Sarit Perkol internet pages


הוליווד ושודדי התיבה האבודה

מאת שרית פרקול

גרסה מקוצרת של הכתבה התפרסמה במעריב 23.11.2003





"כחול לבן כחול", סרט פורנו עברי למהדרין, הוא להיט די גדול, אם לשפוט על פי הסטטיסטיקות של אתר warezfaw.com הישראלי. בזמן כתיבת שורות אלה, באמצע השבוע שעבר, הורידו אותו למחשביהם 4,643 חברים מבין כ-15,000 הרשומים באתר. מעט פחות ממספר המורידים את קומדיית הנעורים "אמריקן פאי 3" - 4,880 חברים. את הזוועתון "ג'ייסון נגד פרדי" הורידו 3,797 חברים, לפי מצעד ההורדות שבאתר. בהודעות אימייל המגיעות מידי פעם למי שנרשם לאתר, מבשר בשמחה "וין דיזל", איש צוות האתר, על המצאי החדש. 2,145 חברים גם מקבלים הודעות SMS לטלפונים הסלולריים שלהם, על חידושים באתר. בין השאר, אפשר למצוא שם תוכניות של יצפאן, "המופע הבלתי מצונזר" של שלום אסייג, תוכניות של "המופע המרכזי", לצד סרטי "אסקימו לימון" לדורותיו. גם המגזר הדתי אינו מקופח, עם מדור מיוחד של סרטים ומוזיקה, ומי שרוצה, יכול להוריד מהאתר אפילו את "קומפיומאפ" - מאגר מפות ישראל.
הטובין הפיראטיים אינם מאוחסנים על מחשבי האתר עצמו, מחשש תביעות משפטיות. במקום זה, האתר מתבסס על פירסום קישורים לפריטים המבוקשים, אותם ניתן להוריד דרך תוכנת שיתוף הקבצים eMule. "האחריות על תוכן הקישורים על כל נזק שייגרם כתוצאה משימוש בהם מוטלת על המשתמשים", נכתב באתר במסגרת נסיונות הכיסתוח. "WarezFaw משמש רק כמאגר של קישורים לתוכנת שיתוף קבצים זו מכל הרשת, על מנת לחסוך לכם חיפושים מיותרים. בנוסף לכך אין האתר מספק קישורים או הפניות להורדת סרטים מהאינטרנט, ואף אינו מעודד תופעה זו. קטיגוריות הסרטים באתר נועדו אך ורק לצורך ביקורת ותגובות הגולשים לגבי סרטים חדשים שיצאו לקולנוע". בפועל, לחיצה על קישור הסרט המבוקש גורמת לתחילת הורדתו דרך האימיול. במקביל התפתח באתר ענף צדדי משגשג - תרגום הסרטים שאינם דוברים עברית והצמדת הכיתוביות לגוף הסרט. ניתן למצוא להיטים טריים כמו "שר הטבעות - שני הצריחים", "טיפשים בהפסקה שנייה" ו"מהיר ועצבני 2".
אם זה נראה כאילו הפעילות הפיראטית בארצנו נעלמת מעיניהם של בעלי הזכויות בחו"ל, זו אשליה. לפחות ארבעה ספקי אינטרנט ישראלים קיבלו בשבועות האחרונים פניות מאולפני סרטים אמריקניים הדורשים מהם לנתק מנויים המעורבים לכאורה בשיתוף קבצים פיראטיים. ב-Ynet נכתב שקווי זהב, 013 ברק, בזק בינלאומי ואינטרנט זהב קיבלו התראות מהתאחדות אולפני הקולנוע (MPAA). "הארץ" פירסם שספק האינטרנט אקטקום קיבל פנייה דומה.
בארצות הברית דווח בשבוע שעבר על הצעת חוק חדשה, "החוק להגנת זכויות האמנים ומניעת גניבה", לפיה כל גולש שמחזיק סרט קולנוע שטרם יצא לאקרנים בספריית הקבצים המשותפים שלו יישלח לכלא לתקופה של עד שלוש שנים. לפי CNET, ההצעה אומרת שהמפיץ סרטים לפני הגיעם לקולנוע, באמצעות רשת מחשבים ציבורית, עובר עבירה פדראלית, שהקנס עליה יגיע עד 250,000 דולר.

