Sarit Perkol internet pages


יצאת צדיק - הדור הבא

קהילות צרכניות ופורומים באינטרנט מאפשרים לקבל אינדיקציה טובה על בעלי מקצוע

שרית פרקול

מעריב אינטרנט 21.1.2004

plumber

סדרת הצרכנות החדשה של חיים הכט, "יצאת צדיק", מעוררת פולמוס ציבורי. יש המתפעלים מהדרך בה הופכת הסדרה טכנאים קשי יום לגיבורי תרבות ומאירה את עינינו. מן הצד השני עומדים אלה שאומרים, כי הסדרה מכשילה בכוונה בדיוק את אותם טכנאים קשי יום, שבסך הכל עושים מה שצריך אולי לעשות בארץ הזאת כדי לשרוד.
מי שלא אוהב את הקרקס המבוים הזה סביב אנשי המקצוע, אבל בכל זאת רוצה לקבל אינדיקציה על החשמלאי, השרברב או פורץ המנעולים לפני שהוא מזמין אקראית מתוך המדריך המסווג, מוזמן להיעזר באינטרנט. פורומים מקצועיים בניהולם של מומחים מאפשרים זאת, במידה מסוימת, ומלפני חודש - גם אתר ייעודי "דו"ח מפה", קהילה צרכנית המדרגת בעלי מקצוע.
יוסי גולד, מנכ"ל מפה, אומר שבניגוד לתוכנית של הכט, שהיא "על גבול הסיטקום", כהגדרתו, "אצלנו אין חלק בידורי, רק את החלק הפרקטי, המשלים של התוכנית". ובכל זאת, ואפרופו האומלל שנתפס לוגם מהמים המינרליים במקרר של הלקוח: אחד הסיפורים שהתקבלו במערכת האתר היה על מוביל דירות שעושה עבודה נהדרת, פרט לבעיה אחת - כשהוא מגיע הוא פותח את המקרר, אוכל ככל שבא לו, ורק אז ממשיך בהובלה. המלצה אחרת היתה על שיפוצניק שהתרגש עד דמעות כששמע מי הממליץ עליו - בן של אשה שאצלה עבד בשיפוצים עד מותה. כשנפטרה האשה, לא רק שהשיפוצניק לא ביקש תשלום על מה שביצע, הוא גם השתתף בהלוויה.
הרעיון להקים את דו"ח מפה בא באופן טבעי, אומר גולד, המשך לדירוג של מקומות בילוי ופנאי, באתר מפה הכללי. "העברנו את אותו מודל לתחום שהוא פחות זוהר, אבל לא פחות חשוב. תחום מאוד פרוץ, אין עליו פיקוח מסודר, המחירים ואיכות העבודה הרבה פעמים מאוד בעייתיים, והאפשרות של האזרח הקטן לאתר בעל מקצוע מומלץ מאוד מוגבלת".

