Sarit Perkol internet pages

בריאות ברשת / שרית פרקול

~ ~ ~ הכורכום עוזר לטיפול בסרטן המעי הגס ~ ~ ~

מחקר ישראלי חדש מצא כי תבלין הכורכום עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, סרטן הלבלב וסרטן הערמונית

29.3.2005

חומר הקרוי כורכומין (Curcumin), שנמצא בתבלין הכורכום, מעצים את השפעתה של התרופה Celecoxib, המפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס - כך מצאה קבוצת חוקרים בראשותם של פרופ' נדיר ארבר, מנהל המרכז למניעת סרטן מהמרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי ופרופ' דב ליכטנברג, דיקאן הפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת תל אביב. החוקרים הגיעו למסקנה זאת במסגרת הנחייתם את הסטודנט שחר לב ארי בעבודת המאסטר. תוספת הכורכום תאפשר, כך סוברים החוקרים, להפחית את המינון של התרופה Celecoxib ואת תופעות הלוואי הכרוכות בלקיחתה. החוקרים השלימו את רישום פטנט לשילוב חדשני זה.

המחקר מתפרסם לקראת סיומו של חודש המודעות לסרטן המעי הגס, שמתקיים בישראל במהלך חודש מרץ, במקביל לחודש המודעות הבינלאומי המצוין בכל רחבי העולם. במסגרת חודש זה עורכת האגודה למלחמה בסרטן מסע הסברה נרחב, המתמקד בחשיבותו המכרעת של הגילוי המוקדם, המביא ל - 90% ריפוי.



רקע למחקר

מניעת סרטן המעי גס נמצאת במוקד ההתעניינות המדעית העולמית. מחקרים רבים נעשים במטרה לחקור אמצעים שונים אשר ניתן בעזרתם להפחית את שעורי התחלואה הגבוהים במחלה זו. חוקרים ישראלים נמצאים בחזית המחקר הקליני, החוקר את השימוש בתרופות במטרה למנוע את התפתחות סרטן המעי הגס. התרופה נוגדת הדלקות CELECOXIB מפחיתה את התפתחותם של הגידולים הסרטניים במעי הגס באמצעות עיכוב פעילותו של האנזים הקרוי COX-2 , אשר נמצא ברמות גבוהות בגידולים והינו בעל תפקיד חשוב בהתפתחותם של תהליכים דלקתיים וממאירים. יחד עם זאת, נטילה סדירה של תרופה זו במינון גבוה כרוכה בתופעות לוואי. במחקר זה נבדק האם שילוב של ה- Celecoxib והכורכומין, הידוע כנוגד יעיל של תהליך החמצון (אנטי-אוקסידנט), יאפשר להפחית את המינון של התרופה אך לשמר את השפעתה המניעתית.

על סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא הגידול השני בשכיחותו בקרב האוכלוסייה בישראל. לפי נתוני רישום הסרטן הלאומי אובחנו בישראל בשנה האחרונה כ- 3,200 נשים וגברים כחולים בסרטן המעי הגס והחלחולת, וכ- 1,800 נשים וגברים מתו השנה ממחלה זו. רוב החולים המאובחנים במדינת ישראל מתגלים בשלב מתקדם של המחלה, עקב ההיענות הנמוכה לעריכת הבדיקה לגילוי מוקדם. כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם, סיכויי הריפוי מגיעים לכ- 90%, לכן חשוב מאוד לגלותה מוקדם ככל האפשר, וכך לשפר את תוצאות הטיפול ואת איכות חייהם של החולים.

ריבוי המקרים של סרטן המעי הגס, שנצפה בשנים האחרונות בארצות המערב וגם בישראל, קשור ברובו לסגנון חיים ולהרגלי תזונה. במחקרים רבים נמצא קשר בין המחלה לבין השמנת יתר וצריכה עודפת של קלוריות, שמקורה במוצרי בשר ושומן מן החי, כמו גם קשר עם עישון, ובמיוחד חוסר פעילות גופנית. שינויים נקודתיים בבקרה הגנטית תורמים אף הם להתפתחות האדנומה ולהפיכתה לגידול ממאיר. אצל חלק קטן מהחולים בסרטן המעי הגס (כ-15%) מאובחנת נטיה משפחתית לחלות במחלה. בקרב קרובי משפחה, כמו הורים, אחים וילדים של אנשים שחלו בסרטן המעי הגס, שיעור התחלואה במחלה גבוה יותר מאשר באוכלוסיה הכללית, על כן עליהם להיות במעקב קפדני יותר ולבצע קולונוסקופיה - בדיקה מהימנה של המעי הגס לכל אורכו, בה מוחדר מכשיר ארוך וגמיש למעי הגס. בחלק מאוכלוסיה זו ניתן, באמצעות בדיקות דם, לאבחן שינוים גנטיים שבעקבותיהם ניתן, לעיתים, להמליץ על פעולות רפואיות מוגדרות לצורך מניעה וגילוי מוקדם. לכן אם במשפחה ריבוי של גידולים במעי, ובמיוחד הופעת גידולים לפני גיל 50, חשוב לפנות לייעוץ.

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "על סמך המחקרים הקיימים היום, אנו ממליצים לציבור לאמץ אורח חיים בריא. המלצות אלה מקטינות את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת, ואף במחלות כרוניות (לב, סכרת):

* לאכול פחות שומן מן החי;
*· לאכול יותר סיבים הנמצאים במזונות, כמו: לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וכד';
* להרבות באכילת פירות וירקות טריים;
* להימנע מהשמנת יתר;
* לבצע פעילות גופנית סדירה;
* להימנע מעישון.

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה על בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה:

בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה, היא בדיקה פשוטה ולא פולשנית המומלצת לכלל האוכלוסייה מגיל 50 אחת לשנה עד לגיל 75. הבדיקה ניתנת חינם בכל קופות החולים והיא פשוטה לביצוע. במחקרים שפורסמו לאחרונה נמצא, כי על-ידי ביצוע הבדיקה לנוכחות דם סמוי בצואה בצורה שיטתית, אחת לשנה, ניתן להפחית את התמותה מסרטן המעי הגס בכ-30%.

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה בכל גיל, לפנות מיידית לרופא אם מופיע אחד מהסימנים הבאים:
1. דם בצואה;
2. שינוי בהרגלי היציאות;
3. כאבי בטן קבועים;
4. ירידה דרסטית במשקל.

המלצות האגודה למלחמה בסרטן לאנשים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה:

על פי הנתונים הקיימים, הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס גבוה יותר לאנשים מגיל 50 ומעלה, ומגיל 65 קיימת עלייה חדה במיוחד בתחלואה אצל גברים ונשים במידה שווה. בישראל יש יותר חולים בסרטן המעי הגס בין ילידי אירופה ופחות בין ילדי ארצות אסיה ואפריקה. באמצע נמצאים ילידי הארץ. ניתן להגדיר אנשים באוכלוסייה הכללית, כבעלי "סיכון גבוה" במיוחד לפתח את המחלה במקרים הבאים:
* אנשים בגיל 40 ומעלה, להם קרוב משפחה אחד או יותר (הורים, אח, אחות וכו') שחלו בסרטן המעי הגס;
* אנשים שחלו בעבר במחלות ממאירות, או במחלות הנחשבות קדם ממאירות - פוליפ שפיר (אדנומה), בגידול ממאיר במעי הגס, בדלקת כרונית של המעי הגס, או בגידול ממאיר של מערכת המין הנקבית (שד, רחם, שחלות);
* אנשים עם תסמונת משפחתית של סרטן או פוליפים מרובים במעי. גיל הבדיקה לאנשים בקבוצה זו נקבע על ידי רופא מומחה למחלות אלה.
Israeli team found that the spice Curcumin henhances the effects of the drug Celecoxib and helps fight cancer of the colon.
מקור: האגודה הישראלית למלחמה בסרטן - www.cancer.org.il


~ ~ ~ פעם קראו לזה "אקזמה" ~ ~ ~

אתר חדש על דלקת עור אטופית ("אסתמה של העור")

22.2.2005

המונח "אקזמה" נטבע לפני כאלפיים שנה, ומשמעותו "עולה על גדותיו". הוא נועד לתאר מצב דלקתי של העור, שבשלב החריף שלו ישנה הפרשת נוזלים אל פני שטח העור. מושג זה הוחלף בשנים האחרונות במונח "דרמטיטיס" - דלקת של העור. "אטופיה" מוגדרת כנטייה של הגוף לייצר כמויות גדולות של נוגדנים מסוג IgE כתגובה לחשיפה לגורמים שונים מעוררי אלרגיה.

דלקת עור אטופית (Atopic Dermatitis), כפי שנכתב באתר החדש שמתמקד במצב זה, היא מחלה כרונית ממשפחת המחלות איתה נמנות גם אסתמה, דלקת עיניים אביבית, נזלת אלרגית ואלרגיות למזון. היא בעלת רקע תורשתי, וכינויה העממי הוא גם "אסטמה של העור". אף שאופי המחלה כרוני, המהלך אינו קבוע בחומרתו אלא מתאפיין בהטבות ובהחרפות.

סימניה הראשונים של המחלה מופיעים לרוב בתינוקות. ב- 50% מהמקרים סימנים יופיעו לפני גיל שנה וב- 90% מהמקרים - עד גיל 5. שכיחות דלקת העור האטופית עולה בהדרגה בעולם המערבי המתועש, והיום היא נעה בין 15-20% מאוכלוסיית הילדים עד גיל 5 בארצות מפותחות.

הסימנים והסימפטומים של דלקת עור אטופית משתנים מאדם לאדם, אבל אצל רוב הסובלים, העור מאוד מגרד ונוטה להאדים. מופיעים אזורים אדומים ונפוחים, שיכולים גם להיסדק ולהיהפך לבעלי קליפה וקשקשים. כאשר האזור הנגוע מזדהם והופך דלקתי, נוצרים פצעים פתוחים שמכילים הפרשות סמיכות.

בתינוקות, הפריחה האדומה מופיעה בדרך כלל על הפנים (לחיים, סנטר), המרפקים והברכיים.
בילדים יותר גדולים הפריחה מופיעה בצידי הצוואר, קפלי המרפק והברך, שורשי הידיים, קרסוליים וכפות ידיים.
במבוגרים, הפריחה מופיעה בדרך כלל במקומות דומים לאלו שנצפים בגיל הילדות: על הזרועות, הידיים, הצוואר והרגליים, אך גם במקומות אחרים.
מלבד מידע מקיף על המחלה יש באתר (שהוקם על ידי חברת התרופות "נוברטיס") מידע על דרכי הטיפול ועל התרופה "אלידל" וסיפורי מטופלים בני גילים שונים.
אתר על דלקת עור אטופית: www.atopic.co.il