ועידת פסגה

למעשה, מדובר כאן בתחילה של מלחמה, בעקבות ההצלחה הבלתי מבוטלת שנחלה תעשיית המוזיקה במלחמתה בפיראטים. שבועות אחדים בלבד לאחר שתעשיית המוזיקה הגישה תביעות נגד צרכנים, בסוף ספטמבר, קיים פיטר צ'רנין, יו"ר News Corp., ועידת פסגה נגד הפיראטיות. היו שם כל שמנה וסלתה של האולפנים. "לוס אנג'לס טיימס", שדיווח על הפגישה, מסר כי ראשי האולפנים, יחד עם נשיא MPAA ג'ק ואלנטי, הקשיבו לדברי זאק הורוביץ, נשיא יוניברסל מיוזיק, מאדריכלי האסטרטגיה של תעשיית ההקלטות נגד הפיראטיות. הורוביץ אמר בפגישה, כי נראה שהדיווחים בתקשורת על התביעות, נוסף על המאמצים החינוכיים שנעשו, האטו את שטפון ההורדות הבלתי חוקיות. אבל הוא הזהיר שתוך שנה, שירותי שיתוף הקבצים הבלתי חוקיים, שגרמו לרווחי תעשיית ההקלטות לצלול מטה מטה, יוצפו בסרטים ובתוכניות טלוויזיה. אם אתם מתכוונים להגיש תביעות - יעץ הורוביץ - כדאי לכם לעשות זאת מיד, לפני שמיליוני אנשים באינטרנט יחלקו סרטים וסדרות בחינם. בפגישה הורו האולפנים לוואלנטי להתחיל בהכנות לתביעות משפטיות נגד משתפי הקבצים, "בין אם אלה תלמידי חטיבת ביניים, מומחי מחשבים או סבתות".
לפי מאמר שפירסם נשיא MPAA ג'ק ואלנטי בלוס אנג'לס טיימס, תחת הכותרת "לצופים אסור לגנוב את הסצינות", הגנבים משתמשים במצלמות מתוחכמות כדי להקליט סרטים בקולנועים, או חוטפים אותם ממעבדות הסרטים, בעזרת שיתוף פעולה מבפנים, ומעתיקים אותם. צופים של סרטי DVD חדשים פורצים את הקוד ומשכפלים אותם במיליונים. ואלנטי ציין, שהפס הרחב מאפשר להוריד סרטים שלמים במהירות רבה, ובאופק יש טכנולוגיות מהירות עוד יותר. המכון לטכנולוגיה של קליפורניה הודיע על FAST - תוכנית נסיונית, שלדבריו מאפשרת להוריד סרט באיכות DVD תוך חמש שניות בלבד. גם הניסוי דרך אינטרנט 2 איפשר לשגר 6.7 גיגהביט של נתונים מסביב לעולם תוך דקה אחת (סרט שוקל בדרך כלל 4.6 גיגה).

