Sarit Perkol internet pages
כתבו לי



סיכום 2003 בטכנולוגיה

וושינגטון פוסט @ תרגום: שרית פרקול

מעריב אונליין 12.2003

2003

"זו לא היתה התקופה היפה ביותר, גם לא הגרועה ביותר, זה היה זמן של התאוששות, זמן של אבטלה, זמן של חדשנות, זמן של שחיתות, התקדמנו לעבר שוק נפלא של שוורים, צללנו לתוך גיהנום של דפלאציה", כותבת לזלי וווקר לסיכום שנת 2003 ב"וושינגטון פוסט", בפראפרזה על "בין שתי ערים" של דיקנס.
הסיפור הגדול של השנה, לדעתה, הוא הקאמבק של מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, שהביא שוב לטפטוף יציב של כסף אל עמק הסיליקון. הון סיכון חזר לזרום לעבר סטארט-אפים חדשניים, ואילו למטה יותר, במורד נהר ההשקעות, קומץ חברות טכנולוגיה בנות מזל ניזונו משוקי המניות הציבוריים, ומספר מפתיע של ניצולי דוט.קום בגרו והיו לחברות רווחיות.
אבל לא הרבה שמו את מבטחם בשוק השוורים של שנת 2003, גם אם היא העלתה את המדד של נסדא"ק ב-40 אחוזים מרשימים. העושר חולק בצורה בלתי שווה.
בעוד אינטל כמעט הכפילה את שווייה השנה, תודות להתאוששות במכירות המחשבים - ויקירות האינטרנט eBay, Yahoo ו-Amazon רשמו עליות חדשות - מיקרוסופט, חברת התוכנה הגדולה בעולם, בקושי גירדה רווח של 5 אחוזים.
אחת העובדות המדהימות של המציאות הזאת, מציינת ווקר, היתה היעדרותו הבולטת של גל יצירת מקומות עבודה, שיתלווה לפריחת המניות. שנת 2003 בארצות הברית תסתיים עם פחות מקומות עבודה מכפי שהיו בה בינואר. איש אינו יודע בוודאות למה.
מנהלים בכירים בחברות טכנולוגיה בכירות כמו אינטל ו-יבמ התלוננו, שארצות הברית נמצאת על סף פיגור במרוץ העולמי לחבר אומות שלמות לאינטרנט מהיר. רק כ-20 אחוז ממשקי הבית האמריקנים - כ-22 מיליון בתים - נהנים מגישה מהירה לאינטרנט, לפי מחקרים של IDC. זאת לעומת שיעור חדירת פס רחב של 70 אחוז בדרום קוריאה.
למעשה, מומחים הזהירו שדווקא התפשטות הפס הרחב באסיה ובאירופה עלולה להאיץ בריחת משרות הייטק אמריקניות לחו"ל, שכן אינטרנט מהיר מקל על תוכניתנים ועל אחרים לעבוד, נניח, בבנגלור, תוך תקשורת סדירה עם עמיתיהם בסן פרנסיסקו.
בד בבד עם עליית מניות הטכנולוגיה, מציינת לזלי ווקר, הרבה יוזמות טכנולוגיות נכשלו. פשיטת הרגל המפורסמת ביותר השנה היתה, כנראה, של חברת X10 מסיאטל, שעיצבנה המוני גולשים עם המודעות הקופצות שלה למצלמות וידאו אלחוטיות.
אחרים התקפלו בשקט. שירות הדואר האמריקני סגר את שירות התשלומים המקוון שלו. "נאנדו טיימס", מאתרי החדשות החלוציים ברשת, נסגר. MGM Mirage סגרה את קאזינו האינטרנט שלה אחרי שנתיים. BarnsandNoble.com, אחת התומכות הגדולות ביותר של הספרים הדיגיטליים, הפסיקה בפתאומיות את כל מכירות ה-e-books. חלוצת הפרסום האינטרנטית Engage הגישה בקשה לפשיטת רגל, וספקית השירות לתוכנה Net Perceptions הודיעה על התפרקותה. שתי האחרונות הונפקו בבורסה בתקופת הפריחה של האינטרנט.