~ ~ ~ מקדימים את זמנם ~ ~ ~

אתר תמיכה ומידע להורים של פגים

15.2.2005

"אני בטוחה שרבים מכם קוראים את סיפורי זה ואומרים בלב 'איזה מזל שזה לא אני' אך מספר דברים משותפים לנו. כולנו הורים לפגים ומרביתנו הגענו למצב זה עקב טיפולי הפרייה באחוז הגבוה ביותר ובעיות שונות שצצו במהלך ההריון", כותבת רינת בסיפור שכותרתו "שמחה ועצב בהולדת פגים". הסיפור מתפרסם באתר האינטרנט החדש "הורים לפגים", המופעל על ידי עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל). "אולי לא אחת נתקלתם במהלך שהותכם במחלקת פגים בסוגי סטטיסטיקות ומספרים. אז רבותי, אל תתנו להם לקרוא לנו מספרים. לכל אדם יש שם ולכל פג ההורה בוחר שם ולא מספר. תעמדו על כך, הרי זה מה שנשאר לנו בסוף". היא ממשיכה ומספרת את הסיפור העצוב: "הייתי בורה, לא ידעתי על כל הסכנות האופפות את הפגים. טרם הוקם בארץ לפני כחמש שנים אתרי אינטרנט או מידע בנושא הפגות. אין כאן הכנה מוקדמת ואולי צריך היה שתהיה ואם לא אז, אז לפחות היום. היה כיף לרכוש את כל הציוד הכפול, להכין את החדר עם השמות של שתיהן ולשקוע בשמחה הכפולה. אך לצערי לא כך הוא הדבר. שבוע לאחר הולדת בנותי פרץ זיהום במחלקה אשר קטל שני תינוקות (ביניהם בתי) ופגע בתינוק שלישי".
במדור הסיפורים האישיים באתר מתפרסמים סיפורים נוספים על לידות של פגים ועל הבעיות המיוחדות הכרוכות בכך. מדור המאמרים כולל ידיעות רלוונטיות, בהן המקרה של זיהום קטלני מכובעי צמר בפגייה בבי"ח, דלקת מעי אצל פגים בבי"ח אחר, תינוקת שנולדה בארצות הברית במשקל 243 גרם, שיטת ה"קנגורו" לטיפול בפגים ועל ריח וניל המוריד את שיעור דום הלב אצל תינוקות שנולדו טרם זמנם.
באתר עוקבים אחר התקדמות החקיקה בנושא פגים (תקציב מלא למימון אשפוז פגים, הצעות לפיצול ולהארכת חופשת לידה בגין אשפוז התינוק וכדומה). מדור הקישורים כולל אתר של עמותה להשאלת ציוד רפואי, דפי בריאות ואתר לרפואת ילדים.
בפורום "הורים לפגים" בתפוז, המקושר לאתר הפגים, מחליפים מידע על הפגיות בבתי החולים השונים, על פורמולות מיוחדות ועל הורמון גדילה ומשוויצים בהתפתחותם של הפגים הפרטיים.
"אנחנו כאן כדי לקבל את פני ההורים הטריים שחווים טעמה של פגיה. אנחנו כאן כדי לנסות ולשנות דברים לטובת הפגים הקטנים שלא יכולים להילחם עבור עצמם. ואנחנו כאן בעיקר כדי לעזור לכם להתמודד עם הקשיים והשאלות שיש לכם", כותבים מנהלי הפורום, בו ניתן למצוא, מלבד עצות ואוזן קשבת, גם אלבומי תמונות של הפגים שגדלו.
הורים לפגים: www.pagim.net

הדפסים בלעדיים על חולצות, תיקים וספלים

~ ~ ~ תמיכה לחולי אפילפסיה ~ ~ ~

בפורום של תפוז

מעריב 23.1.2005

האם היה למישהו קושי להתקבל למכון כושר בגלל האפילפסיה? האם אפילפסיה היא מחלה תורשתית? מי משלם עבור הזמנת אמבולנס במקום ציבורי לאדם בהתקף אפילפסיה? מה קורה בזמן הריון? בקבלה למקום עבודה? שאלות אלה ואחרות מעסיקות את חברי פורום התמיכה לחולי אפילפסיה, הפועל באתר תפוז
(forums.tapuz.co.il/epilepsy) בהנהלת חיים לוי ודינה רשף. בפורום משתתפים צעירים ומבוגרים (הצעירה ביותר בת 14), וכן גם הורים לחולי אפילפסיה ובני זוג של חולים.
בהודעת הפתיחה נכתב, כי רבים עדיין רואים באפילפסיה תופעה בעלת קשר לכוחות אפלים, ונוספת לכך נטייתם של החולים באפילפסיה לאמץ את האשמה. "הביטוי הבולט ביותר לכך הוא ניסיונותיהם של אנשים עם אפילפסיה להסתיר זאת. זוהי טקטיקה הרסנית. החשש שה'שקר' שבאי אמירת כל האמת יתגלה באמצעות התקף לא צפוי הוא גורם קבוע למתח - בעצמו גורם שלילי בכל הקשור להתקפים, יחסים אישיים, עבודה, והחיים בכלל. תוך התעלמות גמורה מחוקי הגיאומטריה, משמשות שלוש הצלעות הללו - בושה/הסתרה/ויחס חשדני עד עויין כמעגל של היזון חוזר הרסני".
לדעת מנהלי הפורום, הדרך היחידה לשבור את מעגל הקסמים הזה הוא לומר, בפשטות, "יש לי אפילפסיה". לדבריהם, חמישה אנשי ציבור מכל תחום שהוא, שיופיעו בתוכנית אירוח בטלוויזיה ויאמרו "יש לי אפילפסיה", יכולים לחולל מהפך בהתייחסות החברה אל המחלה הזאת, בה לוקים יותר מ-50 אלף איש בישראל.
אפילפסיה היא תפקוד לא תקין של המוח לזמן מוגבל, החוזר על עצמו בתדירויות שונות. סוגי ההתקפים תלויים במיקום ה"קצר" במערכת ובעוצמתו. הדרך הטיפולית המקובלת היא נטילת תרופות מידי יום, שמאפשרת לכ-80 אחוז מהחולים להגיע לאיזון.
באתר הפורום יש הסברים מה לעשות בשעת התקף (לסלק עצמים חדים או חמים מהסביבה, להשכיב את האדם על צדו, להתיר בגדים הדוקים, אם ההתקף נמשך יותר מ-9 דקות יש להזעיק אמבולנס, לא להכניס לאדם שום דבר לפה, לא לבצע הנשמה). יש גם קישורים לאתרים בנושא אפילפסיה ולעמותת אי"ל (www.epilepsy.org.il), וכן מאמרים, מידע על התרופות וטלפונים חשובים.

~ ~ ~ אמא, כואב לי הראש ~ ~ ~

אנציקלופדיה לבריאות הילד, בעריכת ד"ר יוסי רימר

מעריב 26.12.2004

בניגוד לאסכולה האומרת שילדים הם בסך הכל מבוגרים בזעיר אנפין, המוטו של אתר Kids Pedia, בעריכת ד"ר יוסי רימר, הוא ש"ילדים אינם מבוגרים קטנים". האתר עוסק ברפואת ילדים, מהבטים שונים, ויש בו אזור להורים ואזור מיוחד לרופאי ילדים, עם ספריית מאמרים וקישורים. ההורים מוזמנים לקרוא במדורים השונים, על פי גילי הילדים הפרטיים שלהם, או על פי הנושא המטריד אותם. יש קטיגוריות נפרדות לתינוקות עד גיל שנה ולגיל ההתבגרות, וכן מידע על מחלות זיהומיות, על מחלות גנטיות, על אלרגיות ועל גדילה והתפתחות.
במדור "בעיות שונות" תמצאו מאמרים על כאבי בטן, על מינונים לתרופות להורדת החום ועל כאבי ראש בילדים. קשה לדעת כמה שכיחים כאבי ראש אצל ילדים, כותב ד"ר רימר, שכן לא כל כאבי הראש מגיעים לידיעת ההורים או הרופא, ומלבד זאת - זהו כאב סוביקטיבי וקשה לכימות, וחלק מהדיווחים על כאבי ראש אינם תמיד אמיתיים. אבל לפי הכתוב באתר, מחקר שוודי שבדק 9,000 ילדים בגיל 7-15 הראה שכ-60% מהם סבלו מכאב ראש במהלך חייהם, כששיעור הילדים שדיווח על כאב עלה במהלך השנים מ-35% בגיל 7 ועד 60-80% בגיל 15. כאבי ראש חוזרים התרחשו רק בחלק קטן מהילדים 3-15%, כתלות בגיל. רוב כאבי הראש החוזרים בילדים הינם על רקע מיגרנה (כן יש מיגרנות גם בילדים).
במדור "בעיות שונות" טמון אוצר קטן: מדריך מקוצר לספירת דם. אחרי אזהרה של המחבר, שהמטרה היא להקנות ידע, ואינה תחליף לרופא המטפל ששלח לעשות את הבדיקה, מובא שם מידע כללי על ספירת דם והסברים לגבי משמעות המדדים השונים הקיימים. "ברוב תדפיסי הבדיקות יש מעין סוגריים המסמנות את הערכים המותרים ולידן מצוינים ערכי המינימום והמקסימום התקינים עבור הבדיקה. אומנם תמיד טוב להיות 'בין הסוגריים', אבל לא כל חריגה משמעה בעיה", נכתב באתר, "לכן לא כדאי להתרגש, אלא פשוט לשאול את הרופא ששלח האם יש משמעות לחריגה". בין המונחים שמפענח עבורנו האתר: המוגלובין, המטוקריט, טסיות, לימפוציטים ועוד. לצידם מופיעים ראשי התיבות בלועזית - ממש מורה נבוכים לתדפיס ספירת הדם. ואם יש עוד שאלות - האתר מציע גם פורום "שאל את הרופא".
רפואת ילדים: www.kidspedia.co.il


~ ~ ~ של מי הידיים האלה, לעזאזל? ~ ~ ~

אתר האגודה הישראלית למחלת פרקינסון

מעריב 5.12.2004

"כאילו חיכה להפוגה בגשם כדי לרוץ מהמכונית למכולת, הוא חיכה להפסקה ברעידות כדי שיוכל להושיט את ידו ולאכול בבטחה את מה שהביאה לו. המדווה פגע בתחושת הבעלות שלו, הידיים הרועדות האלה שייכות לו, ולו בלבד, ובכל זאת הן מסרבות להישמע לו, הן כמו ילדים רעים. ילדים חסרי היגיון בני שנתיים בהתקף זעם של אומללות אנוכית", כך מתאר ג'ונתן פרנזן את מחלת הפרקינסון בספרו רב המכר, "התיקונים".
פרקינסון, כפי שנכתב באתר החדש של עמותת פרקינסון בישראל, היא מחלה כרונית פרוגרסיבית חשוכת מרפא, הפוגעת בתאי המוח המייצרים דופמין, המשמש להעברת אותות מהמוח למערכת העצבים המרכזית. למחלה פנים רבות, ותופעותיה שונות מחולה לחולה. עיקר פגיעתה היא ביכולת תפקודו של החולה, שהופך עם הזמן לנכה בדרגה גבוהה ביותר, הנזקק לעזרה צמודה וקבועה בביצוע פעולות, אפילו הקלות ביותר. בשלבים השונים מתבטאת המחלה ברעד, בנוקשות שרירים, בתנועות בלתי רצוניות ובלתי נשלטות, בדיבור בלתי ברור ומונוטוני, בירידה ביכולת ההבעה בפנים ובשפת הגוף.
בנוסף חלות הפרעות במערכות העיכול, השתן והשליטה בסוגרים. למחלה גם היבטים נפשיים כמו: ירידה בקוגניטיביות, דיכאון, חרדה והזיות.
הסימנים המוקדמים למחלת הפרקינסון אינם בולטים, והם מופיעים בהדרגה. חולים עלולים:
* לחוש עייפות או הרגשה כללית רעה.
* לחוש אי-יציבות קלה.
* להתקשות בקימה מישיבה.
* להבחין שהם מדברים ברכות רבה מדי ושכתב ידם נראה מכווץ ועכבישי.
* לשכוח מילה או לאבד את חוט המחשבה.
* להרגיש נרגזים או מדוכאים ללא כל סיבה נראית-לעין.
תקופה מוקדמת מאוד זו יכולה להימשך זמן רב בטרם יופיעו הסימפטומים הקלאסיים, וחברים ובני משפחה יכולים להיות הראשונים שיבחינו בשינויים. פני החולה עלולים להפוך לחסרי-הבעה ("פני מסיכה"). החולה יכול להישאר זמן רב באותה תנוחה, או שלא יזיז את ידיו ורגליו באופן רגיל. החולה עלול להראות נוקשה, בלתי-יציב ואיטי.
על אף הדימוי שהמחלה פוגעת בעיקר באוכלוסייה המבוגרת, מתגלים לעיתים אותותיה גם בקרב צעירים בשנות ה-30 וה-40 לחייהם (אצל השחקן מייקל ג'יי פוקס מסרטי "בחזרה לעתיד" אובחנה מחלת פרקינסון בגיל 30). הגיל הממוצע בו מתגלה המחלה הוא 58. על פי האומדן מגיע מספר החולים במחלת פרקינסון בישראל ל-20,000.
באתר, המנוהל בידי נילי רעם, יש מידע על העמותה וכיצד להצטרף, מילון מונחים, פירוט המרכזים הרפואיים והסברים מפורטים על התרופות. באזור הספריה יש קישורים לאתרים אחרים, ידיעות מעיתונים, מאמרים ופרסומים. בגלריה רוכזו תמונות מעניינות של תעתועי ראייה, ויש מקום לעבודות החברים. יש באתר פורום כללי ופורום "שאלות לרופא", שהתשובות בו ניתנות על ידי רופאי הוועדה המייעצת של העמותה. לוח האירועים באתר מבשר על מסיבת חנוכה שתתקיים ב-13 בדצמבר בסניף דן צפון של העמותה.
עמותת פרקינסון: www.parkinson.org.il