מניפים "דגל" על השידורים הדיגיטליים

בתחילת נובמבר אישרה ועדת התקשורת הפדראלית (FCC) בארצות הברית חוקים חדשים, שמטרתם למנוע מהצרכנים להפיץ עותקים בלתי חוקיים של תוכניות טלוויזיה באינטרנט. לפי ההסבר של סוכנות "רויטרס", החוקים מאפשרים לגופים המשדרים להחדיר קוד, שנקרא "דגל", לתוכניות הטלוויזיה הדיגיטליות, כדי שהצופים יוכלו להכין לעצמם עותקים אישיים של התוכניות בווידאו - אבל לא לשתף אחרים באינטרנט. ההגבלות חלות על שידורים דיגיטליים של חדשות ושל תוכניות אקטואליה, לא רק על תוכניות בידור. החוקים החדשים קובעים גם, שיצרנים של מכשירי אלקטרוניקה המסוגלים לקלוט אותות של טלוויזיה דיגיטלית, כמו מכשירי וידאו ונגני DVD, צריכים לכלול בתוכם כרטיס שיזהה את ה"דגל" הזה. הצרכנים יוכלו לעשות עותקים בלתי מוגבלים של תוכניות, אבל ייאסר עליהם לשלוח את העותקים האלה לאחרים באמצעות תוכנות שיתוף הקבצים.
מבקרים אומרים, כי החוקים האלה פוגעים בזכות השימוש ההוגן, המוגדר כזכותו של אדם להשתמש בחומרים הנתונים לזכויות יוצרים באופן סביר גם בלי הסכמת הבעלים. המבקרים אומרים גם, כי החוקים האלה לא ימנעו מהצרכנים מלשתף אחרים בתוכניות טלוויזיה, הואיל ויש מוצרים, כמו מכשירי וידאו ישנים יותר או מחשבים עם כרטיסי טלוויזיה, שאינם מזהים את ה"דגל", והם מאפשרים לעקוף את המגבלה.
התאחדות אולפני הקולנוע האמריקנית פנתה לוועדת התקשורת הפדראלית של ארצות הברית בבקשה להעביר את החוקים האלה, לאחר שלא הצליחה לשכנע את הקונגרס להעביר חקיקה שתאסור על שיתוף באינטרנט. ההתאחדות מסרה שיש צורך בחוקים אלה כדי למנוע מהפיראטיות באינטרנט להזיק לסינדיקציה של תוכניות הטלוויזיה מחוץ לארצות הברית. לפי נתוני MPAA, בשנה שעברה הגיעו ההכנסות ממכירות תוכניות טלוויזיה מחוץ לארצות הברית לכארבעה מיליארד דולר - הכנסות חיוניות לענף, כדי להחזיר לעצמו את עלויות ההפקה.
נציגי קרן החזית האלקטרונית EFF אומרים, שהצעד הזה יזיק לחדשנות ולתחרות. "חוק הדגל יאלץ את היצרנים לסלק תכונות הקלטה שימושיות ממוצרי טלוויזיה שניתן לקנות היום", אמר סת' שוין, הטכנולוג הראשי של הקרן. בבואן לפתח מוצרי צריכה חדשים עם תכונות חדשניות, יצטרכו חברות הטכנולוגיה לוודא שהם עומדים בדרישות. פרד וון לוהמן, פרקליט בכיר מטעם הקרן, אמר בראיון לאתר "וויירד", שאילו היו תקנות כאלה בתחילת שנות השבעים, לא היו לנו היום מכשירי וידאו. הוא הוסיף שיש "מאות אלפי מכשירים המסוגלים כבר היום לקלוט טלוויזיה דיגיטלית ולשמור את התכנים האלה בדיסק הקשיח ללא כל הגנה" וצפה התנפלות על המכשירים האלה בחנויות לפני כניסת החוקים החדשים לתוקף ושוק פורח ב-eBay לכרטיסי טלוויזיה למחשב. אפשרות אחרת לעקוף את ההגנות היא לעשות עותק דיגיטלי של התוכנית, להמיר אותו לאנלוגי - ואז להמירו שוב לדיגיטלי.
ועדת התקשורת הפדראלית תשקול הצעות לטכנולוגיות הצפנה אחרות ותספק רשימה של טכנולוגיות מאושרות בתחילת השנה הבאה. יצרני ציוד טלוויזיה שיכול לקלוט אותות דיגיטליים יצטרכו להתיישר לפי חוקי הוועדה עד יולי 2005.