קהילה של 30,000 צרכנים

כדי לדרג בעלי מקצוע באתר דו"ח מפה, צריך להיות מנוי באתר. מצד אחד, מנוי משלם כסף (מפה הוא אחד האתרים היחידים בארץ שמתקיים ממודל של מנויים בתשלום), מצד שני, המנוי מזוהה בשמו המלא ועומד מאחורי ההמלצות שלו, לפחות תיאורטית. "יש לנו במפה קהילה של 30,000 צרכנים שבודקים ומבררים את דעתם על כל מקום, ומעכשיו גם בתחום בעלי המקצוע", אומר גולד. העיון בדו"ח, בניגוד לכתיבת המלצה או ביקורת, הוא חינם בשלב זה, אך בהמשך ייגבה תשלום קטן בעד העיון (בהנחה ששווה להשקיע שקלים בודדים, כשמדובר בחיפוש בעל מקצוע הגובה מאות שקלים).
לפי הנתונים שנאספו בתום חודש לקיום דו"ח מפה, היו אליו 150,000 כניסות. יש במאגר, נכון לאמצע השבוע שעבר, 2,081 בעלי מקצוע, בעשרה סיווגים, ו-1,606 דירוגים. בעלי המקצוע המדורגים ביותר: שרברב, חשמלאי ושיפוצניק. בדרך כלל, יש לבעלי המקצוע המופיעים באתר בין שניים לשלושה דירוגים. מספר הדירוגים הגבוה ביותר עד כה לבעל מקצוע אחד הוא שישה.
-איך יודעים אם המדרג הוא לא מתחרה של בעל המקצוע, או קרוב משפחה שלו?
גולד: "פיתחנו חוש ריח לזהות דירוגים מגמתיים; זה מריח לא טוב. כשמדובר בשבחים קיצוניים, או בביקורת רעה באופן קיצוני, אנחנו לא מתביישים להרים טלפון, לשאול ולבקש עוד פרטים. בינתיים, רק מעטים ניסו לתחמן, וגם אז זה היה מאוד לא מתוחכם. כמו מישהו שרכש מנוי, לכלך על שני אינסטלטורים שעובדים באותו רחוב בירושלים, ואז התקשר לבטל את המנוי".
לדברי גולד, חלק מבעלי המקצוע שהגיעו לתחקר אותם לצורך הדו"ח סרבו להתראיין, מפני שהם עובדים "'שחור" ולא רוצים להיתפס על ידי מס הכנסה. " מדי כמה ימים אנחנו מקבלים הלשנות ממתחרים, שמתעצבנים על כך שהקולגות שלהם מומלצים והם לא. הם מלשינים שאותו בעל מקצוע עובד ללא חשבונית וכדומה".
באתר פועל גם מחירון, בתחומים מסוימים, והכוונה היא לפתח אותו למאגר של מחירים, כך שניתן יהיה לראות אם בעל מקצוע מסוים גובה מחירים מופקעים או סבירים.
-לא הציעו לכם לדרג בעלי מקצועות נוספים?
"התקבלו בקשות בנושא תיקון מכשירי חשמל לבנים כמו מקרר, מכונת כביסה ותנור, טכנאי מחשבים, נגרים, גננים. תחומים אלה יתווספו בחודשים הקרובים. גם הדרישה להמלצות בנושא מתן שירותים לרכב, ובמיוחד בתחום המוסכים, היתה גדולה, ומאגר מידע בתחום הזה יעלה לאתר בקרוב".
-מה עם מקצועות אקדמאים, כמו אדריכלים, עורכי-דין, רופאים?
"גם את זה אנחנו שוקלים".
בינתיים, מי שמחפש אדריכל, או מעצב פנים, לבנייה או לשיפוצים, יכול לנסות להיעזר בפורטל האדריכלים ארכיג'וב. באתר, שהוקם על ידי האדריכל איתי אלמוג, יש אינדקס של בעלי מקצוע, עם דוגמאות מצולמות של עבודותיהם. אבל מעבר לכך - ישנם פורומים מקצועיים. בפורום "ייעוץ בבנייה", למשל, או בפורום "עיצוב פנים", יכול מי שמתעתד לבנות או לשפץ לפרסם שאלות בנושאים ספציפיים. על פי רוב, יתקבלו תשובות של אדריכלים ומעצבים, וניתן לקבל רושם מסוים גם לפי התשובות.
אלמוג, שגם עומד בראש פורום האדריכלים באתר, אומר שכבר יצאו מהפורומים המקצועיים באתר שלו לא מעט "שידוכים" כאלה בין אדריכלים, מהנדסים ומעצבי פנים לבין לקוחות פוטנציאליים.
במקצועות האלה, אפשר לראות באינטרנט דוגמאות לעבודות (יש אדריכלים שמעלים לאתרים שלהם גלריות של תמונות עם בתים שתכננו ופינות בדירות שעיצבו). רופאים ועורכי דין, זה כבר סיפור אחר. חוקי המקצוע מונעים בעדם מלפרסם את מרכולתם. ירון להמן, עו"ד ומנכ"ל חברת "קומרקס", המפעילה בין השאר את אתר הרופאים "דוקטורס", אומר שאחת השיטות להתגבר על האיסור הזה הוא לכתוב מדורים בעיתונים, להעביר פינות בתוכניות טלוויזיה - או לנהל פורום באינטרנט. "האינטראקטיביות מאפשרת לרופא ליצור קשר עם מטופלים פוטנציאליים, לתת להם ייעוץ ראשוני. ברוב המקרים זה ממשיך הלאה לפגישה", אומר להמן.
"באתר דוקטורס יש מעל 100 פורומים, מאוישים על ידי מעל 120 רופאים (יש פורומים עם שני רופאים). הם נותנים שירות לציבור, עונים לשאלות תוך 48 שעות. יש גם משוגעים לדבר שעונים תוך שעה-שעתיים. ברוב המקרים, הרופאים אינם מקבלים תשלום בעד ניהול הפורומים. שכרם הוא החשיפה לציבור המטופלים הפוטנציאלי".
אשר למטופלים הפוטנציאלים - להלן, צרכני הבריאות - להמן אומר שהפורומים הפכו ממש קהילות. "הם מדברים זה עם זה בפורומים, משתפים במידע, לטוב או לרע, ממליצים או קוטלים רופא זה או אחר, בית חולים זה או אחר".