~ ~ ~ איזה מין פורומים ~ ~ ~

מאחורי האנונימיות של המחשב, קל יותר לשאול שאלות מביכות

מעריב 28.11.2004

שפיכה מוקדמת וגודל הפין אצל הגברים, כאבים בזמן יחסי המין וענייני גלולות אצל הנשים, חשק מיני ירוד אצל נשים וגברים כאחד ובקשת המלצות על מטפלים - אלה הנושאים העיקריים המטרידים את פוקדי הפורומים העוסקים במיניות ובטיפול מיני. בנוחיות הביתית, מאחורי האלמוניות של המחשב, אנשים הסובלים מבעיות שעשויות להיות מביכות למדי, תופסים אומץ לדון בהן בפומבי. מצד אחד, הגולשים מגלים שגם אחרים סובלים מהבעיות האלה, ומצד שני, הם מוצאים תשובות בסיסיות של אנשי מקצוע. אנשי המקצוע, מצידם, נחשפים בזכות הפורומים להתנהגויות ולשאלות המאתגרות אותם ומוסיפות לידע המקצועי שלהם - ובאותה הזדמנות עושים לעצמם קצת פרסומת. לקראת הכינוס הדו-שנתי של האגודה הישראלית לטיפול מיני, שייפתח ב-1 בדצמבר בהרצליה (תוכנית מפורטת והרשמה באתר), סקירה קצרה של ההיצע המקומי:

בפורום "טיפול מיני ומיניות" של תפוז, בהנהלת ד"ר רונית אלוני, יש מלבד שאלות הגולשים והתשובות להן (כולל הודעות דחופות של זוגות שקיימו בלילה הקודם יחסים בלי להשתמש באמצעי מניעה) אזור של מאמרים. למשל, סדרת תרגילי קיגל, האמורים להגביר את ההנאה המינית ולחזק את שרירי רצפת האגן. יש שאלות ותשובות בנושא הפרשות מהנרתיק (מתי הן תקינות ומתי הן סימן לדלקת), לצד מאמר של טלי רוזנבאום על גישה פיזיותרפיסטית-ידנית לטיפול בתסמונת וולוודיניה, המתבטאת בכאבים אצל האשה בזמן קיום יחסי מין.
בפורום "זוגיות וטיפול מיני" בתפוז, בהנהלת עידן מיליצר, סקסולוג ומטפל זוגי, מתפרסם מאמר פרי עטו על יחסי מין לאחר לידה, המסביר את השינויים הגופניים והפסיכולוגיים הרבים שעוברים על האשה בתקופה זאת, מתי ניתן לחזור לחיי מין מלאים ואילו תנוחה מומלצת לתקופה רגישה זאת ("כפיות").
ד"ר דניאל דריי, מומחה לסקסולוגיה ולפסיכולוגיה רפואית, מנהל את פורום "סקסולוגיה וטיפול זוגי" ב-Ynet, שם מתפרסמות מלבד שאלות ותשובות גם "עשרת הדברות" בתחום המיניות וכתבות של דריי על בעיות שכיחות במיטה וכיצד פותרים אותן, אצל נשים (כאבים, קושי להגיע לאורגזמה, חוסר חשק) ואצל גברים (שפיכה מוקדמת או מאוחרת, בעיות זיקפה).
בוואלה מנהל ד"ר צחי בן-ציון את פורום "סקסולוגיה ובעיות במיניות", הוותיק ביותר בתחום זה. מתפרסם שם בין השאר מאמר שלו נגד ה"שיאגרה".
בפורום "זוגיות ויחסים" של NRG מעריב משתתף באופן קבוע ד"ר אורן חסון, מומחה לתקשורת זוגית ובינאישית. בדף הפורום יש כתבות על אינטליגנציה מינית (מה האיי.קיו שלכם במיטה?) ודיונים על פנטזיה ומציאות (למה בוגדים) ועל אהבה באינטרנט (מה מחפשים).


~ ~ ~ ניתוח עם חזון ~ ~ ~

ניתוחים להגדלת חזה, להקטנת חזה, להרמת חזה - למה ואיך

מעריב 17.11.2004

האם אפשר להיניק לאחר הגדלת חזה? האם ניתן לבצע ממוגרפיה בנוכחות שתלים? האם הסיליקון מסרטן? האם כדאי להעדיף מי מלח? שאלות אלה ואחרות מקבלות מענה באתר "שדיים", המופעל על ידי ד"ר עמירם בורנשטיין, מומחה לכירורגיה פלסטית.
באתר, המכיל מידע רב בעברית בנושא ניתוחים פלסטיים של החזה - הקטנה, הגדלה והרמה - נכתב על חשיבותו של הייעוץ הקדם-ניתוחי: * כדאי להתעניין לגבי סוג השתלים המוצעים, מיקום החתך, מיקום השתל, והאם יש צורך בהרמת חזה או פעולות נוספות. חשוב לברר היטב לגבי הסיבוכים האפשריים והתוצאות המקוות.
* לגבי הרופא המבצע ומיתקן האשפוז - יש לוודא שהרופא היינו חבר באיגוד הפלסטיקאים ומומחה לכירורגיה פלסטית. "לצערנו קיימים מנתחים אשר אינם מנתחים פלסטיים ולמרות זאת בוחרים לעסוק במקצוע זה", נכתב באתר.
* הניתוחים מבוצעים במרפאות כירורגיות בינוניות המאושרות לאשפוז עד 24 שעות בלבד, או בבתי חולים פרטיים מלאים, המאושרים לאשפוז בלתי מוגבל ומורשים לבצע ניתוחים מורכבים יותר.
* המחיר נקבע לפי מספר גורמים, כמו עלות השתלים, עלות ביה"ח ועלות המנתח.
ד"ר בורנשטיין מציין, כי בעיניו, הגדלת חזה היא "הניתוח היפה ביותר בכירורגיה פלסטית. ממש כמו סיפורו של הברווזון המכוער. בניגוד לניתוחים אחרים המקבלים את תוצאתם הסופית והיפה כעבור תקופה, הרי שבניתוח זה התוצאה ניכרת מיד והיא יפה בהרבה ממה שיודעת לתת אמא טבע. שכיח לראות את המנותחת הצוהלת, מקפצת בהתלהבות בחדרה כשמולה ניבט במראה החזה המושלם, שצמח בין לילה". אגב, הוא ממליץ לבחור בתותבת מעט גדולה מכפי שנדמה, מפני שלעומת החזה השטוח, כל תוספת תיראה בתחילה גדולה, בעוד שלמעשה למתבוננים מהצד היא לא תיראה מרשימה במיוחד.
באתר מתוארות שיטות הניתוח השונות, יתרונותיהן וחסרונותיהן, את הצלקות השונות הנגרמות. מתואר גם תהליך ההחלמה, וכן הסיבוכים האפשריים: סיבוכים הקשורים בתותבת (נקב במעטפת, קשיי קליטה והפרעה בעת ביצוע בדיקת ממוגרפיה) וסיבוכים הקשורים בניתוח עצמו.
הקטנת חזה נעשית מטעמים בריאותיים (כאבי גב, פטרת מתחת לשד וכאבים באזור הכתף מנשיאת כתפיות החזיה), או מטעמים אסתטיים. שכיחות הניתוח הזאת קטנה יותר, הוא מתבצע בהרדמה כללית ומתאפיין, לפי הכתוב באתר, בהותרת צלקות נרחבות יחסית. למרות זאת, ההחלמה קלה ומהירה, "והמנותחת חוזרת לפעילות מלאה תוך כשבוע". השד מקבל את צורתו הסופית בהדרגה, במהלך כחודש וחצי, והצלקות מבהירות רק לאחר כחצי שנה.
מלבד המידע הכללי על הניתוחים ותמונות "לפני" ו"אחרי", יש באתר מידע על המנתח ועל הצוות שלו.
אתר שדיים: www.shadaim.co.il
פורום פלסטיקה בסטארמד: www.starmed.co.il/Forum/78


~ ~ ~ תרופות סבתא ~ ~ ~

בפורום תרופות סבתא בתפוז רוצים לרקוח ספר וירטואלי

מעריב 10.2004

" לשיעול מעצבן לגרר במגררת בצל מכובד להכניס לצנצנצת עם דבש לערבב היטב לסגור ולהניח על השיש.כל יום פעמיים ביום לשתות כף מהמיצים. עוזר בדוק", כותבת סמדי בפורום "תרופות סבתא" החדש בפורטל תפוז.
הפורום, בהנהלת מוזה, מרכז עצות למיניהן לטיפול בתחלואים שונים, בתקווה לפרסם בסופו של דבר ספר וירטואלי של תרופות סבתא. " יש לי סבוראה, בפנים ובקרקפת", כותבת חוזליתה. "אולי מישהי/ו מכיר איזו תרופת סבתא שיכולה לעזור. כל תרופות רופאי העור למיניהם רק עושות לי רע לפנים, מוציאות פצעים!
והקרקפת עדיין בשלה, במיוחד שהנשירה שנגרמת מזה היא זוועתית". משיבה לה מוזה:
" אם כבר ניסית את כל תרופות רופאי העור אז תנסי קצת תרופות סבתא אולי תופתעי. ..
שליש/חצי כוס שמן זית + חצי לימון סחוט. להשאיר על הראש שעתיים ולשטוף עם שמפו (זה כמובן לשיער) אז 2 ציפורים במכה גם לסבוריאה/קשקשת וגם לחיזוק וטיפוח השיער). גיליתי גם שדבש משמש לטיפול בבעיות עור וגם בסבוריאה ודי בהצלחה".
צביה אמא של עומר שואלת על חום גבוה בתינוק בן שנה וחצי, ומציעים לה "לטבול את הקטן באמבטיה פושרת עם טיפה מלח למשך 20 דקות (את המלח יש להמיס במי האמבט לפני שמכניסים את הקטן לשם) זה יוריד לו את החום. זהו טיפ מסבתא אבל שמעתי עליו גם מאח בבית חולים". סמדי מזהירה שחום גבוה אצל תינוק לא קיים סתם, צריך לגשת לרופא, אולי גם אקמול, ורק אחר כך תרופות סבתא.
בפורום דנים בסגולות הסבונים של ג'מילה מפקיעין, על בסיס שמן זית. יש גם מישהי שמציגה שאלה משונה - מסיבות עלומות, היא דווקא רוצה להיות צרודה. כאן מגלים החבר'ה יצירתיות רבה יותר: "תתחילי מלשיר ברציפות את האוסף המשולש של שלמה ארצי... אבל מה... תגבירי את הווליום כמה שיותר - ככה לא תשמעי איך את צורחת... אחרי שעתיים וחצי - הצרידות מובטחת", ועד לאכילת סברס עם הקליפה.
מישהי שואלת על שיעול עם כאב בגרון לילד בן שנתיים, אם יש משחה למריחה על החזה, מפני שהילד לא מסכים לקחת דרך הפה שום דבר. חוזליתה מציעה מים עם חתיכת שורש ג'ינג'ר, "מעביר פלאים, אחרי 2-3 כוסות" (אמא שלי, אגב, היתה מורחת לנו שמן ונפט על החזה, ומטפטפת שמן מחומם לאוזניים כואבות).
באגף הקישורים של הפורום החדש יש לינקים לאנציקלופדיית צמחי מרפא מקוונת ולאינדקס של תרופות עממיות על פי המסורת הבדואית.
מנהלת הפורום מזמינה את הקוראים/גולשים לשתף את האחרים בתרופות הביתיות שלהם: "נחלוק ידע שחוצה דורות שלמים, אוצר קדום שגם בעידן הטכנולוגי והמודרני עדיין קיים בכל משפחה.הסבתא הפולניה, המרוקאית, האינדיאנית,הבדואית ועוד עשו שימוש בידע עתיק זה והעבירו אותו מדור לדור. בתקווה שנגבש כאן מקור מידע עולמי על אותו אוצר שנקרא תרופות סבתא".
מרק עוף, כבר אמרנו?
פורום תרופות סבתא: http:// forums.tapuz.co.il/trufot_savta


