Sarit Perkol - internet columns

מותק, המחשב נדרס

איך לבחור טכנאי מחשבים, איך לדעת שלא עובדים עליכם ומה לעשות כשהמחשב נרטב

מאת שרית פרקול

גרסה מקוצרת של הכתבה התפרסמה במעריב 8.8.2004

בדרך כלל, אם נתקשר לטכנאי מחשבים ונספר לו שהמחשב שלנו טבע בנהר, או נפל למדורה, הוא יגיד יפה שלום ויטרוק לנו את הטלפון. חברה כמו DriveSavers (מצילי הכוננים) מקליפורניה, שמתחייבת ל-90 אחוז הצלת נתונים כמעט מכל מחשב, באיזה מצב שלא יהיה, היא אחרי הכל די נדירה. הם כבר הצילו כונן קשיח של מחשב ששקע לקרקעית האמזונס, מחשב שהוכה על ידי ברק ומחשב שנדרס על ידי אוטובוס, ועם לקוחותיהם המפורסמים של דרייבסייברס נמנים סטינג, פול רייזר ושון קונרי. הם כנראה מעולים, אבל הם רחוקים ויקרים - לפחות 1,000 דולר להצלת נתונים.

למרבה המזל, המשתמש המצוי אינו נזקק לעיתים קרובות לפעולה של שחזור דיסק שרוף, רטוב או מעוך (ראו מסגרת). הבעיות שלנו עם המחשבים מעט פחות אקזוטיות, אבל לא פחות מציקות. וכמו עם המוסכניקים, קשה לנו לדעת איך לבחור איש מקצוע, ומרגע שבחרנו, בדרך זו או אחרת, לרוב אין לנו דרך לדעת מה בדיוק עשה הטכנאי בקרבי המחשב שלנו. ברוב המקרים, זה עניין של אמונה, ממש כמו במוסך.

הכי חשוב זה המלצות

אמיר מירון, הנדסאי אלקטרוניקה בהכשרתו, מרכז המגמה של טכנאי פי.סי בחברת ג'ון ברייס ומנהל פורום "חומרה ומערכות הפעלה" (forums.sivanbryce.co.il), אומר שהכי חשוב זה המלצות. "טכנאי ששמו עובר מפה לאוזן הוא הטכנאי הכי טוב שיש", הוא אומר. "בגדול, עדיף להשתדל לא לעבוד עם ילדים, או עם חאפרים שעובדים בלי חשבוניות. להעדיף עסק מסודר, שמחוייב ללקוח".

-אבל יש ילדים שממש טובים בדברים האלה, הם נולדו עם המחשב.
"כן, אבל ילד יכול לעשות שטויות, ילד פחות מבין איזו חשיבות יכולה להיות לדברים בדיסק הקשיח. למשל, הוא ימהר לפרמט, בלי לדאוג לכך שיהיה גיבוי לכל הדואר האלקטרוני, פנקס הכתובות, המסמכים, המועדפים וכדומה. פעמים רבות, אפילו הלקוח בעצמו לא יודע מה הוא רוצה לשמור. טכנאי מיומן יציע לו את האפשרויות האלה. אנחנו מלמדים את זה בקורס, בין השאר".

-איזה סוג של בנאדם מתאים להיות טכנאי מחשבים?
"קודם כל, הוא צריך להיות סקרן מאוד. זאת תכונה חשובה ביותר. צריכה להיות לו גם חשיבה טכנית ולוגית, חשוב שיהיה עקבי, ירצה להתמודד עם הדברים ולא לברוח מהם. לא להתייאש, להתאמץ עד שמצליחים. אישית, אני רואה בתקלות אתגר. רק תנו לי תקלות, אני רוצה לפתור את הדבר הזה".

-מה התקלות הנפוצות ביותר?
"ברוב המקרים, וירוסים. יכולות להיות גם תקלות מכניות בדיסק, שדורשות החלפת דיסק ושחזור הנתונים. יש גם תקלות חומרה אחרות, כמו המאוורר של המעבד. וכדאי לזכור שספק כוח, כשהוא נשרף, בדרך כלל לוקח איתו גם רכיבים יקרים יותר, כמו לוח האם, הזיכרון והמעבד, כך ששווה לוודא שספק הכוח והמאוורר טובים ונקיים מאבק".