דוקטור, אני רק שאלה

להמן מעודד את הרופאים לשמור על פלורליזם, לא למחוק הודעות שמציעות טיפולים שלא מוצאים חן בעיניהם. אבל אם מישהו כותב בפורום משהו שגוי ממש, הרבה פעמים הרופא המומחה שמנהל את הפורום מתקן, או מעיר. "לפעמים יש בפורום שני רופאים - שתי דעות שונות", אומר להמן. "בכלל, אני מרגיש שבשנים האחרונות צרכני הבריאות יותר אסרטיביים, דעתניים, נכנסים ושואלים את אותה שאלה בפורומים מקבילים באתרים שונים, או של בתי חולים שונים. מה איכפת להם? לא עולה כסף, ולא צריך לחכות בתור. הרבה פעמים מקבלים מהרופא בפורום תשובה יותר מפורטת מאשר היו מקבלים בקופת חולים".
-וזה גם כתוב שחור על גבי אתר, יש ביקורת.
להמן: "בדיוק. ונוסף לכך, נניח ביקרת אצל רופא בקופת חולים, ולא הבנת משהו. את כנראה לא תחזרי אליו לברר. בפורום באינטרנט יש יש 'שרשורים' של הודעות - שאלות הבהרה, והרופא חוזר ועונה. יש אפילו רופאים בפורומים, שמבקשים מהחולה לסרוק ולשלוח באימייל תוצאות מעבדה, כמו של בדיקת דם, ונותנים תשובות".
אתר דוקטורס פועל דוקטורס גם בפורטלים נענע ו-MSN, ולדברי להמן, יש מיליון כניסות בחודש, כרבע מיליון משתמשים שונים.
-ויש סיכוי שאותו דבר יקרה עם עורכי דין?
להמן: "הרבה יותר קשה לתת תשובה משפטית בפורום מאשר ברפואה. ברפואה יש הרבה דברים שלא צריך לבדוק פיזית את החולה כדי להשיב עליהם, בעוד שבמשפטים כמעט תמיד יש הרבה מאוד משתנים".
-ומשתמשים שידרגו עורכי דין?
להמן: "אפילו הגילדה השופטים בכסאח עם הגילדה של עורכי הדין, בעניין המשוב שדירג את השופטים לפי קטיגוריות. לא נראה לי שיכולה להיות קהילה צרכנית סביב עורכי דין. תחשבי על כל התביעות המשפטיות האפשריות... אבל אני, כמובן, בעד שיתוף מידע".

דו"ח מפה: www.mapa.co.il/msp
ארכיג'וב: www.archijob.co.il
דוקטורס: www.doctors.co.il
לשכת עורכי הדין: www.israelbar.org.il



כתובת דף זה: www.perkol.itgo.com/professionals.htm


85