~ ~ ~ רפואה ורודה~ ~ ~

אתר בריאות מיוחד להומואים, לסביות וטרנסג'נדרים

מעריב 10.10.2004

בן זוג הומוסקסואלי שחלה בהפטיטיס B, מהו קונדום נשי וכיצד משתמשים בו, מי מבצע ניתוח גרוגרת בארץ ובחו"ל, הצורך במשטח פאפ אצל לסבית שמעולם לא חוותה חדירה, דימום מפי הטבעת - שאלות אלה ואחרות מתפרסמות במדור השאלות והתשובות באתר הבריאות לקהילת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים), בעריכת ד"ר רותי גפן. זה כנראה אתר ישראלי ראשון המוקדש כולו לנושאי בריאות ספציפיים לקהילה, ולצד מידע עדכני, אפשר לשאול שם באופן אנונימי שאלות שאולי מתביישים לשאול את רופא המשפחה.
לפי הכתוב באתר, הצורך בהקמתו נובע מקיומם של נושאי בריאות ייחודיים לקהילות היעד. "ברור כי חלק מהצרכים הרפואיים של אנשי הקהילה זהים לצרכים של כלל האוכלוסיה: לכולנו יש לפעמים דלקת גרון או שפעת שמחייבת מנוחה של שלושה ימים", נכתב במאמר המערכת, "אולם, הדבר אינו סותר את קיומם של צרכים ייחודיים, כגון: טיפולים הורמונליים וניתוחיים לטרנסג'נדרס, טיפולי הפרייה ללסביות שרוצות להרות, טיפולים במחלות המועברות ביחסי מין בעלות מאפיינים ייחודיים להומואים, סיוע לבני נוער הנקלעים למצוקה נפשית בעקבות יחס חברתי ומשפחתי עויין, ועוד". באחרונה יש מחקרים המראים, למשל, שלסביות נמצאות ברמת סיכון מעט גבוהה יותר לחלות בסרטן שד. או שחיידק הזיבה אצל הומואים וביסקסואלים עמיד יותר לתרופות מאשר אצל סטרייטים. מידע זה חשוב עבור רופאים, וגם עבור החולים עצמם.
האתר מכיל מאמרים וסקירות בנושאי בריאות המעסיקים את קהילת הלהט"ב: מחלות מין ודרכי התגוננות מפניהן, האנטומיה הגברית והנשית, זהות מגדרית וניתוחים לשינויי מין, כושר, עישון, סמים, רפואה אלטרנטיבית. באזור החדשות יש, למשל, מידע על בדיקות האיידס של העתיד, על כנס הקמת ארגון הרופאים הגאים ועל פרויקט מאוטנר לנשים לסביות.
באתר נכתב, כי רופאים רבים "מגלים יחס שיפוטי ומתנשא כלפי מטופלים להט"בים". לפעמים הרופא מבקש מבן הזוג ההומו, או מבת הזוג הלסבית, לצאת החוצה, בנימוק שרק בני משפחה רשאים להישאר בחדר בזמן הבדיקה. האתר, פרויקט של "הבית הפתוח" בירושלים, בתמיכת חברת התרופות "פייזר" ובשיתוף הקרן החדשה לישראל, מבקש לתרום לשינוי המצב הקיים.
רפואה ורודה: www.health.gay.org.il



~ ~ ~ אלצהיימר ומחלות דומות ~ ~ ~

מעריב 9.2004

אשתך תמיד שוכחת היכן הניחה את המפתחות, אבל ביום שלישי שעבר היא לא הצליחה להיזכר למה המפתחות נועדו; סבא שלך נוהג לצאת לטיול סביב השכונה בכל יום. אבל ארבע פעמים בחודש האחרון הוא איבד את דרכו הביתה ; דודך האהוב אינו מסוגל לזכור את שמך או את שמות בעלך והילדים - אלה מקצת דוגמאות לאובדן הזיכרון, הבלבול וחוסר ההתמצאות, המהווים סימפטומים של דמנציה: הידרדרות מנטלית.
אלצהיימר היא השכיחה ביותר בין המחלות הדמנטיות, היא חשוכת מרפא וסופנית. מספר חולי אלצהיימר ומחלות דומות בארץ מוערך כיום ב-60,000, והצפי לשנת 2020 הוא כ-120,000 איש ואשה. מומחים מכנים את המחלות הדמנטיות ה"המגיפה הלבנה", משום שגופו של האדם לא נפגע, רק מוחו. יחד עם עליית תוחלת החיים עולה גם מספר החולים במחלות דמנטיות. בעולם המערבי בין 10 ל-15 אחוזים מבני 65 חולים באלצהיימר, מעל גיל 85 מגיע שיעור החולים ל-3% ומעל גיל 90 הוא מגיע ל-50%. עומס פיזי, כלכלי ונפשי רב מוטל על כל בני המשפחה המטפלים בחולה, ויכולת ההתמודדות נמוכה, עד כדי תחושה של חוסר אונים וחוסר ישע.
באתר הישראלי של עמותת אלצהיימר ומחלות דומות, שנוסדה ב-1988 על ידי בני משפחה של נפגעי המחלה, מרוכז מידע על המחלה, על דרכי אבחונה ועל דרכי הטיפול, כולל פירוט של פעילות התרופות. באתר נכתב, כי רבים מסרבים להכיר בכך שהסימפטומים שהוזכרו למעלה מעידים על מחלה; חושבים שאלה סתם סימני הגיל, אבל לא בהכרח. חשוב להיוועץ ברופא כשמרגישים בסימפטומים אצל בן משפחה קרוב, שכן לפעמים יש מצבים הפיכים, יש אפשרות לתיקון. אמנם לפעמים אין אפשרות להחזיר את המצב לקדמותו, אבל אפילו אם אובחנה מחלת אלצהיימר, אפשר לקבל עזרה וללמוד כיצד לטפל באדם המדרדר מנטלית וכיצד והיכן יקבל המטפל עזרה ותמיכה.
באתר יש מידע על גורמי סיכון: גורם גנטי, בשילוב עם גורמים סביתיים כמו יתר לחץ דם ומחלות לב כליליות. טיפול ביתר לחץ דם מקטין את הסיכון להופעת המחלה, וכן טיפול בתרופות להפחתת שומנים. גורם סיכון נוסף הוא רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם, ובמקרה זה כולל הטיפול מתן ויטמינים מקבוצת B. נמצא גם, שהעישון מגביר את הסיכון להתפתחות המחלה.
אפשר למצוא באתר מידע נוסף, על דיאטה עשירה בוויטמינים שעשויה למנוע את המחלה, על התוכנית להצערת המוח, על תגליות גנטיות ועל מחקרים בתחום. במדור "קבוצת תמיכה" נמסר מידע על מפגשים לבני משפחות באזורי הארץ השונים, כולל כתובות וטלפונים. בנוסף, יש מידע על הנעשה בעמותה ואיך מצטרפים אליה. מצורפים גם אתר אמריקני מעולה הכולל הפעלות משחקיות לחולי אלצהיימר ואתר בריטי העוסק בפעילות הבינלאומית. ב-21 בספטמבר מצויין יום האלצהיימר הבינלאומי. במקביל תונח על שולחן הכנסת הצעת החוק "אלצהיימר ודמנציה" ויוצגגו הקווים המנחים לטיפול בחולים, על ידי ההסתדרות הרפואית ועמותת האלצהיימר.
אתר העמותה הישראלית: www.alz-il.net
הפעלות באתר האמריקני: www.pbs.org/theforgetting
אתר בריטי: www.alz.co.uk


~ ~ ~ פורטל פיגור שכלי~ ~ ~

מעריב 9.2004

אתר האינטרנט "פיגור שכלי" מרכז עושר של מידע שימושי בעברית בכל הקשור בטיפול באדם המפגר - מידע תיאורטי, מידע מעשי, וכן התייחסות החוק והמשפט בישראל לאדם המפגר.
האתר מציע אוסף גדול של תכנים שימושיים, החל ממיליון מונחי נכות ומילון מונחים גנטי, דרך מידע על תסמונות שונות, ועד פרטים על נעליים רפואיות במימון משרד הבריאות, מכשירי שיקום וסיוע בכיסוי מסים עקיפים.
המדור "מידע למשפחה" עוסק בתפקידי האפוטרופוס, שילוב המטופל בקהילה, סיוע שיקומי, נופשונים, גמלאות וקצבאות, משכנתה להרחבת דירה ו/או התאמתה לנכה, תווית היכר לחניית רכב נכה, פטורים והקלות במסים, סיוע משפטי וכדומה. במדור "מן השדה" מרוכזות חדשות מהשטח ולקט של עשרות כתבות מהעיתונות בנושא נכים גופנית ונפשית ובעלי מוגבלויות שונות. מדור "חוק ומשפט" עוסק בחוק הסעד טיפול במפגרים, חוק חסרי ישע, חוק ביטוח לאומי נכות, חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק שירותי הסעד, חוק העובדים הסוציאליים, חוק הפיקוח על מענות ושאר סוגיות חקיקה רלוונטיות לאוכלוסיית היעד ולמטפלים בה. במדור "מן הטיפול" אפשר למצוא מדריכים לטיפול בסובלים מתסמונת דאון, מדריך לטיפול באדם המזדקן עם פיגור שכלי, הטיפול בהפרעות התנהגות בקרב בעלי תסמונת ה-X השביר, וגם מידע על הצגות וספרים בנושא.
יש באתר גם מחקרים בנושאים של פיגור שכלי, הפרעות שינה, ההתמודדות של ההורים, תורשה וגנטיקה. בנוסף, יש לקט מצוין של קישורים לאתרים של מוסדות ציבור רלוונטיים בארץ, עמותות וקרנות.
אזור מיוחד מרכז עבודות גמר בתחום הפיגור השכלי: על יחס המשפחה החרדית לילד בעל פיגור שכלי, על השתלבות המפגרים בשוק העבודה, על חיי נישואים בין מפגרים ועל הורות בקרב בעלי פיגור שכלי.
דרך האתר ניתן גם להיכנס לפורום "משפחות אנשים עם פיגור", בהנהלת עמיקם רז, אב לאדם בעל פיגור שכלי ופעיל בתחום. הפורום משמש לתמיכה, להחלפת אינפורמציה, וגם - במקרה הצורך - להתארגנות מחאה נגד גזרות של הממשלה.
אתר פיגור שכלי: www.pigur.co.il