מנסים לירות לכל הכיוונים

עו"ד ד"ר יובל קרניאל ממשרד "שבלת, ישראלי, רובטרס, זיסמן", המתמחה בדיני תקשורת ואינטרנט, מסביר שתעשיות התוכן כולן נמצאות בפאניקה עקב המתרחש באינטרנט ומנסות לירות בכל הכיוונים - בכיוון הטכנולוגי, בכיוון המשפטי, ובכיוון של חיפוש מודלים עסקיים חדשים. דיני זכויות יוצרים הקיימיים מעניקים להן הגנה רחבה למדי, אך אכיפתם אינה מעשית וכרוכה בהגשת תביעות אישיות נגד פרטים, ולכן בהתנגדות חריפה של קהל הלקוחות והציבור הרחב.
לדברי קרניאל, בישראל אין עדיין חקיקה מיוחדת של דיני זכויות יוצרים בעידן האינטרנט, וטוב שכך. בשנים האחרונות עובר התחום כולו טלטלה. בארצות הברית מנסים להתאים את החקיקה לעידן המידע החדש, אך התוצאה היא בדרך כלל חקיקה סבוכה שרודפת אחרי הטכנולוגיה ומנסה לשרת בעיקר את האינטרסים של תאגידי התוכן הגדולים השולטים בשוק. האינטרס הציבורי יוצא נפגע, ואין מענה של ממש לצורך להגן על זכותו של הציבור למידע ולשימוש הוגן ביצירות.
לדעת ד"ר קרניאל, המרצה בנושאי משפט ואינטרנט במסלול האקדמי של המכללה למינהל, הקלטה של תוכניות וסרטים שמשודרים בטלוויזיה לכל דורש והפצתם לחברים באופן פרטי, היא פעילות סבירה בעידן האינטרנט ויש מקום להתאים את דיני זכויות היוצרים לכך. במאמר שפירסם לפני כמה חודשים על "זכויות יוצרים בעידן המידע" בכתב העת "עלי משפט", מציע קרניאל לפתח מודל חדש של גביית תמלוגים על הפצת יצירות באינטרנט. המודל הזה יהיה מבוסס על יכולתם של ספקי גישה לגבות תשלום אחיד מהמשתמשים ולהעבירו באופן מרוכז ליוצרים. התשלום האחיד הזה יאפשר לגולשים להחליף ולהוריד קבצים באופן חופשי. בהיעדר מנגנון כזה, פעילות של החלפת קבצים מוגנים נחשבת בדרך כלל אסורה, אם כי יש מקום בנסיבות מסוימות לראות בכך שימוש הוגן ביצירה. כמובן, כאשר מדובר בשימוש מסחרי ביצירות מוגנות, זו הפרה בוטה של דיני זכויות יוצרים ויש מקום לאכיפה ולתביעה. בישראל אין עדיין תקדים לתביעה נגד משתמש פרטי שהחליף קבצים.
לגבי אחריות הספקים, זו שאלה משפטית סבוכה, שעדיין אין לה פתרון מלא. אין במשפט הישראלי הגנה מיוחדת לספקי הגישה, למשל במתכונת שקיימת לגבי חברת בזק, שאינה אחראית על התכנים העוברים ברשת הטלפונים שלה. התוצאה היא שאחריות הספק תבחן על פי מבחנים משפטיים מורכבים שנוגעים לשאלה האם תרם ישירות להפרה, או התרשל והפר את חובתו למנוע אותה, לאחר שידע על נסיבותיה. בדרך כלל לא צריכה להיות לספק אחריות מלאה על מעשי הגולשים. כל גישה אחרת תהפוך את ספק הגישה ל"אח גדול" שמפקח על כולנו ותפגע פגיעה אנושה בחופש הביטוי באינטרנט.