גם לממשלת ארצות הברית היו כמה כשלונות מביכים ב-2003. סוכנות המחקר הטכנולוגי של הפנטגון סגרה את תוכנית "המודעות למידע טוטאלי" (שלאחר מכן קיבלה את השם "מודעות למידע על טרוריסטים"), לאחר סערה ציבורית שקמה בעקבות תוכנית לחפש אלקטרונית במאגרי נתונים מסחריים אחר מזימות של טרוריסטים. מדהימה עוד יותר היתה תוכנית אחרת של הסוכנות לפרויקטי מחקר מתקדמים בתחום ההגנה, DARPA, להקים אתר בו אנשים יוכלו לקנות ולמכור חוזים עתידיים על בסיס תחזיות לגבי הפיגוע הטרוריסטי הבא. האדמירל בדימוס ג'ון פוינדקסטר, שחקן בכיר בשתי התוכניות האלה, התפטר לאחר קריסת השנייה.
אבל כמה מהטכנולוגיות החדשות של השנה שעברה התחילו השנה להיכנס לזרם המרכזי, בעיקר שירותי הטלפונים דרך האינטרנט. כמעט כל חברת טלוויזיה בכבלים גדולה בארצות הברית התחילה למכור ללקוחותיה שירות טלפון, שניתב את השיחות דרך האינטרנט, וכך עשו גם חלק מחברות הטלפון. טכנולוגיית הנתונים האלחוטיים WiFi התפתחה לפורמט מהיר יותר והטביעה את חותמה ברחבי העולם, גם אם עדיין לא ברור מי, מלבד יצרני הציוד, מרוויח ממנה.
ואולי הדוגמה הטובה ביותר לתקופה הלא כל כך טובה השנה, היתה המלחמה על המוזיקה הדיגיטלית. לקראת תום השנה, תעשיית ההקלטות - RIAA - נדרה להמשיך במאבקים המשפטיים נגד משתפי הקבצים הבלתי חוקיים, למרות הפסיקה של בית משפט פדרלי לערעורים, שמקשה על RIAA לאלץ ספקיות אינטרנט למסור מידע על משתפי הקבצים.
אבל הסיפור המרשים ביותר בתחום המוזיקה באינטרנט היה חנות המוזיקה של אפל, iTunes, שמכרה יותר מ-25 מיליון שירים ב-99 סנט ליחידה תוך שמונה חודשים. ההצלחה עוררה גל של חיקויים, בהם נאפסטר והמצטרפת החדשה וול-מארט, שבוחנת שירות של 88 סנט בלבד לשיר.
השנה נולדו גם שירותי אינטרנט חדשניים אחרים, חלקם מבטיחים וחלקם מטורללים. בין הסטארט-אפים המפורסמים ביותר היו כמה עשרות אתרים בעלי שמות כמו "פרנדסטר" ו"לינקדאין", שעוזרים לאנשים להתחבר לרשתות מקוונות של חברים ועסקים.
סיפור חצי-הצלחה נוסף היה תאגיד InterActive של בארי דילר, ענק מסחר אלקטרוני שנוצר על ידי קניית סוכנות הנסיעות המקוונת Expedia, שירות ההיכרויות המקוון Match.com, ענקית מכירת הכרטיסים Ticketmaster וחברת ההלוואות LendingTree.com. אבל בוול סטריט נשארו די אדישים למיזם הזה.
חברת Orbitz, סוכנות נסיעות מקוונת שבבעלות חמש חברות תעופה, היתה בין 20 ומשהו חברות טכנולוגיה שעשו הנפקה ראשונית בבורסה השנה. הבאה בתור עשויה להיות גוגל, מנוע החיפוש בן החמש, שמדגים איזה יופי יכול הפרסום באינטרנט לעבוד, כאשר משדכים בין הפרסומת לבין מילות חיפוש רלוונטיות.
צריך לראות, כותבת ווקר, אם גוגל תשמר את הטוהר הטכנולוגי שלה גם לאחר ההנפקה ולאחר שמייסדיה - לארי פייג' וסרגיי ברין, שהגיעו השנה לביקור מתוקשר מאוד בישראל - יהפכו למיליארדרים.
ואחרונה אחרונה חביבה: ג'ני-קאם, חלוצת מצלמות הרשת, ג'ניפר רינגלי, ששידרה את חייה במשך יותר משבע שנים בשידור ישיר לאינטרנט, סוגרת את המצלמה ב-31 בדצמבר. כשכל סטיב הוא המופע של טרומן, אולי כבר לא צריך את ג'ני.

על פרנדסטר: www.perkol.itgo.com/friendster.htm

על גוגל: www.perkol.itgo.com/bomb.htm

המלחמה במוזיקה הפיראטית: www.perkol.itgo.com/piracy12-2003.htm

ג'ני-קאם נסגרת: www.perkol.itgo.com/jenny.htm

כתובת דף זה: www.perkol.itgo.com/tech2003.htm


157