~ ~ ~ דיסאוטונומיה משפחתית: בוכים בלי דמעות ~ ~ ~

מעריב - 5.9.2004

דיסאוטונומיה משפחתית (Familial Dysautonomia, או בקיצור FD) , שנקראת גם תסמונת ריילי-דיי, היא מחלה תורשתית חשוכת מרפא. המחלה פוגעת במערכת העצבים הלא רצונית, שגורמת בעקיפין פגיעה במערכת התחושתית ובמערכת השרירית (מוטורית). הפגיעה הרב-מערכתית מתבטאת בחוסר תיאום ושליטה על התפקודים הרצוניים והבלתי רצוניים של הגוף.
לפי הכתוב באתר עמותת FD, שליש מהחולים במחלה זאת בעולם חיים בישראל. יש בארץ כ-120 חולים מאובחנים, ונראה שיש חולים נוספים שטרם אובחנו. בין סימני המחלה בגיל הינקות: טונוס שרירים ירוד, קשיי יניקה ומציצה, קושי בשמירה על חום גוף תקין, גודש בדרכי הנשימה, כתמים אדומים על האור בזמן הארוחה ובכי ללא דמעות. יש גם שכיחות גבוהה-יחסית של לידות במצג עכוז.
בגיל מבוגר יותר, יכולים להופיע פיגור בהתפתחות המוטורית, איחור בדיבור ובהתפתחות הרגשית, תנודות בלחץ דם, הפסקות נשימה, התקפי הקאות, דלקות ריאה חוזרות, לשון חלקה וחסרת פקעיות טעם, שברים בעצמות וקומה נמוכה, רפיון שרירים, עקמת ועוד.
עד לפני מספר שנים לא שרדו החולים את תקופת הילדות, ותוחלת החיים שלהם לא עלתה מעל שנות ה-20 לחייהם. אבל תודות לטיפול אינטנסיבי רפואי ופארארפואי התארכה תוחלת החיים של החולים והשתפרה איכותם. כשליש מהחולים עברו את גיל 18, חלקם סיימו אוניברסיטה, רכשו מקצוע ובודדים אף הקימו משפחה.
באתר העמותה יש מידע רב בעברית, הסברים על גנטיקה, תזונה ופיזיותרפיה, מידע על ציוד רפואי, פורום תמיכה, קישורים לאתרים רלוונטיים, מידע למתנדבים, דרכי יצירת קשר וסטטיסטיקות. באתר יש רשימת טלפונים של היחידות והמכונים הגנטיים בישראל. הבדיקה הגנטית, שנעשית על ידי דגימת דם פשוטה, מומלצת לכל זוג אשכנזי, לזוגות מעורבים שלאחד מהם יש נצר אשכנזי ולמי שבמשפחתו יש קרוב חולה.
עמותת דיסאוטונומיה משפחתית: www.fd-israel.org.il

~ ~ ~ המחשב פוצע אותנו ~ ~ ~

מעריב - 29.8.2004

בעבודה מול המחשב מתבצעות כ-20,000 הקשות בשעה, פעולה מונוטונית, כמעט ללא הפסקה, של שורש כף היד והאצבעות. ולמרות שאנחנו כבר שנים שחוחים על מחשבים, הגוף שלנו בעצם אינו בנוי לשהייה ממושכת בתנוחה קבועה. לכן, עלולים להיגרם נזקי מתיחה מיקרוסקופיים מצטברים ברקמות הרכות (גידים, רצועות, עצבים, שרירים). זוהי תסמונת RSI - Repetitive Strain Injuries - נזק עקב מתיחות חוזרות ונשנות.
התסמונת, כפי שמסבירים באתר "ארגופלוס", העוסק בפיזיותרפיה, ארגונומיה ורפואה משלימה, נגרמת על ידי צבירת שינויים קלים, אשר בתחילה אינם מורגשים ואינם מלווים בכאב, ובשלב מתקדם יותר גורמים כאבים ונוקשות בכתפיים, בצוואר בשורש כף היד, באצבעות בגב התחתון. נוצרות תופעות של אי נוחות, נוקשות, רגישות, תחושת שריפה ונימול עד כדי הפרעה בשינה, חולשה ועייפות, ירידה בקואורדינציה.
לפי נתוני לשכת העבודה האמריקנית המצוטטים באתר, כ-50 מיליון איש בארצות הברית עובדים מול המחשב, רובם עוברים את גבול המותר של שלוש שעות עבודה רצופה במשך היום, ויותר מ-60% מהם סובלים מתסמונת RSI. בישראל, לפי ממצאי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יש עלייה בדיווח על מקרי RSI בקרב עובדי מחשב. אחת מתופעות הנזק עקב מתיחות חוזרות ונשנות היא "תסמונת התעלה הקרפלית" (CTS) - הפרעה הנגרמת עקב לחץ מתמשך על רקמה עצבית, שיגרום בהמשך נפיחות, בצקתיות ודלקות חוזרות בעטיפת העצב. הנזק המצטבר עלול להגיע עד לרמת ניוון רקמת סיבי העצב. אזור הפגיעה הוא שורש כף היד.
באתר מוקדש חלק נפרד לתסמונת התעלה הקרפלית, כולל איורים, דרכי מניעה (כולל משענת ידיים ותמיכות ג'ל לעכבר ולמקלדת ותרגלי מתיחה והרפייה, המוצגים באתר באנימציה פשוטה) ושיטות אבחון. מפורטים באתר גם הטיפולים השונים המוצעים, החל בפיזיותרפיה, דרך טיפול באולטרא-סאונד ובגירויים חשמליים, התאמת סדים למפרקים כאובים, עיסוי שוודי או שיאצו, ועד זריקות קורטיזון והתערבות ניתוחית.
ארגופלוס: www.ergoplus.co.il

~ ~ ~ התמודדות עם טראומה ~ ~ ~

מעריב - 25.7.2004

משמעותה המקורית של המילה היוונית "טראומה" היא פציעה, או פגיעה ברקמת גוף. כיום אנו משתמשים במושג "טראומה נפשית", על מנת לתאר מצב בו אדם חווה אירוע קשה, הגורם לו פציעה נפשית. אנשים הנחשפים לאירועים כגון פיגועי טרור או מלחמה אינם נפגעים רק בגופם, אלא גם בנפשם. אלה הם "נפגעי הלם", ותגובות דומות נגרמות בעקבות תאונות דרכים, תקיפות מיניות ומחלות קשות.
שני מרכיבים הופכים סתם אירוע לאירוע טראומטי:
* קיים איום במוות או פגיעה חמורה, בנו או באדם אחר;
* נגרמת תחושת פחד חזקה והרגשת חוסר אונים.
אתר חדש של המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה כולל שאלון "בחן את עצמך", המאפשר לאדם לבדוק אם הוא סובל מהפרעה פוסט-טראומאטית. שאלות לדוגמה:
האם אתם חשים שאתם חווים את הטראומה שוב ושוב? האם אתם סובלים מסיוטים? האם אתם חשים לחץ, מצוקה וחרדה בעת חשיפה לדברים הקשורים בטראומה שעברתם?
בדיקות נוספות שנכללות בשאלון: האם אתם נמנעים ממחשבות, שיחות או רגשות הקשורים באירוע? ממקומות המזכירים את האירוע? האם אתם מרגישים זרים ומנוכרים כלפי אנשים שאתם מכירים? האם אתם חשים שאינכם יכולים לחוות שמחה או אהבה? האם אתם מתקשים לדמיין את העתיד? מאפיינים נוספים הם עצבנות, קושי להירדם והתמכרות לאלכוהול, לסמים או לתרופות.
באתר מסבירים איך להתמודד עם הטראומה, איך ילדים מושפעים מאירועים טראומטיים (תחושת חוסר אונים, בנוסף לחוסר הבנה של המתרחש וערעור בטחונו של הילד ביכולת ההורים להגן עליו) ואיך להתגבר עם שכול ואובדן. לא פחות חשוב - איך לדעת את הזכויות שלכם ואיך לפנות לעזרה, במקרה שהבחנתם שיש לכם סימנים של הפרעה פוסט-טראומטית.
יש באתר כתובות, טלפונים ואימייל של גורמים המטפלים בהפרעות פוסט-טראומטיות, וכן קישור לאתר של נט"ל - מרכז סיוע נפשי וחברתי לנפגעי טראומה על רקע לאומי. אפשר גם לשלוח דרך האתר שאלות למומחים.
המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה: www.traumaweb.org
נט"ל: www.natal.org.il

~ ~ ~ המקרה המוזר של תסמונת אספרגר ~ ~ ~

מעריב - 20.7.2004

כריסטופר, גיבור רב-המכר "המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה" מאת מארק האדון, סובל מתסמונת אספרגר. זה סוג של אוטיזם, עם מאפיינים ייחודיים. באתר של אפי, עמותת אספרגר הישראלית, תמצאו את רשימת המאפיינים המרכזיים של התסמונת: התעקשות על קביעות וחרדה משינויים. יציאה מאיזון עקב הצפה חושית, עייפות ולחץ נפשי.
ליקוי ביצירת קשרים חברתיים הדדיים; אי הבנה של כללים חברתיים מסובכים ושל קודים חברתיים. הדבר מתבטא בקושי בהבנת בדיחות, אירוניה ודימויים. הסובלים מהתסמונת גם אינם מבינים שפת גוף ומבטים (בספר, כריסטופר מתקשה להבין את פרצופוני הסמיילי). ליקוי בייזום שיחה ושמירה על רצף שלה. דיבור שמתאפיין במונוטוניות, רשמיות, אוצר מילים לא שגרתי, אך תקני.
תכונה אופיינית נוספת היא תחומי עניין צרים: ילדי אספרגר נוטים לעסוק באובססיביות בתחומי מידע ייחודיים, לעיתים מוזרים, כמו התעמקות בקווי אוטובוס (כריסטופר מרותק מלוחות זמנים של רכבות), במינים של בעלי חיים וכדומה. הם נוטים לדבר על נושאים אלה בלי הרף.
באתר מציעים עקרונות עבודה עם ילדים ומתבגרים הלוקים בתסמונת אספרגר, ויש עצות כיצד לנצל את המגבלות שלהם כדי להפוך אותם ליתרונות. כמובן, מציינים שלמרות המאפיינים המשותפים לכל ילדי אספרגר, הרי "כמו בכל ילד רגיל, כך גם כל ילד עם תסמונת אספרגר מציג תמונת קשיים פרטית משלו, שדורשת התייחסות ותוכנית 'תפורות' אישית".
עוד באתר: מידע על העמותה ודרכי יצירת קשר, רשימת מרכזי אבחון ברחבי הארץ, מידע על השילוב בבית הספר ובקהילה ועל סיוע כספי. יש גם עלון וקישורים לספרות מקצועית ולאתרים בינלאומיים העוסקים בתסמונת.
עמותת אפי: www.asperger.org.il

