בתריסר כדורים" כדי לרדוף אחרי הזבלנים. הוא הוסיף, שהוא מצדד בחקיקה ש"מהדקת את החבל" לצווארי העבריינים.
וולבורן, בן 39, התפרסם כשניצח במשפט נגד סנפורד וואלאס, מי שהיה ידוע בעבר כ"מלך הספאם", כשניהל את חברת "סייבר פרומושנז" בפילדלפיה. הטיעונים המשפטיים של וולבורן, המתייחס לדואר הזבל כאל חדירה לרכוש פרטי, זיכו אותו לא רק בצו מניעה קבוע נגד וואלאס שגרם לו לחסל את עסקיו, אלא גם בפסיקה בסך שני מיליון דולר ובמכתב התנצלות שנשלח למנויי חברת ארת'לינק.

הרבי אמר, מותר להתחבר - פורטל מורשת: www.perkol.itgo.com/moreshet.htm

אינטרנט זה לא משחק ילדים: www.perkol.itgo.com/safekids.htm



111