-יש דברים שהמשתמש יכול לעשות בעצמו, לפני שהוא מזעיק טכנאי?
"כל מה שמתחבר חיצונית למחשב, כמו מקלדת, עכבר, מסך, חיבורי USB, רמקולים - כל אדם יכול לבדוק, לחזק את החיבורים. טכנאי הגון ינסה לבדוק את הדברים האלה טלפונית ולפתור אותם, בלי לרוץ על כל שטות לקחת כסף. אם כי אני מניח שיש כאלה שישמחו לצוד כל לקוח, במקום לתת איזו מילה בטלפון שתפתור לו את הבעיה. אני ממליץ גם לכבות את המחשב בצורה מסודרת, לנתק אותו משקע החשמל, לחכות כמה דקות ולהתחיל מחדש. לפעמים זה מה שצריך. וכמובן, לחזק את החיבורים".

-ומה עם בעיות בתוך המחשב?
"בתוך המחשב עצמו, בחומרה, מי שלא מיומן עדיף שלא יתעסק. מבחינת התוכנה, בחלונות XP חשוב להכיר את האפשרות של System Restore - חזרה למצב קודם של המערכת, לפני שהתחילו הבעיות. אם התקנתי תוכנה והיא עשתה בעיות, ואני לא מצליח להסיר אותה או להתקינה מחדש, סיסטם ריסטור מאוד עוזר (האפשרות הזאת יושבת ב'עזרים' - 'כלי מערכת' ש.פ.). ויש גם עניינים של התחברות לאינטרנט, דואר אלקטרוני, שאני ממש ממליץ לאנשים לפתור עם אנשי התמיכה הטכנית של ספק האינטרנט, במקום לשלם לטכנאי".

-איך נדע אם הטכנאי עובד עלינו?
"כשמחשב פועל ויש בו איזו תקלונת, והטכנאי אומר שצריך להחליף לוח אם ומעבד, וקובע את זה כבר כשהוא נמצא אצל הלקוח, ולא במעבדה - אני הייתי חושד. כי צריך לבדוק את זה במעבדה, עניין של שעה-שעתיים".

מירון ממליץ, בנוסף, להבהיר לטכנאי שהחלקים המוחלפים נשארים אצלנו. ודאי שהוא ישמח להשאיר אצלו את הרכיב הישן, להחזירו לשימוש ולמכור אותו הלאה. לדבריו, יש יתרון לטכנאים שיש מאחוריהם חנות. מתישהו צריך לקנות סורק, או מדפסת, או להחליף כרטיס מסך, ואז עובדים איתם.

חנות מחשבים קל"ב



בכלל, יש לו כלל ברזל, לגבי קניית מחשב: "למצוא חנות שקרובה לבית, כזאת שאתה סומך עליה, שיש לה טכנאי טוב והתרשמת ממנה. לא לרוץ לקנות באינטרנט, מחנויות מרוחקות, רק בגלל שמרוויחים 100 שקל. כשהחנות ליד הבית, יש 'אבא' למחשב, אפשר לקפוץ אליו, הוא יכול לקפוץ אליך. זה סיוט לנסוע לחנות בראשון בשביל חלק, כשאת קרה באשדוד".

הוא ממליץ גם לדבוק באותו טכנאי מחשבים, שמכיר את המחשב, מכיר את המשפחה ואת השטויות הקטנות של כל אחד מהמשתמשים.

לטכנאי אמור להיות ספר, בו הוא רושם את העבודות, מה התקין אצל הלקוח, איזו קונפיגורציה, רשימה מסודרת. ובכל מקרה - כדאי ללקוח להכין רשימה כזאת משלו, ההיסטוריה של המחשב שלו, מתי הוחלף לוח אם, שדרוגים, התקנות וכדומה. זה שימושי במיוחד כשבא טכנאי חדש, אבל יכול לעזור גם למשתמש עצמו. למשל, כשמתקינים תוכנה חדשה, ליצור נקודת "ריסטור" עם שם שמזכיר לאן חוזרים ותאריך. דוגמה: "לפני התקנת אופיס", "לפני התקנת קאזה".