~ ~ ~ טיפול מונע לאחר חשיפה לאיידס ~ ~ ~

מעריב - 7.2004

כיום אין חיסון נגד איידס, וגם הטיפול באיידס למי שכבר נדבק בנגיף חייב להימשך כל החיים. באתר האינטרנט "לחיות עם איידס", המופעל על ידי ג'וני מירושלים, נשא איידס, מרוכז מידע בנושא נגיף HIV ומחלת האיידס. נכתב שם איך מתבצעת ההדבקה, אין נמנעים מהדבקה ובמה מתבטאת המחלה, לצד כתבות וסיפורים אישיים.
באזור המוקדש לטיפול מונע לאחר חשיפה לאיידס נכתב, כי ישנם מצבים בהם אירעה חשיפה לנוזל מדביק: אונס, קרע בקונדום, או שימוש במזרק של נשא איידס. במצבים אלה ניתן לצמצם בהרבה את הסיכון להידבק, על ידי קבלת שילוב תרופות ("קוקטייל") נגד איידס למשך 28 יום. הטיפול יעיל יותר ככל שהוא קרוב לאירוע, ורק אם הוחל בו תוך 72 שעות מזמן החשיפה. עם זאת, יש לטיפול המונע תופעות לוואי, ויעילותו אינה 100 אחוז. החדשות היותר טובות הן, שהסיכון להידבק באיידס בעקבות חשיפה חד-פעמית לנגיף - אינו גדול.
באתר מפורטים מרכזי הבדיקות באזורי הארץ השונים, על גבי מפה, כולל מועדי פעילות וטלפונים. יש שאלות ותשובות (האם איידס עובר בנשיקות? נחתכתי במספרה, האם עלי לחשוש? האם צה"ל עורך בדיקות איידס בלשכות הגיוס?) וקישורים לאתרים בנושא איידס, כולל אתרי היכרויות לנשאים.
האתר של ג'וני: www.hiv.co.il
האתר של משרד הבריאות: www.health.gov.il/tbaids

~ ~ ~ חבלות ותאונות בית ~ ~ ~

מעריב - 27.6.2004

תאונות וחבלות הן סיבת המוות העיקרית בילדים ובמתבגרים. כמיליון ילדים נפגעים מידי שנה בתאונות שונות - נכתב באתר האינטרנט של מרכז שניידר לרפואת ילדים. במדור "דפי מידע רפואיים" מתפרסמים מאמרים על תאונות ביתיות שונות, לא עלינו, ומה לעשות כשהן קורות. בחופש הגדול, הילדים נמצאים יותר בבית, ועלולים לקרות מקרי חירום. לפי ד"ר עודד פוזננסקי, מהיחידה לרפואה דחופה, "הדקות הראשונות הן הקובעות" במקרים שהילד השתנק, נפל, נחבל, נכווה או טבע.

כלל ראשון, לפני כל פעולה אחרת - יש לקרוא לעזרה בבית, ברחוב, להתקשר 101 ולמסור פרטים מדויקים. רק אחר כך להתחיל לתת עזרה בעצמכם. כלל שני, לא פחות חשוב - אין לבצע פעולות שלא בקיאים בהן, אחרת עלולים לגרום נזקים.

בין המצבים המפורטים באתר: הרעלות, התחשמלות, טביעה, כוויות, חבלת ראש, נשיכות ועקיצות, פרכוסי חום והחייאה.

באחד המאמרים מציע ד"ר פוזננסקי מה לעשות במקרה של דימום מהאף, מצב שכיח מאוד בילדים, שיכול להיות מסוכן. בדרך כלל מדובר בדימום קל, שאינו מסכן חיים, בגלל פגיעה בנימים בתוך האף הנגרמת מחיטוט או אוויר יבש. במקרים נדירים, הסיבה היא הפרעת קרישה, או יתר לחץ דם.

במקרה של דימום, מושיבים את הילד כשפניו קדימה; אין להטות את הראש לאחור, מחשש לחסימה בנתיב האוויר. יש להפעיל לחץ על האף למספר דקות, עד שהדימום פוסק. אם לא פסק כעבור 15 דקות, יש לפנות לעזרה רפואית.

לגבי החייאה, אחרי שמזעיקים עזרה יש להשכיב את הילד על הצד ולנסות לפנות הפרשות מפיו כדי שלא ישאף אותן. ד"ר פוזננסקי בעיקר מפרט מה אסור לעשות (לא לשפוך מים על ילד מחוסר הכרה, לא להכניס אצבע לפיו) ומציע לעבור קורס החייאה לילדים בסניפי מד"א ברחבי הארץ ובחלק מבתי החולים.
בי"ח שניידר: www.schneider.org.il

~ ~ ~ הדרכה ומתכונים לחולי צליאק ~ ~ ~

מעריב - 20.6.2004

מחלת צליאק ("כרסת") היא מצב דלקתי של מערכת העיכול, הפוגע במעי הדק. הרגישות היא כנראה על רקע תורשתי, ונמשכת לכל החיים. הגלוטן - חלבון שנמצא בחיטה - מזיק לרירית המעי הדק ומוריד את יכולתו לעכל ולספוג כמות מספקת של אבות מזון מהתפריט היומי. הנזק למעי גורם הפרעות בעיכול, לתת-ספיגה ולסוגים שונים של תת- תזונה. הטיפול במחלה כרוך בהימנעות מוחלטת מגלוטן לכל החיים.
בפינת המומחה באתר האינטרנט של חברת "לשובע", המתמחה במוצרים ללא גלוטן, תמצאו דפי הדרכה לחולי צליאק. דפי ההדרכה התפרסמו על ידי אגודת הצליאק בבריטניה ותורגמו והותאמו לתנאי הארץ על ידי פיא טנהאוזר, דיאטנית קלינית מהמחלקה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי רמב"ם. מפורטים שם מקורות גלויים של גלוטן, כמו לחם, קרקרים, עוגות, ביסקוויטים וכדומה. יש גם מקורות סמויים של גלוטן - מזונות מעובדים, שקמח חיטה או עמילן חיטה משמש כחומר עזר בייצורם. לפינת המומחה אחראית הדיאטנית רות משה, שנחשבת מומחית לצליאק. ניתן לקרוא באתר על הסימנים האופייניים למחלה, על האבחון ועל דרכי הטיפול.
באתר יש קישורים לאתרים בינלאומיים בנושא, לצד מידע על מוצרי החברה - לחמים ולחמניות, עוגות ועוגיות, פירורי לחם ופסטה ללא גלוטן, לפי תקן משרד הבריאות. יש רשימת חנויות בהן נמכרים המוצרים, סניפי בורגר ראנץ' המציעים המבורגרים עם לחמניות ללא גלוטן ומתכונים של השף יניב צמח: פשטידות, קציצות, קוגל איטריות, קוגל אורז מתוק, קוסקוס ועוד.
דרך האתר יש גם הנחות גדולות על המוצרים הנרכשים ישירות מהחברה (כולל עוגות יום הולדת), בעקבות מאמצים של "קרן ישועת משה" העוזרת לחולים ולבני משפחותיהם.
אתר לשובע: www.lasova.com
עמותת הצליאק: www.celiac.org.il

~ ~ ~ הכנה נפשית ~ ~ ~

מעריב - 15.6.2004

האתר החדש של בי"ח גהא מציע סיור וירטואלי ושפע של מידע

חבל שאי אפשר להתאשפז באינטרנט; אתרי האינטרנט של בתי החולים נראים כל כך הרבה יותר ידידותיים מבתי החולים עצמם. גם האתר החדש של המרכז לבריאות הנפש "גהה" חינני ומזמין, עם שמי תכלת, יונה צחורה וצילומים של חדרים ומדשאות כמו של בית מלון.
יש באתר מידע על בית החולים, שמתמחה באשפוז פסיכיאטרי פעיל ושיקומי, בטיפול אמבולטורי, בייעוץ ובאבחון. לפי הכתוב באתר, "אורך אשפוז ממוצע הוא 45 יום, ומספר החולים החוזרים לאשפוז תוך חצי שנה הוא הנמוך במדינה". בית החולים נחלק לחטיבת מבוגרים ולחטיבת ילדים ונוער (החל מטיפול אמבולטורי לתינוקות ועד אשפוז לנוער וחיילים). בגהה פועלים בית ספר לחינוך מיוחד, הנותן שירותים למחלקות הנוער, וגן ילדים, הנותן שירותים לילדים הסובלים מהפרעות נפשיות והתפתחותיות. באתר אפשר לקרוא על פעילות גן הילדים ("גן הפרחים"), כולל עבודתה של קלינאית התקשורת, ולערוך סיור וירטואלי של 360 מעלות בפינת החי שבבית החולים. טכנולוגיית הסיור הווירטואלי מאפשרת גם להתרשם מפינות אחרות של גהה.
באזור המידע הרפואי שבאתר מספרים בתמציתיות על שלל מחלות הנפש - סכיזופרניה, הפרעה אפקטיבית דו-קוטבית (מאניה-דפרסיה), הפרעה דכאונית חוזרת, הפרעות של חרדה בעתית (פוביה), הפרעת חרדה, הפרעה טורדנית-כפייתית ועוד - לצד מידע על התרופות הפסיכיאטריות השונות, מינון, אופן השימוש, תופעות הלוואי ואזהרות. יש גם מידע מפורט על טיפולים, בהם נזעי חשמל, ועל טיפול בהיפנוזה לילדים ולנוער. באתר מפורטים גם סדרי האשפוז, זכויות החולה וסל השיקום.
בגהה פועלים כ-120 מתנדבים, המשתלבים כסייעים בעזרה לגננות, בעבודה משרדית, בספריה, בטיפוח החן וכדומה. דרך האתר אפשר להצטרף לעמותת הידידים ולמתנדבים האחרים.
גהה: www.clalit.org.il/geha
קולות מן הנשמה: www.perkol.itgo.com/mental.htm
קולות - במה ליצירה של צרכני בריאות הנפש: www.voices.co.il
סה"ר (סיוע והקשבה ברשת): www.sahar.org.il

~ ~ ~ הכל על אלרגיה ~ ~ ~

מעריב - 8.6.2004

אלרגיה היא תגובת מערכת החיסון כלפי חומרים המצויים בסביבתנו. האלרגנים (גורמי האלרגיה) הם בדרך כלל חומרים טבעיים שמקורם בצמחים או בעלי חיים, והם מצויים באוויר, במזון, במים ובתרופות וחומרים כימיים מסוימים. התגובה האלרגית - נזלת, תפרחות, גרד או קוצר נשימה - מופיעה רק אצל חלק מהאוכלוסייה, שנושאת נטייה תורשתית לכך. רק כ-20% מהאוכלוסייה לוקים במחלות אלה. באתר האלרגיה הישראלי שהושק באחרונה מסביר ד"ר אבנר רשף כיצד נגרמות מחלות אלרגיות, מהי חשיבותן של התורשה ושל השפעת הסביבה, איך מאבחנים אלרגיה והאם יש סיכוי לצאת מזה (כן).
יש באתר מאמר של ד"ר רשף על אלרגנים נפוצים בישראל, תוך חלוקה לעצים, עשבי בר ושיחים ודגניים. אפשר לקרוא אילו עצים וצמחים גורמים אלרגיות, איפה הם צומחים ומתי הם פורחים. למשל, עץ הזית, האופיני לאזורנו , פורח בחודשים מאי-יולי ופריחתו נחשבת אלרגנית במיוחד.
ד"ר יעל לוי כותבת באתר על אלרגיה למזון - שכיחותה באוכלוסיה (אלרגיה למזון שכיחה יותר בתינוקות וילדים, ומוערכת כעד 8% בתקופת הילדות ועד 2% במבוגרים), כיצד היא מתבטאת, אילו מזונות מכילים חומרים אלרגניים (אצל ילדים בעיקר חלב, ביצים, בוטנים, סויה. חיטה, סומסום. אצל מבוגרים: דגים, פירות-ים, אגוזים), כיצד מאבחנים אלרגיה למזון וכיצד מטפלים בה.
תשמחו ודאי לדעת, שאלרגיה לפניצילין אינה לנצח. ד"ר רמי טמיר כותב באתר על מחקר חדש, בו נבדקו 3.4 מיליון תיקים של חולים בבריטניה, בו נמצא כי תחוגבה חוזרת לפניצילין מופיעה בפחות משני אחוזים מהאנשים שדיווחו על אלרגיה. המשמעות, לפי החוקרים, היא השיותר אנשים יוכלו לקבל פניצילין במקרי חירום, או כשהטיפול באנטיביוטיקה חלופית אינו עוזר.
מי שרוצה יכול להירשם דרך האתר, לציין מהי האלרגיה הספציפית שלו ולקבל עדכונים על חומרים רלוונטיים.
אתר האלרגיה: www.myallergy.co.il



