דאבל קליק / שרית פרקול

מעריב 14.3.2004

איך כותבים @ בשפת מורס?

Morse Code Set

שפת המורס, מערכת תקשורת שהומצאה לפני 160 שנה, נכנסה סופסוף לעידן החדש, עם הוספת תו חדש, לסימון השטרודל. בדצמבר החליט איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי בז'נווה, המפקח על כל התדרים, החל מרדיו חובבים ועד לוויינים, להוסיף את השטרודל. בגרסת המורס, הסימן נקרא "קומט", והוא כולל את הסימנים של האות A (נקודה וקו) ושל האות C (קו נקודה קו נקודה), בלי רווחים.
הסימן החדש הוא הראשון שנוסף זה עשורים אחדים, אולי אפילו יותר, נכתב ב"בולטימור סאן". בקרב פקידי איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי וחובבי מורס, איש לא הצליח לזכור סימן שנוסף בזמנו. "זה די מרגש", אומר פול רינלדו, הטכנולוג הראשי של אגודת תמסורת הרדיו האמריקנית, התאחדות ארצית למפעילי רדיו חובבים. "בטוח שלא היה שום שינוי מאז מלחמת העולם השנייה".
בזכות הסימן החדש יוכלו מעתה מפעילי רדיו חובבים להחליף ביניהם דואר אלקטרוני ביתר קלות. למרבית האירוניה, בעידן הדיגיטלי, הם לעתים קרובות משתמשים בקוד מורס כדי ליזום שיחות באינטרנט.
שפת המורס משתמשת בנקודות וקווים ליצירת אותיות, מספרים וסימני פיסוק. השפה נוצרה בשנות ה-30 של המאה ה-19 על ידי סמיואל מורס, ממציא הטלגרף, ועד לפני כמה עשורים, השתמשו הרבה מאוד במורס לתקשורת בינלאומית. בזמן מותו של מורס, ב-1872, הקיפו את כדור הארץ יותר ממיליון ק"מ של חוטי טלגרף. בתחילת המאה ה-20, הודעות מורס כבר נשלחו אלחוטית. הודעת המורס הנפוצה ביותר, כנראה, היא סימן המצוקה הבינלאומי SOS, הנכתב על ידי שלוש נקודות, שלושה קוים ושלוש נקודות.
עם פרוץ טכנולוגיות התקשורת הדיגיטליות כמו טלפונים סלולריים, לוויינים ואינטרנט, איבדה שפת המורס מחשיבותה כשפת תקשורת בינלאומית. היום, המורס הוא בעיקר נחלתם של מפעילי רדיו חובבים. "קיוויתי שיוסיפו גם סימן קריאה במורס", אמר לבולטימור סאן ניק יוקנוביץ, פעיל באגודה הבינלאומית לשימור המורס, "זה מביע רגש שקשה להעביר בכל דרך אחרת".
במסגרת המחוות ל"ברנשים מתים מתחום האלקטרוניקה", באתר eHam.net, חלקו כבוד לסמיואל פינלי בריז מורס, ולא שכחו להזכיר את השטרודל.



כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/morse.htm

Sarit Perkol internet pages


68