~ ~ ~ מגייסים את התלמידים למלחמה ~ ~ ~

במסגרת מלחמתה בהפצת הסרטים הפיראטית דרך האינטרנט, יוצאת עתה הוליווד אל בתי הספר, עם תוכנית המוקיעה שיתוף קצבים ומציעה פרסים לתלמידים ולמורים המפיצים את הבשורה.
התאחדות אולפני הקולנוע של אמריקה שילמה 100,000 דולר כדי להעביר את מסר המלחמה בפיראטיות ל-900,000 תלמידים ברחבי ארצות הברית, בכיתות ה'-ט', למשך השנתיים הבעות. חברת ג'וניור אצ'יוומנט (www.ja.org) מיישמת את התוכנית תוך שימוש מורים מתנדבים מהמגזר העסקי . באוקטובר התפרסם מערך שיעור בשם "מה זה משנה - מדריך לאזרחות דיגיטלית", בו מלמדים את התלמידים להתרחק משירותי אינטרנט כמו קאזה, המאפשרים לסחור בשירים ובסרטים דיגיטליים. המסר הוא: "אם לא שילמת בעד זה - גנבת את זה".
דובר MPAA, ריץ' טיילור, אמר: "אנחנו חושבים שזאת קבוצה קריטית שאיתה צריך לנהל דיאלוג כזה", ברומזו שהפיראטיות באינטרנט טרם הגיעה לשיאה. "אם נשב בחיבוק ידיים ולא נקיים דו-שיח עם הציבור הכללי בכל הגילים, יום אחד אנחנו עלולים עוד להביט אחורה אל אוקטובר 2003 כאל הימים הטובים של הפיראטיות".
יש גורמים, כמו התאחדות החינוך הלאומית, שמתנגדים לקמפיין הזה, במסגרתו מחלקת ג'וניור אצ'יוומנט בתור פרסים מכשירי DVD, סרטי DVD, כרטיסים לקולנוע ואפילו ביקור בהוליווד, לכותבי חיבורים מצטיינים על הפיראטיות באינטרנט.
המאמץ אינו מסתיים בבתי הספר, אלא מועבר גם בתשדירים ב-5,000 בתי קולנוע ברחבי אמריקה, תוך הצגת דיוקנות של אנשים מתעשיית הקולנוע, כמו פעלולנים, מאפרים ואנשי סאונד, לצד ההסבר שהפיראטיות הדיגיטלית מאיימת על מטה לחמם. את סרטי ההסברה האלה ניתן לראות באתר "כבדו את זכויות היוצרים" (www.respectcopyrights.org), המציע גם קישורים לאתרי הורדת סרטים חוקית, קניית סרטי DVD וסרטים להשכרה.

~ ~ ~ בטווח הרחוק, האינטרנט יעזור לתעשיה~ ~ ~

לפי מחקר שהתפרסם לפני חודש באתר החדשות של הבי.בי.סי, הוליווד דווקא אינה צריכה לחשוש מהפיראטיות באינטרנט. "לשיתוף הקבצים ולפיראטיות של התקליטורים וה-DVD תהיה השפעה מוגבלת בלבד על מכירות הסרטים הדיגיטליים", נכתב שם, על סמך מחקר של חברת "אינפורמה מדיה". למעשה, הוליווד אפילו תשגשג, בזכות מכירות לגיטימיות דרך האינטרנט. אם כי החברה מעריכה שתעשיית הסרטים תפסיד 460 מיליון דולר עד שנת 2010, הצפי היא שמכירות הסרטים הלגיטימיות יפרחו, ועד שנת 2010 יניבו לתעשיית הסרטים 3.49 מיליארד דולר.
לפי המחקר של החברה הזאת, כאחוז אחד מכל 1.5 מיליון משתמשי הפס הרחב שמחוברים לרשתות שיתוף הקבצים מורידים לפחות סרט אחד בכל רגע נתון. זה יגרום לתעשיה נזק של 92 מיליון דולר לשנת 2003, ותוך שבע שנים יסתכם, כאמור, בנזק של 460 מיליון דולר.

כתובת דף זה: perkol.itgo.com/movie-piracy.htm

פיראטיות במוזיקה: perkol.itgo.com/piracy92003.htm





61