~ ~ ~ פריון והפריה חוץ גופית ~ ~ ~

איך לשפר את הסיכוי להרות

מעריכים שכמחצית מהזוגות המקיימים יחסי מין בלתי מוגנים יהרו תוך שלושה חודשים, 75% תוך שישה חודשים ויותר מ-90% יהרו כעבור שנה. לזוגות בריאים, ללא גורמי סיכון לאי פריון, שאינם משיגים הריון תוך שנה של קיום יחסים, מומלץ לפנות למומחה לפריון לקבלת יעוץ. באתר הישראלי החדש לפריון ולהפריה חוץ גופית, בייבי פור יו (www.baby4u.co.il ), בניהולו של פרופ' דניאל זיידמן, תמצאו מידע מקיף בעברית על טיפולי פוריות, שלבי הטיפול בהפרייה חוץ גופית, טכנולוגיות טיפול מתקדמות, תרופות חדשות ומאמרים רפואיים נבחרים. פרופ' זיידמן הוא מנהל יחידת המחקר באגף נשים ויולדות במרכז הרפואי תל השומר, מחברם ועורכם של ספרים בנושא פריון ויו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית.
באזור השאלות והתשובות באתר נשאל, למשל, איך לשפר את הסיכוי להרות. התשובה: "ישנם מספר גורמים סביבתיים שמשפיעים על הסיכוי להרות, והמשמעותי ביותר הינו עישון. העישון אצל שני בני הזוג קשור לירידה בסיכוי להשגת הריון וגם בשיעור גבוה יותר של הפלות עצמוניות ('טבעיות'). עודף משקל משמעותי או רזון קיצוני מפריעים לביוץ הסדיר. הפסקת עישון אצל שני בני הזוג, שמירה על משקל גוף נורמלי, ושתיה של כמות מתונה של קפה ואלכוהול יכולים לסייע בהשגת הריון". שאלות נוספות: כיצד אדע מתי אני מבייצת? מה היא מדידת חום השחר? כיצד מזהים את הביוץ על פי השינויים בריר צוואר הרחם? כיצד מזהים את מועד הביוץ בעזרת ערכה ביתית? מתי כדאי לקיים יחסים על מנת להרות? מה התכיפות בה כדאי לקיים יחסים? האם יש תנוחה מומלצת לקיום יחסים כאשר רוצים להרות?
באתר יש מידע על תרופות הפריון הזמינות, וגם הפנייה לפורום במסגרת אתר דוקטורס המחודש, בו אפשר להפנות לפרופ' זיידמן שאלות בתחום פוריות האשה והגבר.

~ ~ ~ התעמלות לסובלים מעקמת ~ ~ ~

מעריב - 16.5.2004

סרטוני וידאו המדגימים תרגילים לחולי סקוליוזיס - יוגה ותרגילי גב כלליים

עקמת, או סקוליוזיס בלעז, הוא מצב בו עמוד השדרה מקבל צורה מעוקלת של האות S, בזוויות סטייה קטנות או גדולות. כמעט לכל אדם יש עקמת קטנה, שלעיתים לא ניתן להבחין בה בעין בלתי מקצועית. כשהעקמת מתקדמת היא יוצרת בעיה בגב המתבטאת בכאבים, בתחושת עייפות ובחוסר נוחות. במקרים קשים, העקמת עלולה לגרם להפרעות בתנועה, בנשימה ובזרימת דם.
אתר אמריקני בשם איי-סקוליוזיס (www.iscoliosis.com) המוקדש למצב זה כולל מאמרים, סיפורי מקרים, סוגי טיפולים, ומה שנראה הכי שימושי - סרטוני וידאו חינם, המדגימים אונליין תרגילי התעמלות לסובלים מעקמת. יש תרגילי התעמלות רגילים לגב, ויש תרגילי יוגה מיוחדים. הכל מלווה בקריינות (באנגלית) וברור מאוד. לצורך התרגילים רצוי להצטייד בכדור-יוגה מיוחד (באתר יש לינק אל חנות אמזון, בה ניתן לרכוש אותו דרך האינטרנט, אבל מן הסתם הוא זמין גם בחנויות ספורט בארץ), ואפשר להיעזר בכסא.
באזור סיפורי המקרים ניתן לעקוב אחר מקאנה, נערה בגיל ההתבגרות, שהתגלתה אצלה עקמת. אמא שלה מספרת כיצד גילתה את הדפורמציה בגב, ואפשר לראות בווידאו את הנערה, לפני ניתוח הגב ואחריו.
בין קטעי הווידאו באתר יש גם אחד המדגים כיצד יכול ההורה לבצע בעצמו אבחון ראשוני של עקמת בילד.
תרגילי התעמלות: www.iscoliosis.com/articles-exercise.html
באתר "דוקטורס" העברי יש מאמר של ד"ר רון למדן בנושא עקמת עמוד השדרה:
doctors.msn.co.il/magazine/article/190
למידע נוסף כדי לבקר בפורום כירופרקטיקה וכאבי גב באתר תפוז, בהנהלת ד"ר יובל געש: www.tapuz.co.il/forums

~ ~ ~ מחשבונים אינטראקטיביים ~ ~ ~

כמה קלוריות בכל פריט מזון, כמה קלוריות שורפות פעילויות שונות, אילו בדיקות צריך בכל שבוע של ההריון

מעריב - 29.4.2004

באתר של קופת חולים כללית מציעים, נוסף על חדשות ומאמרים בתחום הבריאות, מדריך תרופות ושאלות למומחים, גם מחשבוני בריאות, המאפשרים למשתמש להזין נתונים אישיים ולקבל "אבחון" כללי וייעוץ ממוחשב בהינף מקש.
מחשבון "הדיאטה שלי" מציע בדיקה של מסת הגוף, ריכוז השומן וכמות הקלוריות היומית הנדרשת, תוך חלוקה של מתחת לגיל 18 ומעל גיל 18. באזור ההמלצות מסבירים, למשל, כי השמנה מגבירה את הסיכון ללקחות במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, ופוגעת באיכות החיים - ומציעים לפנות בהקדם לרופא המשפחה, כדי לקבל הפנייה לטיפול דיאטנית.
"מחשבון הקלוריות" מציע סיכומי קלוריות של הארוחות השונות שאנו אוכלים לאורך היום, תוך אפשרות לבחור את ההרכבים המדויקים של הארוחות ולראות כמה כל דבר "עולה" לנו בקלוריות. המחשבון כולל אלפי פריטי מזון.
אפשרות אחרת - או נוספת - היא ספורט ופעילות גופנית. מחשבון "מאמן כושר" מציע להזין את הגיל ואת הדופק בזמן מנוחה, את המשקל ואת סוג הפעילות (מישיבה בשקט דרך הליכה, ביצוע עבודות הבית, מחול וסוגי ספורט כמו ריצה, אופניים, שחייה, טניס ומשקלות) ורמת הקושי - ולראות כמה קלוריות נשרפות במהלך פעילות זאת.
מחשבון נוסף שעשוי להיות שימושי למגזר מסוים, נפוץ למדי, הוא "מעקב הריון". המדור הזה מאפשר לבדוק בזריזות תאריך לידה משוער על פי תאריך וסת אחרונה, או לבחור מתוך הלוח את השבוע הרלוונטי ולראות את מצב ההתפתחות של העובר בשלב זה, מה צפוי לעבור על האשה ההריונית באותו שבוע ואילו בדיקות כדאי לבצע בזמן זה.
אפשר גם לגשת ישירות אל "לוח הבדיקות שלי" ולראות את כל הבדיקות שצריך לבצע במהלך ההריון ומתי בדיוק יש לבצען. אזור "ההריון שלי" מספק מידע על הבדיקות השונות.
קופת חולים כללית: www.miok.co.il

~ ~ ~ עזרה ראשונה הומאופתית ~ ~ ~

מעריב - 20.4.2004

רשימת תרופות הומאופתיות ואנציקלופדיה של צמחי מרפא

מה עושים נגד הצטננות ודאגנות, איזה פתרון יש לעצירות, מה עם עקיצות והכשות, שיעולים נבחניים, כאבי מחזור או אלרגיות? לכל התחלואים האלה, וגם לאחרים שלא הוזכרו פה, יש תרופה הומאופתית הולמת, עבור מי שמבקש לנסות את הדרך הזאת. באתר של טבעלייף מתפרסם אינדקס של 40 תרופות הומואופתיות פופולריות לעזרה ראשונה, מאת ד"ר יוסי תומר. ניתן לחפש תרופה במנוע חיפוש פנימי, או לפי הרשימה.
ובאותו כיוון, יש באתר הזה, המתמקד ברפואה אינטגרטיבית, גם אנציקלופדיה של צמחי מרפא, כולל תרכובות של משחות לטיפול בבעיות כמו טחורים, הרפס, פטריות, פסוריאזיס, כוויות, אקנה, כאבי מרפקים ושרירים ואפילו ורידים ברגליים. נכתב שם כי תועלתם של אלה "זוכה לגיבוי נרחב במחקרים קליניים וניסויים מעבדתיים", ומציינים כי צמחי המרפא מספקים "תשובה לבעיות ברבדים הרגשיים, נפשיים ופיסיולוגיים, ובעיות כרוניות שנובעות משיבוש בתהליך הפיסיולוגי מטבולי, שהרפואה הקונבנציונלית מעכבת אך אינה מעלימה אותן" מהיסוד. נוסף על היותם סוג של רפואה הרמונית, המצדדים בצמחי המרפא אומרים שלהבדיל מתרופות כימיות - כמעט אין להם תופעות לוואי.
הילד נוחר? באתר מתפרסם מאמר מאת עדי צוקר, הומאופתית קלאסית, העוסק בשקד (פוליפ) שלישי, שעלול להתבטא אצל ילדים בנחירות, או במשיכה בלתי פוסקת באף. צוקר מציעה לקחת את הילד לרופא, לביצוע צילום בדיקת "שקד שלישי", החוסם את מעבר האוויר, בדרך כלל אצל אנשים הסובלים מדלקת אף אלרגית. היא מספרת על טיפולים הומאופתיים בילדים שסבלו משקד שלישי, בגלל סיבות נפשיות כמו חרדת נטישה, מצוקה של האם בהריון או מוות של הסב. הטיפול ההומואופתי סילק, לדבריה, את השקד ומנע את הצורך בניתוח.
אתר טבע לייף: www.tevalife.com