מירון ממליץ להשתמש בכלים שבאים עם תוכנת חלונות. לדבריו, מיקרוסופט שמה עכשיו הרבה יותר דגש על פרסום הכלים הפנימיים שלה, כולל פיירוול ויצירת שיתוף האינטרנט בין מחשבים, כך שלא בהכרח צריכים להתקין תוכנות עזר חיצוניות. עכשיו מדברים גם על אנטי-וירוס של מיקרוסופט, מה שבכלל עלול לייתר את השימוש בתוכנות של צד שלישי.

לגבי רשתות, נושא פופולרי בזמן האחרון, מירון אומר שטכנאי טוב, שבא לחבר לכם רשת, אמור להעלות גם את העניין של רשת אלחוטית, במקום כל הכבלים, או להציע ראוטר. להיות יותר "שירותי", לתת את האפשרויות - ושלהקוח יבחר אם מתאים לו או לא.

~ ~ ~ במקרה של טראומה, לכבות ולא לאתחל ~ ~ ~

באתר Drivesavers.com יש עצות למקרי חירום:

"אל תניחו לבעיה קטנה להפוך לאובדן נתונים טוטאלי", וקודם כל, אזהרה: אם הדיסק הקשיח משמיע רעשים משונים (קליקים, צלילי שפשוף של מתכת), הסימפטום הזה בדרך כלל מצביע על התרסקות ראש הדיסק, שעלולה להשמיד את הנתונים שלכם. הדיסקים הקשיחים מסתובבים במהירות עצומה - 7,200 עד 15,000 סיבובים בדקה - ועלול להיגרם נזק נרחב תוך פרק זמן קצר. ממליצים לגבות קבצים חיוניים ולכבות מיד. לא להדליק מחדש.

אפילו טיפת מים, או קצת קפה שנשפך, יכולה לקצר את המחשב, שלא לדבר על טבילה במים. יש לכבות מיד את המחשב ולא לאתחל אותו. אין לייבש את הכונן או את הדיסקים, שכן הייבוש משאיר אחריו משקעים מינראליים ואחרים, שעלולים לגרום להתרסקות הדיסק בעת ההפעלה. יש לעטוף בשקית פלסטיק אטומה לאוויר.

במקרה של שריפה, אם המחשב נרטב מצינורות הכבאים, יש לשלוף את הדיסק הקשיח, לא לייבש אותו, אלא להכניס לשקית פלסטיק אטומה לאוויר. אם המארז כולו נמס, לא לגעת. אפשר לפעמים להציל את הנתונים, גם אם כל רכיבי הפלסטיק של המחשב נמסו.

במקרה של טראומה פיזית (מעיכה, דריסה, נפילה וכדומה), מלווה ברעשים משונים הבוקעים מהמחשב, הדיסק לא מזוהה, או לא מסתובב - יש לכבות את המחשב מיד, ולא לאתחל מחדש. החבטה עלולה להזיק לראשי הכתיבה/קריאה ולפני הדיסק, והפעלת המחשב במצב כזה עלולה לגרום נזקים נוספים.

מכל נזקי הטבע, הפסקת חשמל היא הסיבה השכיחה ביותר לאובדן נתונים. הנזק החמור ביותר למחשב קורה כשהחשמל חוזר. לכן, בהפסקת חשמל כדאי לנתק מהשקעים את כל חיבורי המחשב. עם חזרת החשמל, לחכות לפחות 30 דקות עד להתייצבות, לפני שמחברים ומדליקים הכל מחדש. מומלץ לרכוש מכשיר אל-פסק, בדיוק למקרים כאלה.

* רשימת טכנאי מחשבים ברחבי הארץ, מהאתר של ארז בן-ארי: www.pcphobia.co.il/technicians.asp
* קישורים שימושיים לטיפול במחשבים, מהאתר של אמיר ענבי: anavy.net/hlinks.html


כתובת דף זה: www.perkol.itgo.com/technician.htm

267