~ ~ ~ טיפולים נסיוניים במחלות סרטן ~ ~ ~

מעריב - 4.4.2004

מאגר מחקרים קליניים באתר האגודה למלחמה בסרטן

באתר הידידותי וגדוש המידע של האגודה למלחמה בסרטן בישראל הוקם מאגר חדש של מחקרים קליניים, המיועד לחולי סרטן ולנמצאים בקבוצת סיכון. זהו מאגר ראשון מסוגו בישראל, והוא ירכז את המחקרים הקליניים בארץ העוסקים במחלות הסרטן השונות, על פי קטיגוריות (סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הריאות, סרטן הדם והלימפה, סרטן מערכת המין הנשית), בטיפולי מניעה ובתחום העישון.
המאגר פונה לחולי סרטן המעוניינים להשתתף במחקרים בהם ניתנים טיפולים נסיוניים, וכן לאנשים בריאים הנמצאים בקבוצות סיכון, בגלל מטען גנטי או היסטוריה משפחתית של מחלות סרטן, המעוניינים להשתתף במקרים מניעתיים.
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אומרת כי מפניות רבות שהגיעו למרכז המידע באגודה עלה הצורך במאגר מקיף ומעודכן של מחקרים קליניים המתנהלים בארץ. "חולים המעוניינים כיום להשתתף במחקר, חייבים ללקט שביבי מידע ממקורות שונים כגון עיתונים, בתי חולים, מרפאות, חברות תרופות ושמועות. המאגר ירכז תחת קורת גג אחת לטובת הציבור את המחקרים הנערכים בארץ, על מנת שיוכלו לשקול במידת הצורך את השתתפותם בניסוי שעשוי להפוך לשיטת טיפול מקובלת ולרפא בעתיד חולים רבים", אומרת זיו. לדבריה, "לעיתים ההשתתפות במחקר קליני היא אפשרות אחרונה לחולים שטיפולים מקובלים לא הצליחו להטיב עם מחלתם. בזכות ניסויים קליניים שבוצעו בעבר, אנשים רבים המטופלים כיום חיים שנים ארוכות יותר וזוכים לאיכות חיים טובה יותר. גם אם בפועל תוצאות הטיפול עלולות שלא להשפיע על שיפור במצב החולים, הם מקבלים טיפוליים עדכניים, שתוכננו על ידי מיטב המומחים בתחום הטיפול בסרטן". לצד המאגר הישראלי ההולך ומוקם, יש קישורים למאגר המחקרים הקליניים של המכון הלאומי לחקר הסרטן בארצות הברית ולמאגר של הארגון האירופי.
אתר האגודה למלחמה בסרטן מציע מידע על האגודה ועל מחלות הסרטן, גילוי מוקדם, גורמי סיכון, מניעה, תרופות (רשימה מקיפה של תרופות כימותרפיות) וטיפולים. יש מדור המביא חידושים במחקר, כמו הקשר בין השמנה לבין סרטן השד וסרטן המעי הגס והכליה, מאמרים על תופעות עדכניות כמו עישון נרגילה בקרב בני נוער והשימוש בטלפונים סלולריים, או מחקר חדש בנושא התייחסות חולי סרטן לאינטרנט וחשיבות הרשת כאמצעי לשמירת הדימוי העצמי וכגורם סיעודי-נפשי.
האתר מביא גם מידע שימושי על זכויותיהם של חולי הסרטן ושירותים מיוחדים, כולל כתובות ומספרי טלפון. למשל, ייעוץ מיני ללא תשלום לחולים בסרטן, שיקום הדיבור, קבוצות תמיכה, סיוע כלכלי, קוסמטיקאיות מתנדבות, הוספיס לחולי סרטן ורשימת הוספיס-בית ברחבי הארץ.
מי שרוצה להתנדב לאגודה למלחמה בסרטן, או לתרום לה, ימצא גם הוא באתר את הפרטים הדרושים.
אתר האגודה למלחמה בסרטן: www.cancer.org.il


~ ~ ~ בוחן לב פתוח ~ ~ ~

מעריב - 28.3.2004

בחן את עצמך - איך מצב הלב באתר של מכבי- ובדיקות קולונוסקופיה וירטואלית במכון מור

מחלות לב אינן המחלות המפחידות ביותר את הציבור (במקום הראשון ניצבת מחלת הסרטן), למרות היותן המחלות הקטלניות ביותר בישראל ובעולם המערבי - כך מסתבר מסקר שערכה באחרונה קופת חולים מכבי.
קל יחסית למנוע מחלות לב, והמכשול המרכזי בדרך להצלחה הוא מודעות הציבור ומודעות המטפלים. באתר המחודש של מכבי יש שאלון אינטראקטיבי, המאפשר לקבוע את רמת הסיכון ללקות במחלת לב, לא עלינו. הפרמטרים: מין, גיל, ערכי כולסטרול "טוב" (HDL) ורע, לחץ דם, טיפול תרופתי ביתר לחץ דם ועישון.
מי שמצטייד בססמת כניסה לאתר מכבי אונליין יכול לקבל דרך האתר בהנף מקש תוצאות של בדיקות הדמיה שנעשו במכוני הדימות של הקופה (רנטגן, אולטרה סאונד, ממוגרפיה), בדיקות תקופתיות (ממוגרפיה, צוואר הרחם, בדיקת כולסטרול), בדיקות דם וכולי. תוצאות של בדיקות שנעשו בבוקר מתקבלות באתר כבר במהלך אחר הצהריים, וניתן להשוות אותן לבדיקות קודמות השמורות באתר.
www.maccabi-health.co.il

~ ~ ~ קולונוסקופיה וירטואלית ~ ~ ~

דרך אתר האינטרנט החדש של מכון מור מציעים בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית, המתבצעת בסניפי המכון בבני-ברק, בנתניה ובקרית-ביאליק. באתר אפשר לקרוא על יתרונותיה של הבדיקה הבלתי-פולשנית, שבאחרונה התברר ממחקר אמריקני כי מידת הדיוק שלה גבוהה מזו של הבדיקה הקונבנציונלית. יש באתר הסבר מפורט על התנהלות הבדיקה, למי כדאי לעשות אותה ואיך מתכוננים לקראתה.
עוד באתר של מכון מור, חברה בבעלות שירותי בריאות כללית: מידע על בדיקות מקיפות לנשים ולגברים, בדיקת צפיפות עצם, בדיקות מיוחדות למעשנים (סי.טי ריאה, בדיקות תפקודי ריאה, בדיקות לב במאמץ) ומידע על מרפאת הכאב - סוגי הכאבים לגביהם ניתנים שירותי ייעוץ וטיפול במכון.
www.machon-mor.co.il


~ ~ ~ אתרים לבריאות האשה ~ ~ ~

מעריב - 21.3.2004

מאמצעי מניעה ועד בריחת סידן בפורטל "לה בריאות", על יישור שיניים בילדים ומבוגרים באתר האורותונדטים ועל פורום תמיכה לתסמונת התשישות הכרונית

לנשים בישראל תוחלת חיים קצרה יותר ושיעור גבוה יותר של מחלות לב וסרטן לעומת נשים במדינות מערביות אחרות, נכתב באתר מקיף ומעמיק המוקדש כולו לבריאות האשה, "לה בריאות", כדי להסביר את החשיבות המיוחדת של אתר בריאות ספציפי לנשים. "הנשים בישראל, בדומה לנשים בעולם כולו, חולות יותר מגברים, מבקרות אצל רופאים לעתים יותר תכופות, צורכות יותר תרופות".
מלבד עיסוק בהיבט הציבורי של בריאות הנשים בישראל, לרבות מדיניות הממשלה בתחום זה, יש באתר מדורים לתחומים שונים, המתאימים לנשים מכל גיל, החל בנערות וכלה בקשישות. אמצעי מניעה, הריון ולידה, פוריות, אמצע החיים, נשים מעל גיל 60 - לכל אלה יש אזורים נפרדים באתר.
יש גם מדורים נפרדים על בריאות הנפש, בריאות השד, בריאות השלפוחית, בריאות בעבודה ובריאות הלב. נשים עם מוגבלויות ימצאו אף הן את מבוקשן באתר הידידותי הזה, וכן מי שמתעניינת בפתרונות שמציעה הרפואה המשלימה.
באזור על בריאות העצם, לדוגמה, תמצאו מידע על מרכזים לטיפול הידרותראפיה בונה-עצם, כולל טלפונים ליצירת קשר. יש פירוט גם לגבי מרפאות להפרייה חוץ-גופית, תמיכה בהנקה, תוכניות לטיפול בנשים הסובלות בדיכאון שלאחר הלידה, מרפאות לטיפול בהפרעות אכילה ועוד.
לה בריאות: www.la-briut.org.il

נשים מוזמנות לבקר גם באתר של "החברה לרפואת נשים בקהילה", שמטרתו העברת מידע עדכני בנושאים הקשורים לבריאות האשה, לצד הסבר על המרכזים לבריאות האשה בישראל, מגוון השירותים המוצע בהם, מיקומם ואופן הגישה אליהם.
באזור המיועד לרופאי-נשים עצמם יש עדכונים בנושאים מקצועיים, מצגות, מידע לגבי תרופות, מידע על הנעשה בחברה, הודעות על כנסים מקצועיים בעולם ואתרים מומלצים.
רפואת נשים בקהילה: www.women-health.org.il

~ ~ ~ לחייך בפה מלא ~ ~ ~

באתר האגודה האורתודונטית בישראל, המאגדת את מירב המומחים ליישור שיניים בארץ ורופאי שיניים בעלי הכשרה אקדמאית באורתודונטיה, יש שפע של מידע ברור וממוקד בתחום יישור שיניים ולסתות, לילדים, לנוער ולמבוגרים.
הסברים על רסנים, מסיכות פנים ושאר מכשירים מאיימים למראה הנמצאים מחוץ לפה, ניתנים באזור הילדים והמתבגרים שבאתר, בליווי תמונות. מבוגרים הסובלים מפגמים אסתטיים בשיניים יוכלו למצוא שם מידע על אורתודונטיה אסתטית, כולל סמכים שקופים מחומרים פלסטיים או סיליקונים, המאפשרים (תמורת סכום נכבד) גם למבוגרים ליישר את השיניים בלי להיות נבוכים מהברזלים.
האתר מנוהל בידי ד"ר רפי רומנו, לשעבר יו"ר האגודה. נוסף על מאמרים בתחום, יש מידע על מחלקות המתמחות באורתודונטיה בתל אביב, בתל השומר ובירושלים, קישורים לעיתונים מקוונים בתחום ודפי עצות למתרפא.
באתר פועלים גם פורומים, בניהול מומחים, העוסקרים באורתוכירורגיה ופגמים מולדים, באורתודנטיה לילדים ולמתבגרים, בתחום הספציפי של שיניים כלואות וטיפול בילד חריג, באורתודנטיה למבוגרים ובאתיקה ופניות הציבור. אפשר להציג למומחים שאלות בדבר טיפולים ספציפיים ולקבל מידע נוסף. בחלק המוקדש לאנשי מקצוע, יש חדשות ומידע על כנסים.
אורתודונטיה: www.orthoisrael.org.il

~ ~ ~ תמיכה לתשושים כרונית ~ ~ ~

"למישהו יש ניסיון בנשירת שיער כתוצאה ממחלת הנשיקה ותסמונת התשישות הכרונית?" שואלת עדי בפורום התמיכה לחולי תשישות כרונית ופיברומיאלגיה, המתנהל במסגרת אשכול הבריאות ב"וואלה קהילות".
הפורום הוותיק, בהנהלת זוהרה, משמש מקום מפגש וירטואלי לסובלים ממצבים אלה, המחזקים זה את זה ומשתפים זה את זה בחוויותיהם ובפתרונות שעוזרים להקל על הסבל.
תשובה של חברת הפורום אורנה: "מנסיוני, נשירת השיער שלי החריפה בשנה האחרונה גם עקב הדיאטה, כך שממש נבהלתי. היו כאן המלצות רבות כגון: ROOTS, אבץ וכו' (ROOTS ניסיתי, לי אישית לא עזר). מסיבות אחרות לגמרי התחלתי לקחת אבץ, ופלא - 80% מהנשירה פסקה לי כבר בשבוע הראשון. מאוד מאוד עזר לי. ולראיה, בגלל בעיה רפואית הפסקתי את האבץ בשבועיים האחרונים כי פחדתי שזה מתנגש לי עם תרופה אחרת - ושוב החלה לי הנשירה. כך שהחלטתי שהיום אני מתחילה שוב".
פורום תשישות:
http://community.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/index&forum_id=1224&cat_id=306


למדורים קודמים

כתובת ישירה לדף זה: www.perkol.itgo.com/health.htm

Sarit Perkol internet pages


222